Реклама / Ads
8| 14461 |11.04.2019 ЪNDERGROUND

Как Пеевски овладя и митниците заради милиони от „Булгартабак“

.
След като приключи с източването и унищожаването “Булгартабак Холдинг” сега остава най-важното – да се заметат следите. Това трябва да стане тихо и кротко, без да се задават неудобни въпроси, или (не дай си Боже) някой държавен орган да се обърка и да започне някаква проверка.
 

След като износът на цигари за Дубай спря, „Бритиш американ табако“ стана собственик на марките и изнесе производството в Румъния. Депутатът от ДПС Делян Пеевски продаде цигарения си бизнес в България срещу 105 млн. евро, които обаче не са вложени в предприятието. Ако нещо е вложено, това е съвсем малка част, която е отишла за обезщетения на работниците. Сега трябва и „Благоевград БТ“ да се затвори, но това е данъчен склад под контрола на митниците. За да не се случи това, проверяващите органи трябва да са под контрол. ДАНС, КПКОНПИ, Специализираната прокуратурата, Министерството на икономиката, Министерството на финансите, НАП, Агенцията за следприватизационен контрол, Агенция „Митници“ – за тези органи става въпрос. Към тях ще се върнем в края на този материал.

 

"На всяка цена ще гарантираме бъдещето на фабриките в София и Благоевград", каза Емил Караниколов  през 2011 година, като тогавашен шеф на Агенцията по приватизация. Днес, вероятно заради заслугите си около тази и други подобни сделки, е министър на икономиката. Обещаното бъдеще се оказа много кратко. Софийската фабрика бе закрита през 2016. Към средата на януари 2019, малцината останали във фабриката са уведомени, че тя ще бъде закрита и че ако искат да получат обезпечението, трябва в двудневен срок да я напуснат доброволно.

 

Как се слага точният човек, на точното място

 

Към днешна дата, за да бъде затворен въпросният склад на „Благоевград  БТ“ трябва Агенция „Митници“ да направи инвентаризация и ревизия и всичко да е точно, за да може Делян Пеевски да си прибере гаранцията от 30 милиона лева и да няма неустойки по приватизационния договор.  Банковата гаранция е вид обезпечение за това, че някой не си е спазил договорните задължения. В случая, тъй като става въпрос за данъчен склад, под митнически контрол, тя е за да обезщети заплащането на акцизи. Така, че ревизията трябва да покаже, че няма такова нещо. Но явно не е така, защото иначе не биха се вложили толкова усилия да се тикат такива хора, за да свършат тази работа.





В митниците масово се говори, че за случая е активиран човек, наричан  „скритата клетка“ на Делян Пеевски.  До сега той кротко си работи като служител по контрол на достъпа на Летище София.  През лятото на 2017 година е заведен от охраната на Пеевски в една тузарска таверна край Уранополи на първия ръкав на Халкидики. Това място е известно с това, че там са летните резиденции на Валентин Златев, Иво Прокопиев, Цветелина Бориславова, Росен Плевнелиев и т.н.  Митничари разкриват, че там на кратката среща, се дава инструкция:  „Почвай да се готвиш, ще те връщаме в митницата. Чакай инструкции.“

 

.
Снимка: Уранополи, Гърция

 

После всичко се случва с невероятна скорост и прецизност. Човекът на Пеевски е воден „за ръчичка“ не от кой да е, а от бивш шеф в съдебната система.  Следва представяне пред шефа на Агенцията Георги Костов и указания към Владислав Горанов. Процедурата е в ход.  За по-малко от една година следва шеметна кариера за този човек в Столична митница, митническо разследване и разузнаване (ГДМРР),  Териториална дирекция Югозападна. Казват, че на този пост той е човекът с най-голямата реална власт в Агенцията. Териториална дирекция Югозападна е създадена на 07.01.2019 г. и обхваща териториите на трите митници - Югозападна, Столична и Аерогара София. Излиза, че на Георги Костов му  нямат много доверие и заради това са пратили доверен човек, на който директно да поставят задачите.

 

Унищожение

 

Според наши източници в Благоевград в момента в акцизния склад трескаво върви процедура по унищожаване на над 5 хиляди мастербокса цигари, останали там като нереализирана продукция. За да се освободи обезпечението, първо трябва да се освободи склада. Цигарите не се изгарят, а се унищожават ръчно на място. В такива случаи обикновено присъстват представители на митниците, но незнаем дали има такива в момента.

 

Какви задачи може да е получил "Човекът на Пеевски", които трябва да се свършат през митниците? Не е без значение кой ще проверява „Булгартабак“, какви ще са резултатите, кой ще определя хората, кой ще взима решенията? Все интересни въпроси. Задачите са ясни. За награда, ако всичко е точно, Той  ще стане директор. От Агенцията директно коментират:  "Ясно е, че Костов ще си ходи, въпросът е само в кой момент.  Виждате как се тресе държавата, но Човекът е нетърпелив. “Изчакайте след Великден. После ще си работим спокойно“, разказват хора от митниците.   





В коридорите на агенцията служителите негодуват, защото този човек няма дори елементарна представа от митническото и акцизно законодателство след 2007, от когато България е вече в ЕС. Но това никой не го интересува. Достатъчно е, че е избор на Делян Пеевски.  Според негови стари колеги, с които е работил на Илиянци и Кремиковци, още навремето е бил с протекции. Обработвал е само няколко вида стоки -  по тарикатските - цигари, електроника, шоколади на избрани фирми. Никога не го е интересувала масовката и никой от началниците не е смеел да му каже нещо. Като свършила силната работа, след 2007 г., загубил интерес и сам си тръгнал.  Вкарването му отново в митниците е втори опит за овладяване на тази институция след печалния опит с рейнджъра и Павел Тонев по времето на Орешарски.

 

Фалираната КТБ и „Булгартабак“

 

През 2011 г., когато е приватизиран,  „Булгартабак“ още е печеливша индустрия. Имало е възможности да бъде продаден като работещо предприятие на световен инвеститор, но вместо това днес вече е обезкостен и ликвидиран. "Свидетели сме на това как се слага край с една гигантска ликвидация на един от най-печелившите в България отрасли за добив, преработка и производство на тютюневи изделия, който даваше поминък на хиляди семейства", коментират източниците ни. Само преди дни премиерът Бойко Борисов лично съобщи на тютюнопроизводители, че държавата ще им плати над 2 милиона лева, вместо частния гръцки изкупвач, който не им е платил за продукция  купена през 2016 г.


През 2016 г. банкерът Цветан Василев, който от лятото на 2014 г., когато започва атаката срещу банката, живее в Белград, дава обширно интервю*. Една от темите, за които е питан е именно как се случва сделката за „Булгартабак“ и как се оказа в крайна сметка, че Пеевски е собственик на компанията.

 

Василев разказва, че Пеевски не е собственик само за пред българската общественост и ако някой е искал да разследва, досега да е стигнал до истината. По думите му, при него има документи, които показват, че Пеевски не, но Ирена Кръстева е собственик. Било е договорено Ирена Кръстева да бъде единият от номиналните собственици на фондациите. После първоначалните фондации са изместени и там се появяват нови фондации. Какво е разпределението след това, банкерът твърди, че не знае в детайли, но допълва, че това са игри в BT Invest, чиито собственици са Пеевски или фамилията му и прехвърляне срещу задължения. Василев твърди още, че кредитът на едната компания-кредитор е купен от TGI Middle East – компания от Дубай, която е част от веригата по контрабандния износ на цигари през Кюрдистан за Турция. Тази компания също се свързва в медийни публикации с Пеевски. Каква всъщност е сделката, според Василев, може да го кажат само тия, които държат регистъра на BT Invest, респективно файловете на фондациите, а какво и как е вписано в компаниите в Лихтенщайн, може да каже адвокатът на Пеевски Александър Ангелов. По думите на банкера дълговете на „Булгартабак“ към КТБ са рефинансирани през април-май 2014 г. чрез преводи през голяма чужда банка.

 

„Булгартабак“ е загубена кауза за Агенцията за следприватизационен контрол

 

Договорът за приватизация на „Булгартабак“ е сключен през 2011 година. През януари 2019 г., членът на Надзорния съвет на агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Руси Статков припомня пред медиите, че по време на приватизацията  e поискал да се запази броя на работните места, да се запази заплащането, а третото му предложение е било по отношение развитие на дейността.

 

По думите му  това не е  възприето и тогава министър и самото правителство възприемат 10 задължения, в които предмет на дейност и седалището трябва да бъдат запазени  до 2021 година, т.е. за 10-годишен период. Станков обаче обяснява, че в целите на специалния ни закон няма понятие що е предмет на дейност и в този смисъл и в други закони не е указано, така че всичко тръгва на тълкуване. „Във фабриката могат да останат няколко работници и някаква дейност да се върши там и пак да бъде отчетено за запазен предмет на дейност“, казва Статков.





"Агенцията за приватизация, съгласно конкретния договор за приватизация, отчита предходните периоди, т.е. за миналата година и до средата на следващата година, когато ѝ се предоставят, съгласно договора за приватизационна продажба, всички документи, свързани със самия договор", каза Статков.

 

Той дава пример, че има прецедент с предприятието в София. За него преди няколко години е проверявано доколко дейността, която са вършели съкратените работници съответства на договора и предмета на дейност. Проверката установила, че всичко е съгласно договора. Както при казуса със София преди, така и сега при казуса с Благоевград, агенцията "ще действа с конкретни проверки", но това ще се прецени "на базата на информацията, която ще получи от ръководството на дружеството", допълва Статков.

 

А собственикът, който и да е той, не е за оплакване. Платеното при приватизацията отдавна се е върнало - дори само от продажбата на марките. Недвижимите имоти и изтеглените през годините дивиденти идват отгоре. На мястото на съборената цигарена фабрика в центъра на София сега се подготвя строителството на осем нови високи сгради. Няма никаква опасност да се наложи да бъдат платени и предвидените в приватизационния договор неустойки.

 

Къде са институциите

 

Банкерът Цветан Василев разказва и други интересни неща, които няма нужда да преповтаряме.  На тази снимка, са част от лицата, които оглавяват някои отговорните за „Булгартабак“ институции.

 


.
Източник: БГНЕС

 

Вече споменахме кариерното израстване до министър на икономиката на Емил Караниколов, който е принципал на държавната "Българска банка за развитие", която според редица публикации, погаси кредитите към КТБ на „Булгартабак“. Кои са другите ръководни кадри в институции, за които споменахме в началото. През юни 2014 г. Корпоративна търговска банка е затворена след безпрецедентна рейдърска атака от страна на медиите на Делян Пеевски и институциите в България. Сам няколко месеца по-късно, на 27 март 2015 г., след поредица промени в Закона за банковата несъстоятелност и утвърждаването на Владислав Горанов начело на министерството на финансите „тържествено“ в банката влизат няколко лица тези лица, които тук ще посочим с длъжностите им тогава: (от ляво на дясно) заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, единия от временните  синдици на КТБ Лазар Илиев, шефът на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков,  министърът на финансите Владислав Горанов, главният секретар на МВР Георги Костов и втория временен синдик Росен Ангелчев. Привидно никой не разбра какво наложи тази „тържественост“ и присъствието на всички тези лица, но с течение на времето всеки един от тях продължи  напред по поставената задача.

 

Къде се днес тези лица

 

Двамата временни синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев бяха сменени на 13.11.2015 г. с вписаните само месец преди това синдици Кристи Маринова и Ангел Донов. Въпреки множеството сигнали до институции и медийни публикации за неправомерни действия работата и резултатите на синдиците се ползват с пълни протекции от държавата и всичко се прави непрозрачно и тайно. До момента има само една проверка на евентуално фалшифициране на документи от страна на Маринова, Донов и Илиев, които касаят две фирми свързани с Делян Пеевски и опита им да приберат над 12 милиона лева от КТБ.

 

Дейността на синдиците се контролира от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който до скоро се оглавяваше от Радослав Миленков. Всички сделки с имущество на банката минават на одобрение там. Правомощия по контрол над Фонда има отново Горанов. Миленков съвсем скоро зае поста подуправител на управление "Банков надзор" в БНБ.





Владислав Горанов си е министър на финансите. Само част от последните два скандала, които потресоха българската общественост са аферата с огромния апартамент, в който живее той със семейството си  без да заплаща наем повече от 5 години, както и намерението държавата да опрости над 8 милиона дългове от данъци и осигурителни вноски на Мюфтийството. Горанов първо опита тихо-мълком с индивидуална амнистия, но след отпор заедно с ДПС опитаха да го прекарат през законова промяна, който заради ожесточения обществен натиск също не мина.

 

Борислав Сарафов от зам.-главен прокурор стана шеф Националната следствена служба. В момента тече проверка за съмнителни сделки с имоти, собственост на сина му. Самият Сарафов по предложение на Бойко Борисов излезе в отпуск.

Георги Костов от главен секретар на МВР днес оглавява Агенция „Митници“, която отново попада в ресорите на  Горанов.

 

По всичко личи, че героят ни от днес - Марио Методиев е гласен да замени Костов, когато е необходимо.

 

Екип на Фрог нюз

 

===

* Интервюто е публикувано в ktbfiles на 09.09.2016 г. със заглавие „Банкерът Цветан Василев: След 2009 г. в България има мафия на власт, която се опитва да печели от всичко“
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 16447 |02.04.2019 greshka75 . 9| 20826 |04.03.2019 БОЕЦ: Пеевски не е Банев, „Булгартабак“ е приватизиран, ограбен и източен законно . 18| 30588 |26.02.2019 greshka52

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads