Реклама / Ads
10| 13122 |12.11.2010

Лакомото дупе...

.
...Ковачки

Й. Попов

Много пъти съм се питал защо дядо Петко Славейков в своя том с български пословици и поговорки е включил доста грубоватички, нелицеприятни и дори цинични изрази като "Гъз глава затрива" или "Лакомо дупе кръв сере". Сега съм убеден, че когато в обществото властва откровен цинизъм, малка доза циничност в поговорките е допустима, така както със змийска отрова се прави противоотровна ваксина. Това филологическо въведение правя заради едно лакомо дупе в българския бизнес, именувано Христо Ковачки. За бизнесмена и политика Ковачки е писано много, но моето заглавие смятам, че ще привлече погледа му, защото е нетрадиционно.

Конфликтът с фабрика "Брикел" в Гълъбово показа, че работниците искат да имат работа, въпреки че предприятието замърсява околната среда и България може да понесе парична глоба от Европейския съюз. А какво прави собственикът Христо Ковачки? Вместо да изгради предпазни филтри на предприятието, изгражда партийни структури на новата "ЛИДЕР"!

Ако броят на заводските филтри беше колкото на българските партии, ние щяхме да сме Швейцария на Балканите.

А защо Л. Д. Ковачки приватизира с такъв размах? Защо са му 180 фирми в България? От лакомия. Не му стига това, ами е приватизирал и 15 фирми в Сърбия и за кратък срок ги е загробил и е оставил без хляб 8 хиляди сръбски работници и техните семейства. Някога цветущи предприятия като "Невена" в Лесковац и "Траял" в Крушевац сега са доведени с негова помощ до просешка тояга. А в "Брикел" държавата трябва да бръкне в джоба на българския данъкоплатец, вместо в джоба на Л. Д. Ковачки, за да решава социалния проблем на неговите работници, около 2 хиляди души.

Българският съд досега не може да осъди Л. Д. Ковачки заради неговата лакомия, но нашият фолклор може. Да напомним на Ковачки притчата за маймуната, която гълтала кайсиите с костилката. Тя хубаво ги гълтала, но на изхода на организма костилката засядала и маймуната страдала. В края на краищата се облекчила и винаги, когато се нахвърляла да лапа кайсии, вадела костилката и я слагала отзад, за да види дали може да мине безпрепятствено...

Та нашият съвет към Л. Д. Ковачки е преди да глътне кайсията, да пробва дали костилката ще мине през него.

заимствано от в. Стършел
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Интернет наБЛИЗО? Само не BLIZOO! 49| 18086 |08.11.2010 . Шокиращи новини за хремата 2| 14849 |06.11.2010 . Лолити набират клиенти през сайтове за запознанства 54| 29256 |02.11.2010 . Секта "анти стрес" зачева нова раса? 96| 14784 |25.10.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО