Реклама / Ads
12| 11869 |19.12.2011 ЪNDERGROUND

Лекар на „Октопода“ спасява обвинен за убийство от затвора

.
Кръчмата в центъра на Кърджали, където е разбит черепът на Ерсун.
Окръжният прокурор на Кърджали отказал да обжалва решението на съда Дело за кървав побой над брата на скандалния милионер Ерджан Рашид-Роко - Емил Христов-Ерсун в Кърджали, е на път да бъде смачкано след поредица от съдебни гафове, съобщиха за случая източници от Върховна касационна прокуратура.
 

В дъното стои фалшива епикриза на лекар на бандата на Алексей Петров - „Октопод“ Кардиологът от столичната болница „Света София“ Михаел Едмонд Кьолеян, който издава на Тони Хамстера фалшиви диагнози, за да излезе от ареста, пише епикриза, според която побойникът Александър Христов е с тежък хроничен кардиологичен проблем. Според диагнозата на 47-годишния Христов му остава живот не повече от 1 година.

Съдийката Йорданка Янкова скандално спира делото преди 2 седмици за 4 месеца. Тя взела списъка на вещите лица на Софийски градски съд, за да може 3-ма кардиолози да установят дали главният обвиняем Александър Христов има наистина сърдечен порок, според който му остава живот до 1 година. Двама от тях се оказали пенсионери и така и не успели да представят в срок нова съдебномедицинска експертиза. Така съдия Янкова отменя предишното си решение и постановява делото да бъде спряно отново. Обвинителят по делото - окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров, пък услужливо пропуска да обжалва пред Апелативния съд определението на съда за спиране на производството.

„Това на практика означава, че някои от обвиняемите могат отново да напуснат страната и делото да отиде в коша“, коментира пострадалият брат на Роко Емил Христов-Ерсун. Според него веднъж вече процесът е спиран за година, след като синът на Александър Христов - Тончо, напуска България и е издирен с помощта на Интерпол. Групата на т.нар. Дале Алита, по прякора на боса им Александър Маринов, разпарчетосват половината череп на Емил Христов през април 2010 г. той лежи 5 дни в кома, претърпява няколко операции и едва оцелява. Разследването, което първоначално се води срещу неизвестен извършители, доказва, че Ерсун пиел в барче към местния търговския център.

Той дори водел няколко разговора с Александър Христов. Изведнъж група от 10-15 души тръгнали да дирят брата на Роко- Ерсун, и след като го извикали по телефона на паркинга пред паспортната служба в града, го пребили жестоко. Установено е, че първият удар с бухалка в горната лява теменна част на главата нанесъл синът на Деле Али - Мемко. След удара Ерсун се обърнал надясно, което дало възможност на бащата да нанесе втори силен удар на същото място. Ударите довели до „счупване на покрива на черепа и кръвоизлив над твърдата мозъчна обвивка на пострадалия Христов (Ерсун)“, пише в обвинителния акт на прокуратурата. След това Ерсун паднал на земята и още трима подсъдими - Красимир Ангелов, Фикри Махмуд и Валентин Мартинов, започнали да го ритат и да му нанасят удари.

Александър Христов-Дале Али и синът му Тончо Христов-Мемко са обвинени за опит за убийство по хулигански подбуди и ги грози присъда от 15 до 20 години. Според обвинителния акт двамата са направили опит умишлено да умъртвят жертвата Емил Христов, като престъплението е останало недовършено по независещи от волята им причини. Делото обаче постоянно се отлага. Адвокат на Александър Христов-Дале Али е известната Ваня Траянова, която съвсем неслучайно бе и защитник и на Антон Петров - Хамстера от групата на „Октопода“. Затова не е изненада, че кардиологът от столичната болница „Света София“ Михаел Едмонд Кьолеян, който издава болнични листове на участниците в „Октопода“, пише епикриза, според която Александър Христов е с тежък хроничен кардиологичен проблем. Според диагнозата на 47-годишния Христов му остава живот не повече от 1 година, става ясно в съда.

Епикризата е оспорена в съда от прокурора Лазаров, доведени са патрулиращи полицаи от МВР, които свидетелстват, че са виждали Христов в центъра на града в шумни епикурейски компании. Затова уж съдия Йорданка Янкова назначава експертиза. След като тя обаче не успява да установи фактическото медицинско състояние на подсъдимия, спира делото за втори път. „Тук, в Кърджали, можеш да си извадиш фалшиви документи за часове. Изчезваш през Златоград за Гърция или през баира. Очевидно е, че подобни съдебни гафове не са случайни“, твърди Емил Христов-Ерсун. „Няма да коментирам. Определението на съда е делото да се спре“, заяви окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров. Според източници от прокуратурата до края на седмицата той щял да поиска възобновяване на делото. Лазаров обаче упорито не иска да отговори на въпроса защо не е обжалвал спирането на делото пред Апелативния съд.

Милионерът на Родопите близък с магистрати и политици
Името на скандалния милионер Ерджан Рашид – Роко нашумя преди 14 години при старта на правителството на Иван Костов. Тогавашният вътрешен министър Богомил Бонев проведе безпрецедентна акция в Кърджали и арестува показно Роко – обявен за най-богатия турчин в страната. Срещу него бяха повдигнати тежки обвинения за печатане на фалшиви долари и марки, търговия с оръжие, изпълнение на мокри поръчки, търговия с крадени коли и продажба на жива плът. Името на мафиота бе свързано и с нерегламентирани контакти с покойния главен прокурор Иван Татарчев, магистрати и политици. По-късно всички обвинения паднаха в съдебна зала и обявеният за мафиот №1 на Родопите бе осъден само за хулиганско поведение и неплатени данъци. Набеденият за мафиот осъди вече на няколко пъти България в Страсбург и твърди, че е станал жертва на войната между Иван Костов и Ахмед Доган. Докато Роко лежа в затвора, малкият му брат Ерсун пое фамилния бизнес. Спрягаше се, че е близък с убития Косьо Самоковеца и караше негов джип мерцедес, забърка се в редица скандали.

Жертвата Емил Христов-Ерсун: Бях между живота и смъртта
- Г-н Христов, защо казвате, че съдиите смачкват делото?
- Нападнаха ме в центъра на Кърджали, пред много свидетели. 5 дни бях в кома, между живота и смъртта. Още през лятото на 2010 г. разследването тръгна срещу неизвестен извършител, макар още на следващия ден казах кои са нападателите. След това изчезна синът на Дале Алито - Мемчо. Пуснаха поръчка в Интерпол, намериха го. Но сега делото отново буксува.

- Защо според вас окръжният прокурор не обжалва спирането му?

- Не знам. Като му казах, че ще пиша до ВСС и правосъдното министерство, се побърка.

- Защо толкова се страхувате, че Мемчо или баща му Дале Али ще забягнат зад граница?

- Ами и аз да имам такова обвинение за убийство, и аз ще избягам. Тук, в Кърджали, можеш да си направиш фалшиви документи за часове и да изчезнеш за секунди.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 19247 |07.06.2011 Операцията невъзможна! Лекари рекетират с „кръвен данък” . 13| 12519 |30.05.2011 Сумиста топи съучастници, иска споразумение с обвинението . 20| 18398 |31.03.2011 Чиновници не пускат ново лекарство за рак . 15| 7857 |27.08.2010 МВР на съд заради личните документи, D&D спасява „Сименс”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads