Реклама / Ads
5| 13094 |20.12.2013 ЪNDERGROUND

Комшиите реанимират "издирването" на проф. Димов в България

.
проф. Владо Димов
Македония издирвала хора, за които се твърдяло, че се укривали в България, гръмнаха медиите днес, позовавйки се на македонски източници. Тези хора обаче имали и български паспорти и затова властите на съседите твърдят, че са у нас.
 

Сред търсените бил и бившият министър на здравеопазването Владо Димов, който е с повдигнато обвинение затова, че незаконно настанил седемнадесет души, членове или симпатизанти на тогава управляващата партия СДСМ в струмишката болница.

Всъщност проф. Димов е познат на читателите на Фрогнюз - той е бивш министър на здравеопазването на Македония в кабинета на СДСМ. Има и българско гражданство. През лятото на 2009 г. хирургът беше задържан на летището в полската столица Варшава въз основа на международна заповед за издирване и арест с цел екстрадиция. Той е хирург с международна репутация, зам. председател на Европейската академия за хирургични науки. Живее в София и ръководи отделението по миниинвазивна хирургия в болница Токуда. 

От 8 години в Македония не забравят проф. Димов. Обвиняват го, че назначил на работа медицински работници в Медицински център в Струмица. Всъщност той дал съгласие по искане на директора за тези назначения с аргумента, че това е било необходимо, за да функционира центърът. Според македонската прокуратура тези хора са били назначени без съгласието на министъра на финансите. А то може да бъде писмено, мълчаливо или устно, както било в случая. След като са получавали заплати това автоматично означава, че министерство на финансите е било уведомено и е осигурило средства за това. По същия начин бил назначен и министъра на здравеопазването в Македония по-късно. Може ли изплатените заплати на хората, които те са заработили да се квалифицират като вреда на бюджета, пита д-р Димов и обяснява, че ако не са били необходими, би трябвало следващите двама министри да са ги уволнили, което не се случило? "Моят предшественик беше направил съкращения по настояване на Световната банка и и в един момент положението стана катастрофално. Това налагаше нови назначения. Някъде останаха без шофьори, другаде без медицински сестри и доктори. По-късно се назначиха нови 400 здравни работници. Може ли да се прави здравеопазване без хора. Така че, предлогът да се занимават с мен е абсолютно смешен", обясни преди време в интервю за Фрогнюз проф. Димов. "Известно е, че когато една лъжа се повтаря постоянно, вниманието на хората се отвлича от истинските въпроси и от реалното сравнение какво здравеопазване имаше преди години и какво е положението сега. Аз съм единственият политик, декларирал всичко с което разполагаме аз и семейството ми според разпоредбите на закона. Нямам никаква промяна в имотното си състояние преди и след пребиваването ми на поста. Последният имот, който съм закупил беше 5 години преди да стана министър. Не знам какъв е предтекстът, но това,че и данъчните власти се опитаха да ме натоварят с данъци, които не дължа е направо абсурдно. Действията на данъчните бяха определени като противоконституционни с решение на Конституционния съд на Македония. Вместо да преустановят незабавно процедурата, те продължават да се занимават с мен", каза проф. Димов.

Преди известно време Фрогнюз научи, че през 2011 г. са правени и тайни пазарлъци за размяна на Мирослав Ризински, който излежаваше присъда след скалъпен процес в македонски затвор, срещу проф. Владо Димов и икономиста Владимир Тамбурковски. Предложението тогава било артикулирано от министъра на външните работи на Македония Антонио Милошоски на 2‒ри март в Скопие по време на тържествения прием в хотел „Александър Палас” в Скопие по случай националния празник на България. Тогава БККС веднага излезе с позиция, че предложението е срамно и унизително, а българското МнВР мълча по темата и не счете за нужно своевременно да информира българската общественост и медии за предложението, което в Македония някои кръгове разтълкуваха като срамна търговия на живи хора. 

Сега темата за проф. Владо Димов се реанимира отново, напълно по логиката и на собствените му прогнози, дадени отдавна, че той ще продължи да бъде "интересен".  В Македония е много трудно да се разгадае истинската причина на редица неща, беше казал проф. Димов, при когото не минава и ден, без да го потърсят пациенти от Македония... 

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 16301 |17.12.2013 В САЩ бесни на България заради ирански шпионин . 3| 11205 |17.12.2013 Адвокат Мутафчиев пред Фрог: Случаят с убитата Севиля може да повтори „Соло” . 5| 11079 |17.12.2013 Близък на убития Васил пред Фрог: Илияне, кой невинен ще лежи в затвора от страх?! . 8| 13555 |13.12.2013 Бащата на убития Васил пред Фрог: Родителите на Илиян продават имоти да му помагат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads