Реклама / Ads
26| 21826 |18.10.2013 ЪNDERGROUND

Кощунство: Наемат убийци за охрана на заведения

.
Гардът-убиец на Николай
16-годишният Николай Савчев от Враца, който бе зверски умъртвен от охранител на местната дискотека „Бирхале“, е поредният случай на саморазправа на гард и поредният случай на отричане на вина и героизиране на постъпка. Ученикът от СОУ „Христо Ботев” издъхна в „Пирогов” от юмруците и ритниците на Иван Каменов-Цофъра. Момчето се бореше със смъртта близо два месеца, докато накрая тя го победи.
 

 

Убиецът на Николай може би е един от малцината гардове, с които се зае прокуратурата. За времето, през което Цофъра работи като охрана, от него са пребити десетки клиенти на „Бирхале“. Ченгетата обаче упорито си траят и се задействат едва след като същата мутра заплаши с убийство врачански бизнесмен, но и в този случай лежа в килията едва 24 часа, съобщава „Трибали”. В града упорито се говори, че полицаите го пазят, тъй като го използват като дежурен свидетел по някои дела и затова го оставили да беснее.

 

Сега обаче врачанската прокуратура повдигна обвинение срещу Цофъра заради небивалата жестокост, с която той уби ученика. Мутрата ритал момчето в главата и скачал върху него. И за да го довърши, повикал за подкрепление силовите си другари Ивайло Иванов - Акулата и Калин Димитров -Скинаря. Въпреки доказаната им вина и тримата продължават да не признават греха си. „И да беше жив, пак щях да направя същото”, изпусна се преди гледането на мярката му охранителят. Сега обаче той се бори да бъде пуснат от килията.

 

Трагично е, че един човешки живот е погубен, но също толкова трагично е, че убиецът не се разкайва за постъпката си и е готов да извърши следващо кърваво престъпление. Адвокатите на Цофъра най-вероятно ще му купят свободата и той ще продължи да безчинства по улиците на страната. Тази перспектива няма как да не обезкуражи скърбящите родители на пребитото до смърт момче, че ще видят злосторниците зад решетките. „Държавата гони децата ни в чужбина, а някои, като моя син, отправя към гробищата”, ридае майката на Николай.

 

Статистически погледнато, 16-годишното момче не е единствената жертва на охранители на заведения. На година се пада по един смъртен случай, в основата на който стои гард. Ето какво пише в бюлетин на МВР от 2006 година. 

Два сигнала за инциденти, възникнали между гардове на заведения в Благоевград и клиенти са постъпили в нощта срещу неделя.

Първият сигнал е подаден от диспечера в Център за Спешна медицинска помощ, който се обадил, че при тях постъпило лице, на което е нанесен побой. Полицаите установили, че битият е Я.Я. от Благоевград. Пострадалият разказал, че побоят му е нанесен от гардове на „Най клуб”, без конкретна причина. Потърпевшият подал жалба в полицията, а по случая е изготвена докладна записка.

Другият инцидент е възникнал след скандал пред бар „Станислав” в кв. „Струмско”. Разпрата била провокирана от клиенти, които въпреки поканата да напуснат заведението поради изтичане на работното време, влезли в пререкания с извиканите охранители от фирма „Алфа Груп”. Гардовете-биячи - А. Г., А.М. и А.К. получили призовки за явяване в РПУ - Благоевград.

 

През 2007 година има друг сходен случай. Охранители от две варненски дискотеки пребиха тежко свои клиенти. Пострадалите са със средни телесни повреди, а единият е опериран по спешност. Първият побой е станал около 2:30 часа пред “Час пик”. В дискотека празнували журналистката от МСАТ Мария Димова и съпругът й. Димова счупила чаша и поискала да я плати, когато охраната я заплашила. Съпругът на Димова се опитал да я защити, но бил изведен навън и пребит. Той е с фрактура на крака. Два часа по-късно пред съседната дискотека “Тра-ла-ла” тежко е пребит и 23-годишен мъж, чиято челюст е разбита и по-късно оперирана. Той бил в компания заедно с журналиста Ясен Димов, който е син на зам.-председателя на Общинския съвет във Варна и телевизионен водещ Неделчо Михайлов. Пострадалият бил изведен от гардовете извън дискотеката, където започнали да го бият. Останали от компанията, сред които и приятелката на Димов, се опитали да им попречат, но също отнесли удари.

 

Следващият случай на кървава саморазправа от страна на охраната е пак от Благоевград. Пазачи налагат 22-годишен хасковлия пред дискотека. Младият мъж е настанен в болница със счупен нос, скули и мозъчен оток. Има още десетки примери за мутренско ненаказано поведение на гардове. Дали следващият такъв случай ще е този на Цофъра?!  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 11237 |12.01.2013 Психарите убийци са едни от нас . 38| 25027 |17.02.2011 Елитът крие убийците на Кюлев . 15| 22604 |09.02.2010 Укриването на убийците на Борилски и кои са техните ятаци . 58| 16621 |21.11.2009 Ядете месо? Самоубийци!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads