Реклама / Ads
5| 16494 |28.12.2017 ЪNDERGROUND

КОЙ иска да овладее държавна застрахователна агенция с капацитет 1 млрд. лв.?

.
Емил Караниколов и Делян Пеевски
За нови членове на съвета на директорите на Българската агенция за експортно застраховане /БАЕЗ/ са избрани Панайот Ивов Филипов и Симеон Георгиев Личев, а за прокурист - Момчил Богданов Ройнев.
 
На 15 декември 2017 г. в търговския регистър са подадени документи за промяна в състава на съвета на директорите на Българската агенция за експортно застраховане . Това е държавна застрахователна компания, специализирана в застраховането на кредитни рискове. Тя има капацитет 1 млрд. лева и застрахова кредити на малки и средни предприятия, експортно ориентирани. Сладкото да овладееш такава агенция е, че ако една фирма има застраховка при нея, тя служи като обезпечение пред банките и може да получи кредит без никакви други обезпечения.

С решение на министъра на икономиката от 13.12.2017 г. са освободени Бистра Илкова – председател на съвета на директорите, Николай Мишкалов – зам. председател на съвета на директорите и изпълнителен директор, Пламен Ценков и Мария Мухчиева – членове на съвета. От документите е видно, че за нови членове на съвета на директорите на БАЕЗ са избрани Панайот Ивов Филипов и Симеон Георгиев Личев, а за прокурист на дружеството е избран Момчил Богданов Ройнев.

Кои са новите лица?

Панайот Филипов е бивш финансов директор на „Водстрой 98” и настоящ член на съвета на директорите на ОЗК „Застраховане” (светна ли лампата на КОЙ е човек Филипов? – „Водстрой” се свързва с Пеевски). Син е на прокуриста на Сибанк – Христина Филипова. А с КОЙ се свързва самият министър на икономиката, избран уж от квотата на партия “Атака” в коалицията? Министър Емил Караниколов е бил шеф на приватизационната агенция и е продал “Булгартабак” и Дипломатическия клуб в Горна баня на КОЙ?…

Другият новоизбран от министъра за член на съвета на директорите на застрахователната агенция е Симеон Личев, на 29 години. През 2015 г. е кандидат за общински съветник в София от листата на БДЦ. През 2008 г. от КФН са му наложени два акта за по 20 хил.лв. по Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти (ЗПЗФИ) за злоупотреба с вътрешна информация на Българската фондова борса. Син е на Георги Личев – бивш изпълнителен директор на „Елана Трейдинг”.

Новият прокурист Момчил Ройнев е служител в дирекция Проблемни кредити на ОББ. Името му нашумя покрай скандала с КТБ през 2014 г. като един от хората, за които тогавашните директори на КТБ подадоха сигнал в КЗК, че „…не само са ровили в документи, съдържащи лични данни, служебна и банкова тайна, но са им регистрирани имейл адреси като на служители в КТБ“.

Водстрой, КТБ, БДЦ… КОЙ стои зад всичко това?

Промяната се прави набързо и покрай Коледа, а тепърва ще се изасни дали няма и нарушение на закона. Филипов е в конфликт на интереси, тъй като към момента е член на управителен орган и на друга застрахователна компания. Впечатление прави също, че към днешна дата решенията на Комисията за финансов надзор за одобрение на Филипов и Личев за членове на съвета на директорите на БАЕЗ не са качени на сайта на Комисията, каквато е обичайната практика.

Защо досегашният екип от политически независими експерти се заменя от лица със спорен опит и биография?
Отговорът на този въпрос вероятно се крие в същността на БАЕЗ. Тя е един от основните инструменти на държавата за подкрепа на експортно-ориентираните компании и българските инвестиции в чужбина. Но освен това, Законът за експортното застраховане дава възможност БАЕЗ да застрахова също банкови и небанкови кредити, отпускани на малки и средни предприятия с годишен оборот до 97.5 млн. лв. и средносписъчен брой на персонала до 250 души. Според банкери, застрахователните полици на БАЕЗ за сметка на държавата се приемат като първокласно обезпечение и по този начин би могло да бъдат отпускани банкови кредити без никакво друго обезпечение. Няма горна граница за размера на единичен застрахован кредит, а общата експозиция е ограничена единствено до размера на застрахователния капацитет на дружеството, който е около 1 млрд. лв. По този начин определени фирми биха могли да получат необезпечени кредити за стотици милиони левове.

За покриване на застрахователни обезщетения за сметка на държавата всяка година в държавния бюджет се заделят по около 100 млн. лв. Доколкото е известно, към момента всички застрахователни обезщетения са се покривали от собствените резерви на дружеството, като не се е стигало до оползотворяване на средствата от бюджета. Не така биха стояли нещата ако започне безогледно застраховане на необезпечени кредити…
Представители на бизнеса и клиенти на БАЕЗ изразяват недоумение защо се правят немотивирани промени в една добре работеща и бизнес ориентирана организация, където особено през последните две години, благодарение на усилията на мениджмънта са били въведени редица иновации, чувствително подобряващи качеството на услугата.

Стефан Николаев 
Mignews.info
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5607 |16.10.2017 Само във Фрог: Нито един преводач не иска да работи за Държавната агенция за бежанците . 2| 5129 |26.09.2017 Кольо Парамов: Държавната ББР трябваше да създаде средна класа у нас, но не се справи . 1| 5115 |31.08.2017 Парите за национализацията на ”Дунарит” идват от държавната ББР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads