Реклама / Ads
9| 14267 |27.08.2012 ЪNDERGROUND

КАТ се гаври – взима 2 пъти една глоба

.
Стотици шофьори, които са си платили фишовете към КАТ, ще трябва повторно да внесат размера на санкциите си. Причината за това е, че при справка в системата на Пътна полиция срещу техните имена глобата все още излиза като неплатена.
 
На част от добросъвестните водачи, които са се издължили, глобата повторно им е събрана с данъците, пише в. „Монитор”. Заради проблема в момента тече проверка от разследващи от Икономическа полиция, които изясняват по какви сметки са отивали парите от санкции. Единственият начин, за да се докаже, че фиш е платен, е водачът да си пази платежното нареждане. Поради минаването на години обаче повечето нарушители отдавна са изхвърлили документа доказващ, че сумата е преведена.

Екип на „Монитор” открил трима потърпевши по тази схема. Един от тях е П. Иванов от Русе, който си заплатил фиш от 20 лева през 2011 година. Той е един от малкото водачи, пазещи документите, с който доказва, че се е издължил.

„Аз съм самоосигуряващо се лице и декларирам доходите си по член 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Трябваше да ми върнат 150 лева, които бях надвнесъл като данъци. Оказа се обаче, че с акт от НАП ми бяха удържали втори път фиша, защото от КАТ са изпратили данните ми към данъчните, че имам неплатена глоба”, разказа Иванов. От Националната агенция по приходите му казали, че това става често и трябва да подаде молба с копие от платежното нареждане, с което е платил. Шофьорът се върнал в КАТ, откъдето му направили справка в системата, която показала, че той дължи още своите 20 лева. За свой късмет водачът използвал от години интернет банкиране, благодарение на което му се пазят всички платени суми. Като отишъл в КАТ, си взел и копието от платежното нареждане.

„Вие разбирате ли, че аз не съм икономист. Съжалявам, но в системата излиза неплатено бил коментарът на служителката в КАТ-Русе.

„Това си е ходене по мъките, като бях в НАП, видях една папка, доста дебела, с молби от шофьори, които са в същото положение като мен. Не съм за 20-те лева, но ми късат нервите. Има други хора, на които са им взели два пъти една глоба, но са се примирили, защото не им се занимава”, разказа още Иванов.

Вторият случай е с пловдивчанина И.В, който имал глоба от 20 лева за неправилно паркиране от 2009 година и една глоба за нарушаване на обществения ред, тъй като правил купон.

„Сигурен съм, че я платих. Наскоро ми дойде уведомително писмо от НАП, че съм длъжник, и ме подканяха да платя. Беше много смешно, защото писмото дойде точно един ден след като бях спечелил турнир по покер, все едно знаеха кога да си ги поискат, и ги преведох пак, първо, защото имах пари, второ – не исках да се разправям”, обяснил потърпевшият.

Третият случай също е за нарушение за неправилно паркиране в София от 2009 година. Водачът оставил автомобила си „Фиат Брава” на синя зона в района на Руската църква, но колата била вдигната от паяк, защото просрочил времето. Като отишъл да си я прибере от наказателния паркинг, шофьорът бил наказан с акт за 20 лева. Платил го месеци по-късно в клона на обслужващата банка в столичния КАТ.

„Тогава не шофирах активно и не бързах с плащането, може би минаха 4-5 месеца след като ми го съставиха, и тогава го платих. Беше около 16 ч. Съвсем случайно, като ми направиха преди месец проверка, в системата на КАТ излезе, че срещу името ми имам 2 глоби. Едната беше именно тази от 2009 година, която платих и съм сигурен, защото излязох от работа да я платя”, разказва потърпевшият.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 10742 |22.08.2012 Македонският „Вечер” за българи: сексуално злоупотребявали и изяждали деца . 16| 17744 |10.08.2012 Внимание: Опасна измама с GSM! . 51| 21529 |26.07.2012 САС: Извадете автосервизите на светло и досие за всяка кола! . 78| 26104 |14.07.2012 Сесил Каратанчева: Дали съм лесбийка, мога сама да реша сексуалната си ориентация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads