Реклама / Ads
47| 27592 |24.04.2012 ЪNDERGROUND

Кремъл следи 60 руски мафиоти в България

.
„Черен” мафиотски списък са съставили службите на Кремъл. В него намерили място над 60 руснаци, пребиваващи в България и заподозрени във връзки с престъпни структури. Докладът е направен основно по данни на Федералната служба за безопасност (ФСБ – руското ФБР) в сътрудничество с Интерпол, ФБР и други партньорски служби.
 
Целта е съставяне на карта на руската организирана престъпност в цяла Европа, как тя си взаимодейства с бандитските формирования в отделните страни и в кои сфери на икономиката има силно влияние. България е едно от местата, където през последните години руските мафиоти намират пристън и условя за бизнес. Повечето от тях са представени от регистрирани законно фирми и не създават проблеми на правоохранителните органи. В доклада са описани и българските партньори на руските мафиоти. Също и политици, които закрилят и дори участват в схеми с руско участие.

В списъка са и двама от обвиняемите по делото „Октопод”. Имената им се свързват с доставки на оръжие за Грузия през 2008 г. Руските служби отбелязвали със специален знак тези, които са въоръжавали Тбилиси по време на конфликта с Москва.

В Аналитичния доклад на Центъра за анализ на световната търговия с оръжие, се посочва, че през 2008-2009 г. български фирми са доставили на Грузия 12 единици 122-мм оръдия от полевата артилерия Д-20, а също 12 единици 122-мм РСЗО RM-70, голяма партида стрелково оръжие и боеприпаси - около 50 хиляди автомата АКС-74, около хиляда гранатомета РПГ-7 и почти 20 хиляди 40-мм гранати към тях, а също така около 15 хиляди 5,56-мм щурмови пушки. Част от тези РПГ-та са били доставени от фирма на единия от „Октопода”. Другият обвиняем по онова време е съдействал същата да получи разрешение за търговия от Междуведомствената комисия за експортен контрол на оръжия към Министерството на икономиката. Параф имало и от ДАНС. Тогава шеф е Петко Сертов, а негов съветник – Алексей Петров.

Руският посланик в София Анатолий Потапов на среща с премиера Сергей Станишев дипломатично подсказал, че Москва е силно раздразнена от оръжейните сделки зад гърба й. Самият Владимир Путин при посещението на Станишев в Русия не скрил разочарованието си от толерирането на оръжейния трафик към кавказката страна.

 

В доклада на руските служби бли описани също срещи на български бизнесмени с руски мафиотски босове във Виена, Париж, Рим и други европейски градове. Някои от тях били засечени и заснети по време на пищни обяди и вечери в присъствието на елитни проститутки. Фотоархивът съдържал и кадри от купони на яхти в Ница и Монако.

 

Руснаци държат 30 на сто от „сенчестия бизнес” у нас

 

По данни на московските служби около 30 на сто от „сенчестия бизнес” в България е под контрола на руски бизнесмени. Миналата година български и руски полицаи разкрили канал за „пране на пари”, ръководен от мафиотска структура в Санкт Петербург. Тя действала с посредничеството на българските фирми „Оптима-Ка” и AS TAVID. Чрез фиктивни документи и преводи парите минавали през банки в Кипър, Хонконг и ОАЕ. „Изпраните” били около 1 млрд евро за една година.

 

Анализът посочва, че руски мафиотски структури в последно време са се прехвърлила от САЩ, Канада, Германия, Франция, Израел и Швейцария към Балканите.

 

В България руските бандити въртят преди всичко бизнес с недвижими имоти, финансови сделки, инвестиции и пр. Под това прикритие обаче действат канали за наркотици, крадени автомобили, проституция и „мокри поръчки”. Такава група била тази на арменеца Артур, разкрита от българското МВР още преди години.

 
Според Европол руската мафия в България се е легализирала почти изцяло. Поддържа връзки в политическите и бизнес средите.

 

 

Калина е първопроходчикът на руската престъпност у нас

 

Още в началото на 90-те години руската мафия хвърля око на България. По онова време се провежда важна среща на руските босове в Париж, където се разпределят сферите на влияние. В България е изпратен 26-годишният тогава Виктор Никифоров с прякор Калина. Той е син на известния композитор Вячеслав Никифоров и любимец на Япончик. Вячеслав бил известен със своята интелигентност и хитрост, също и с пищните купони, които организирал в софийски заведения и хотели. Тук той координирал действията на руските с украинските, арменските и грузинските кланове. И у нас, както и в Русия, той бил топло приет и в артистичните кръгове – черпел на воля, помагал с пари, правел скъпи подаръци. Дори завъртял любовни афери с две от най-известните ни театрални и филмови звезди. Създал солидни връзки в българската администрация и посещавал София дори в качеството си на член на официални делегации.

 

Николай Иванов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 12613 |20.04.2012 Ангел Бончев: Все пак има справедливост! . 77| 25321 |17.04.2012 България да стане Тракия, сочи Панагюрското съкровище . 70| 20710 |04.04.2012 Срамно! Държавата пълнила гушата на „Октопода” със застраховки . 117| 15544 |29.03.2012 Амнезия налегна Прокопиев и Ковачки за „Килърите”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads