Реклама / Ads
25| 14463 |27.10.2015 ЪNDERGROUND

Калинка на КОЙ реши съдбата на КТБ във ВАС

.
Софийската адвокатска колегия поиска от ВАС тълкувателно решение за това кой има правен интерес да атакува актовете на БНБ по обявяване на банка в несъстоятелност. Причината и поводът са решението на ВАС, което лиши от правна защита стотици акционери и вложители на КТБ. Това решение на ВАС по същество е отказ от правосъдие.
 

Искането на САК за тълкувателно решение по този казус престоя месеци наред в чекмеджетата на бюрото на Председателя на ВАС – симеоновския възпитаник Георги Колев.

Дългото мълчание по въпроса беше прекъснато съвсем наскоро.

 

Най-същественият член на този състав – докладчикът по делото, е Калина Арнаудова. „Калинката” Арнаудова е командирована във ВАС. Завършва право преди десетина години – крайно недостатъчен стаж за съдия във върховно съдилище.  „Калинката” не покрива и изискванията за младши съдия, защото не се явява на устния изпит, но явно близостта на съпруга й – адвокат Иван Георгиев Арнаудов с ръководството на Върховния административен съд, са достатъчни за компенсиране на тази „малка подробност”. В юридическите среди в София упорито се говори за успешното му кадруване във ВАС, и то не само във връзка с назначаването на жена му.

Скандалното назначение на симеоновския кадър Георги Колев за шеф на ВАС бетонира положението на „калинките”, командировани в това върховно съдилище, за да обслужват модела „КОЙ”. Колев е близък до Сотир Цацаров и до бившия министър на правосъдието Антон Станков, който дава начално ускорение на кариерата му. Колев се сдобива с над 30 имота за две години. Съпругата му – Нели Русева, е нотариус в Пловдив, но след преместването на Георги Колев в София тя прави също опит за преместване в столицата. Не успява да покрие изискванията (също като Калина Арнаудова) и през 2004 г. я назначават за нотариус в Сливница. Само година по-късно семейният приятел – министър Станков, издава заповед за назначението й за столичен нотариус (отново се натрапва паралелът с „калинката” Арнаудова). Заповедта е атакувана от Нотариалната камара, защото заобикаля закона, но без резултат. Защитата на госпожата по това административно дело е поета от адвокат Румен Еленски – личен адвокат на Ахмед Доган.

Явно тогава все още са вярвали в безпристрастността на съдилищата и в принципите за назначаване. Сега едва ли някой има илюзии за начина на кадруване в правосъдната система. Затова качеството на правораздаването, „гнилите ябълки”, политическите и икономическите зависимости в съдебната система не са изненада за никого.

За двегодишен период Георги Колев и съпругата му се сдобиват с над 30 имота, огромна част от които не са включени в декларацията на Колев пред сметната палата - „пропуск”, който струва длъжността на бившата шефка на НАП Мария Мургина. Цените на придобиване на тези имоти, декларирани от жена му, са в пъти по-ниски от пазарните за съответния регион. Въпреки  огромните й приходи като столичен нотариус (над 300 000 лева само за две години), Нели Русева „забравя” да се регистрира по ДДС. Явно на определени хора им е простено всяко допуснато закононарушение.

Само Станков ли покровителства съдия Колев и съпругата му?

Чрез Антон Станков Колев се тясно се сближава със „сивия кардинал” в правораздаването  - бившия председател на ВАС Венета Марковска, на която дължи и първия си шеметен кариерен скок – председател на Столичния административен съд. На нея се дължи и щастливото развитие по делото срещу назначаването на Нели Русева на столична почва. Пак благодарение на Станков,  Георги Колев заплита доста тесни връзки и с бившия шеф на ГДБОП – Станимир Флоров, с вътрешния министър Цветан Цветанов и с вездесъщия Делян Пеевски. Изключително ценна комбинация.

Какво налага във ВАС да бъдат командировани съдии от други съдилища? Официалната версия е недостигът на съдии. Преди време е било така. Сега практиката е по-различна.  Съдиите са командировани лично от шефа на ВАС, без да се взема предвид мнението и желанията на шефовете на колегии. По време на мандата на Колев, във ВАС са командировани 24 съдии. Командированите съдии остават във ВАС с години, като това „временно” назначение заобикаля изискванията за подбор, зачерква изцяло конкурсното начало. Командированите са изцяло зависими от послушанието си пред шефа – той може да прекрати командировъчната заповед във всеки един момент и да върне непослушните към по-ниския им финансов статус. По този начин се осигурява послушанието на командированите и те получават разпределение (на неслучаен принцип) във всички щекотливи дела, където трябва да се вземе решение под диктовка. Така е и в случая с лиценза на КТБ. При над 80 квалифицирани съдии във ВАС, за докладчик по делото отново е назначен командирован съдия – от Благоевградския съд.

Но, да се върнем на „калинката” Арнаудова. От началото на 2007 г. е назначена в Административния съд - София град (АССГ). През март 2014 г. е командирована със заповед на председателя на ВАС Георги Колев за върховен съдия. Назначена, без да покрива изискванията, благодарение на връзките на съпруга си с Георги Колев, тя „лети” от едно знаково дело към друго. Така например, двете дела на КФН срещу „Булгартабак холдинг” се решават в полза на Пеевски. Нищо случайно няма – докладчик е Калина Арнаудова.

На 05.02.2014 г. ВАС е постановил, че КФН е действала правомерно, изисквайки информация за сделката и налагайки административни мерки срещу „Булгартабак”, но това не певръща в нищожна сделката, при която дружеството се раздели с „Табак маркет”.

 

Продажбата на „Табак маркет” е извършена без предварителното съгласие на Общото събрание на акционерите въпреки изрично записаните в закона изисквания. В нормална ситуация сделката би трябвало да е атакувана и развалена, а средствата  – обложени с данъци.

 

За сметка на това пазарът получава грандиозен удар след като магистратите от ВАС (включително и „калинката” Арнаудова), де факто обявяват, че миноритарните акционери няма защо да чакат справедлива цена, когато мажоритарните акционери се сменят. Това съдебно решение развързва ръцете на всеки един собственик да прехвърля неограничено собствеността си, без да предлага на миноритарните акционери  изкупуване на техните акции. Това решение ще всее хаос на капиталовия пазар, защото отрича основни постулати, защищаващи миноритарните акционери.

Без значение какви ще са последствията, съдия Арнаудова подпира услужливо тезата на  представителите на Пеевски. Дребните акционери губят делото. Правните принципи са смачкани в угода на модела „КОЙ”.

За да се подсигури срещу евентуален „бунт на кораба”, преди година Георги Колев успява да прокара решение на колегията, според което командированите съдии (над 10% от състава на ВАС) имат право на глас в Общото събрание на ВАС. Те имат правото да участват при вземането на тълкувателни решения по общи въпроси в административното правораздаване; да определят броя и състава на колегиите и отделенията на ВАС; да разглеждат и да приемат решения по въпроси, свързани с организацията на дейността на съда. На практика по този начин командированите съдии пряко ще участват в управлението на съда. Решението минава „на косъм” – с разлика само един глас в повече„за” предложението.

 

Това решение не е прокарано случайно точно в този момент. Отлагането на реакцията на ВАС по искането за тълкувателно решение по казуса с лиценза на КТБ не може да е безкрайно. С включването на командированите „калинки” се подсигуряват твърди 10%, които ще гласуват в „правилната посока”. Може и въобще да не се стигне дотам, защото законът позволява тричленката, която разглежда искането, да прецени дали то да се разгледа от Общото събрание. Тричленката с докладчик Калина Арнаудова. Тази възможност е в явно противоречие с идеите за разширяване формите на самоуправление на съдийските колегии и нарастване на значението на всеки отделен съдия.

 

Иван Д. Иванов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 10930 |11.08.2014 Експерти: Някой притиска БНБ, за да не реши проблема с КТБ . 84| 10645 |16.07.2014 МВР и ДАНС решиха: НСО да пази Пеевски . 64| 9002 |18.06.2014 Цацаров: Няма опит за убийство на Пеевски, сгрешихме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads