Реклама / Ads
7| 12875 |11.05.2016 ЪNDERGROUND

И КОНПИ като комисията „Кушлев” - зависима и харчи грешни пари

.
Делото за отнемане имотите на братя Галеви е до под кривата круша
Трябва да се възстанови чувството на справедливост в обществото, защото за съжаление у много хора има обратното усещане. Това казва при назначаването си през 2013 г. новият шеф на Комисията за отнемане на незоконно придобитото имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев, познат още като доверено лице на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.
 

Комисията е по известна в обществото като „Комисията Кушлев” на името на първия й шеф Стоян Кушлев. Създадена през 2005 г като „панацея” за борба с корупцията и организираната престъпност Комисията „Кушлев” се превърна в поредната сладка държавна хранилка, харчеща щедро държавни пари с резултати клонящи към нула. Бе използван ирландският опит и министрите в кабинета на НДСВ Антон Станков, на правосъдието, и Георги Петканов на вътрешните работи обещаха, че само така ще бъде смазана организираната престъпност и към държавния бюджет ще потекат милионите на мафията. Нещо като в Италия и борбата на държавата с Коза Ностра, Камората и т.н.

 

Това разбира се се оказа силно пресилено. През 2008 г. гръмна страховит скандал с доклада на въпросната комисия в парламента. Стана ясно, че председателят Стоян Кушлев, бивш „царски” депутат, си е гласувал заплата от 7000 лв, за да бъде „неподвластен на корупция”, а техническите му сътрудници се разписвали срещу 3000 лв месечно. Причината е, че депутатите гласували Закона за създаването на комисията,  но забравили да посочат лимит на заплатите в нея. Законът бе прекроен и се написа, че шефът на комисията трябва да получава заплата не по-голяма от 80% от възнаграждението на шефа на парламента. През 2011 г. антикорупционната комисия в Народното събрание установи, че за цялото си съществуане Комисията „Кушлев” е поискала запориране на имоти за половин млрд. лв, но от спечелените в съда 16 дела държавата реално е прибрала по малко от заплатата на председателя Кушлев за шесте му години управление.

 

За този период шефът бе успял да прибере над половин милион лева възнаграждения, а в държавния бюджет от отнемане на имущество на мафиоти са влезли жалките 230 000 лв. Издръжката на цялата комисия е струвала на родните данъкоплатци над 32 млн. лв за шест години. Новият шеф Пламен Георгиев обеща да почне на чисто и да громи организираната престъпност. Какви са резултатите на въпросната комисия през последните години? И каква е разликата с тази на администрацията на Кушлев? По данни на самата комисия и нейните отчети, публикувани на интернет страницата й, резултатите са същите.

 

През 2012 г. бюджетът на комисията, с щат от 310 служители, е 6 млн. 142 760 лв. От тях за заплати отиват 80 % или към 4 млн. лв, а отнето имущество е за 12 млн. лв, според съдебните актове. Следващата година бюджетът е намален на 6 млн. и 104 000 лв, а отнетото имущество за над 13 млн. лв, поне на книга. През 2014 г хазната отпуска на комисията бюджет от 5 млн. и 444 000 лв., а конфискуваното имущество е за над 13 млн. лв. Миналата година бюджетът й е 5 млн. 132 000 лв., от които за заплати са изразходвани 3 млн. 773 хиляди лева. И отнетото имущество от мафията е за 6 млн. 266 млн. лв. А е искана конфискация на имоти на стойност над 57 млн. лв. Всичко това става по стария закон, отменен вече от парламента. По новия закон за отнемане на имущество е спечелено едно единствено дело от 36, за имущество на стойност малко над 186 000 лв. Де е Киро на кирия, биха казали по-възрастните хора.

 

Реално комисията харчи грешни държавни пари, за нищо, без особена ефиктивност. Нищо, че за първи път от четири години бюджетът за 2016 г.  е увеличен с половин милион лева. Иначе исковете за отнемане имущество, придобито от престъпна дейност, са бомбастични, като този срещу банкера Цветан Василев за 1 млрд. лв. Но парите които реално влизат в хазната са направо смешни. Дали поради некадърност или защото се идпълняват поръчки - всеки може сам да прецени.

 

След като искаш над 57 млн. лв. годишно, прибираш едва 6 млн. лв, колкото да си изработиш заплатите. Емблематичен за работата на комисията „Кушлев” е примерът с т.нар „Братя Галеви”. След влизане в сила на четиригодишната им присъда двамата изчезнаха през 2012 г. и оттогава са в неизвестност. Комисията поиска да им отнеме имоти на стойност 4 млн. 250 189 хиляди лева. Делото за конфискацията тръгна през 2013 г. в Кюстендилския окръжен съд, но до момента не е мръднало оттам. И краят не му се вижда. Последното заседание на съда бе на 18 април и делото бе отложено за 8 юни, заради процесуални хватки. И то на първа инстанция. Политици от управлаващата партия признават, че за шефа на Комисията Пламен Георгиев, се гласи главоломна кариера, защото бил близък със силните на деня и най-вече с Цветан Цветанов. Докато шефовете на КОНПИ са зависими от политици и партии, няма как да се очаква ефективност. Данъкоплатецът ще плаща милиони за заплати, а в отговор ще чува бомбастични обещания и интервюта, а дейност само ще се симулира.

 

Тодор Александров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 9027 |11.05.2016 Коритаров пред Фрог: Срамен политически акт ще е, ако се отхвърли ветото на президента . 17| 15452 |11.05.2016 Само във Фрог: Качват патрулките на трупчета, режат лимита за бензин в МВР . 18| 8562 |11.05.2016 А. Стефанов пред Фрог: Калфин става президент, ГЕРБ, БСП и АБВ поемат властта?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads