Реклама / Ads
38| 20348 |25.11.2011 ЪNDERGROUND

Лазар Груев жертва на магистратски любовен скандал

.
Тянкова отказала в последния момент екскурзия в екзотична Куба и накарала Ванчев да ревнува Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев е попаднал в незаконното подслушване на шефката на районния съд в Хасково Миглена Тянкова. Това съобщиха отлично осведомени източници от Съдебната палата в София.
 

Тянкова и Груев се чували често, като повод за телефонните разговори не били само служебни въпроси. Твърди се, че между двамата имало искрена лична симпатия. Точно заради името на Лазар Груев докладната с предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу шефа на Окръжна прокуратура в Хасково Иван Ванчев била написана лично от главния прокурор Борис Велчев. В докладната до Висшия съдебен съвет се твърди, че Ванчев незаконно е подслушвал Тянкова като това уронва морала и престижа на магистратската професия. Според запознати Велчев влагал повече от професионална емоция в текста до ВСС.

"Знаете, че Законът за съдебната власт категорично ни забранява да правим коментар по дисциплинарни производства. Ако очаквате да ви дам данни и да замеся имена, няма да го направя. Ако го сторя сега, би го опорочило това производство. Искам най-тежкото наказание и го правя съвсем убедено. Не съм разговарял с Ванчев. Мисля, че след това, което видях и установих чрез събраните дотук доказателства, разговорът ни би бил излишен", заяви единствено Велчев. Твърди се, че сигналът бил получен от самия Лазар Груев, който бил известен за подслушването от свои познати. Миналата сряда ВСС образува дисциплинарно производство, а още в четвъртък най-вероятно главата на Ванчев ще падне, независимо че
прокурорът има силно лоби в съвета. Главният прокурор Борис Велчев не желае по никакъв начин да коментира любовния скандал, независимо че става дума за висш магистрат от средите на прокуратурата. Затова дори негови близки подозират, че и неговото име протича в прословутите записи на Миглена Тянкова.

Случайно подслушан разговор между двамата възбудил ревността на окръжния прокурор на града Иван Ванчев, който наел частна фирма от София, за да следи разговорите на любимата си Тянкова. Любовната връзка между Тянкова и Ванчев е
обществена тайна в Хасково  Двамата също признават, че имат специални лични отношения. „Да, с Тянкова имаме лични отношения, които не искам да коментирам публично. За подслушването, за което се твърди, че е незаконно, мога да кажа само едно – няма такова нещо”, коментира Иван Ванчев.

Твърди се, че Ванчев започнал да подслушва любовницата си през лятото на 2010 г. Тогава двамата заедно с бащата на Тянкова – очният специалист д-р Теньо Тянков, и шефа на хасковската следствена служба Кръстьо Кръстев планирали да отидат на екскурзия в екзотична Куба. В последния момент обаче Миглена се отказала да пътува, като се оправдала с неотложни служебни ангажименти. Това вбесило Ванчев, който започнал да я подозира, че остава в Хасково заради любовна връзка с магистрат от столицата.

Така или иначе пътуването било платено, но воаяжът се превърнал в чисто мъжко приключение на Острова на свободата.
Източници от магистратските среди в Хасково обаче подозират, че в дъното на разразилия се любовен скандал, който вероятно ще доведе до отстраняването на Иван Ванчев, се крие скандалното отлагане на конкурса за шеф на Хасковския окръжен съд. Сегашният скандал бил инспириран, а подслушването разкрито в София от сегашния шеф на окръжния съд в града Росен Русев. Русев се ползва с лоша слава като магистрат, независимо, че той бе в основата на осъждането на Будимир Куйович. Местните обаче си го спомнят като шеф на районния съд в Свиленград, който оневини бащата на сина на фолк певицата Лияна и известен наркотрафикант Махмуд Йозджан през 2004 г. По-късно със същите доказателства Махмуд бе осъден на 18 години затвор от Окръжния съд в Хасково, но така и не влезе в затвора, защото изчезна от страната с фалшива самоличност.

Росен Русев неуспешно се опита да оглави Апелативния наказателен специализиран съд през юли, но заради славата му ВСС оцени концепцията му като неубедителна и той сам оттегли кандидатурата си. В рамките на кампанията стана ясно, че Русев е използвал служебния си автомобил за лични цели и че има неяснота относно случайния принцип на разпределение на делата в Хасково. Конкретната причина за недолюбването между Русев и Танкова е сблъсъкът им за битката за шеф
 на Окръжния съд в Хасково, където двамата бяха единствени конкуренти. Конкурсът бе отложен от ВСС с официалния мотив, че трябва да има повече информация за кандидатите. Това се случи с гласовете най-вече на хората около председателя на бюджетната комисия във ВСС Иван Колев. За него се твърди, че заедно със Стефан Петров са лобито на Иван Ванчев във ВСС. Според слуховете точно Ванчев инспирирал спирането на конкурса  за да подготви по-добре почвата за избора на Тянкова. Затова сега най-логично звучи версията, че скандалът с подслушването е дело на Росен Русев, който си връща за проваления опит да оглави местния окръжен съд.

Рогоносецът се доверил на дрегер вместо на кръвна проба
 За стила на работа на окръжния прокурор Иван Ванчев говори разследване на инспектората на ВСС през 2009 г. Тогава той на три пъти спрял разследване за смърт на мъж от Любимец при автомобилна катастрофа. В доводите си Ванчев твърдял, че виновникът за катастрофата - бивш служител на "Пътни такси и разрешителни" - Николай Скерлев, не бил пил преди инцидента. Ванчев цитирал показанията на полицейския дрегер, независимо че към материалите било приложено и изследване на кръвната проба, установило употреба на алкохол от Скерлев. Винаги кръвната пробе има превес пред позаканията на дрегера, защото е с пъти по-достоверна като резултат, твърдят съдебни медици пред „Торнадо”. Независимо от това Ванчев решил да оневини служителя на „Пътни такси и разрешителни”. Заключението на инспекторите е, че "окръжният прокурор Иван Ванчев не е осъществявал ефективен надзор върху разследването в качеството си на наблюдаващ прокурор по делото". Въпреки констатациите тогава за дисциплинарни нарушения по разследването бе предложено на ВСС да наложи наказание само на свиленградския следовател. Впоследствие пък Скерлев бе осъден условно, след като съдът одобри сключеното между него и прокуратурата споразумение.


Янис Донков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7916 |23.11.2011 Археолози изследват антиките на Рашкови . 22| 10940 |21.11.2011 Трактора включи в защитата си и измамника Ник Щайн . 6| 12776 |15.11.2011 Секта уреди 17 години затвор за Рамбо? . 10| 9578 |13.11.2011 Братя роми инвестирали откраднат от хазната данък в кюлчета злато

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads