Реклама / Ads
6| 8421 |26.06.2018 ЪNDERGROUND

КОЙ превърна МВР в голяма охранителна фирма с ”мундири” начело

.
Шефът на МВР Валентин Радев и главният секретар Младен Маринов Източник: БГНЕС
Дебатът за вота на недоверие към кабинета „Борисов 3” , иницииран от БСП, се превърна в цирк на гърба на народа. Социалистите се опитваха да принудят втория в ГЕРБ Цветан Цветанов да излезе преди тях на трибуната и да си извади козовете. И докато спореха: „Ти, излез, не ти излез”, загубиха възможността да разкостят управляващите на тема „Сигурност”.
 

Жалко,  защото  хората имаха право  да научат защо във вътрешното ведомство, което годишно гълта милиарди,  цари пълно безхаберие. Заради парламентарни тарикатлъци, не стана ясно КОЙ и защо  превърна МВР в голяма охранителна фирма. Екипът на Фрог многократно се е опитвал да осветли част от проблемите, които доведоха до колабс на системата по време на трите управления на ГЕРБ. Доказателство, че ведомството действително е охранителна фирма, беше начинът, по който полицията задържа последния избягал затворник.    

 

Видя се, че когато началниците в системата не владеят и грам  оперативна техника и не разполагат с изпреварваща информация,   започват да се увличат по силата. Вадят барети, жандармерия, униформени полицаи, ловци, кучета и всевъзможна техника,  сякаш са погнали опасен терорист от порядъка на Осама Бил Ладен. Даже и  първокурсниците в Академията на МВР знаят, че когато не разполагаш с информация, започваш  да стреляш на тъмно и разчиташ на случайността. Акцията по залавянето на затворника приличаше на операция по спасяване на ръководството на МВР. Картината в МВР изглежда като пъзел от четири елемента-некадърен началник,  много хора на улицата, извънреден труд, калпави резултати.

 

Твърдението, че МВР е охранителна фирма се доказва и от факта, че за първи път в историята й,  на повечето ръководни постове се слагат служители от охранителна полиция. Те са без елементарен опит в оперативно-издирвателната работа, от която реално зависи разкриването на едно или друго престъпление.  В същото време в девета глуха са натикани криминалисти с дългогодишна практика, доказани професионалисти,  като по този начин тотално се изключва възможността за прилагането на експертния им опит.  За това  в МВР виждаме ръководители с неадекватни действия и  неефективни методи на управление.

 

Всеки шеф на областна дирекция на полицията  се е превърнал в местен политик-издига се от управляващата коалиция, за да обслужва само и единствено нейните интереси.  Абсолютно същото е и  по  върховете на вътрешното ведомство.  Полицаите си говорят по между си : „За да се издигнеш от началник сектор нагоре, трябва да си „мундир“.  Това е дума от техния жаргон, отнасяща се или за военен, или за охранител.  Кратка дума, препращаща към страшната констатация: Заради кадровата политика в МВР цъка бомба. Това демотивира служителите и напълно нулира ефективността на вътрешното ведомство.

 

Какво по-ярко доказателство за това е стрелбата в Ботевград, при която беше убит избягалият затворник Владимир Пелов и Марио Панчев, и последвалите абсурдни обяснения на шефовете на МВР. Случаят остро постави на дневен ред и още по-съществения въпрос дали полицията  защитава хората, които дават информация или ги подхвърля на произвола. Без тях системата ще колабира.  Не са един и два случаите на осветени и впоследствие убити агенти. За липса на професионализъм говорят и други случаи като убийството на данъчния началник Иво Стаменов. МВР се похвали, че за  тежкото посегателство са задържани няколко души, но след това не последва нищо. Аналогичен случай наблюдавахме и с отвличането на Адриян. Ръководството на МВР наду тромпета, че е хванала извършителите, но след това съдът ги пусна заради недостатъчно доказателства.

 

Статистиката във вътрешното ведомство се е превърнала в стъкмистика. За да се убедим в това трябва само да погледнем каква е разликата между разкритите престъпления, отчетени от МВР, образуваните впоследствие досъдебни производства и прекратени такива. В тази задача се крие разковничето за ефективността на МВР, което отчита за разкрито престъпление кражбата на една вафла или хваната половин цигара. Това е метод, който в момента широко се прилага за напомпване на резултатите от работата в полицията. В същото време прокуратурата  прекратява тези  случаи по маловажност. Затова изобщо не е чудно защо министърът се тупа в гърдите,  отчитайки повишаване на разкриваемостта.

 

 Валентин Радев изтъква като свой плюс решението си да се увеличи броя на патрулите, като мярка срещу битовата престъпност. Това не води нито до разкриване на престъпления, а още по-малко до тяхното предотвратяване, казват хора с опит. И допълват: " Така организирана дейността е просто евтин пиар, а по същество поредното разхищение на технически, финансов и човешки ресурс.  Защото нарядите не вършат ежедневната полицейска работа-срещи с хората, получаване на изпреварваща информация, превенция, работа с криминалния контингент".

 

По време на първото управление на ГЕРБ бяха разкрити няколко престъпни групи. Членовете им получиха тежки ефективни присъди, включително и доживотен затвор. Но за съжаление такъв прецедент не бе повторен при следващите две управления на Бойко Борисов, който предпочете да повери МВР в ръцете  на тотални лаици в областта. По времето на Румяна Бъчварова беше направен опит за реформа. Тя обаче вместо да намали администрацията, я разду. А полицаите, които реално вършат работата, получиха по-ниски заплати от тези, които седят в кабинетите.  Това създаде напрежение.  Синдикатите влязоха в остър сблъсък с ръководството на ведомството. Той  ескалира при сегашния министър Валентин Радев. След серия от ултиматуми, Борисов реши да действа по познатия ни до болка начин, като запуши устата на протестиращите полицаи с няколко милиона отгоре. Проблемите, обаче си  останаха нерешени. 

 

Министърът и професионалното ръководство на МВР не са виновни. Те просто правят каквото могат, те са  само едни „мундири“. Но ги е назначил Кой? Някой, който желае да управлява дистанционно голямата охранителна фирма. А както всички знаят опит в тази работа има премиерът Бойко Борисов. 

 

Невена Миткова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7077 |29.05.2015 Бащата на Вероника пред Фрог: Мъката е по-голяма от живота ми . 10| 10003 |06.04.2013 Особено голяма измама . 30| 11599 |25.09.2012 Съдия превърна „Килърите” в тегав сериал и фабрика за експертизи . 22| 9722 |24.10.2011 Заменките с гори по-голяма далавера от наркотиците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads