Реклама / Ads
11| 15675 |03.06.2011 ЪNDERGROUND

Маджо притискал наследника на „Слънце”

.
Роднини разследват смъртта на Койчо Белчев, не вярват във версията за болно сърце
 
Съмнения за смърт при неизяснени обстоятелства продължават да витаят около смъртта на милионера Койчо Белчев. Заради подозренията разследващите са подписали заключенията си с особено мнение. Близките на филантропа също настояват да бъдат изяснени подозренията около смъртта на наследника на най-голямата тютюнева империя у нас. Според тях въпреки напредналата си възраст Белчев е бил в перфектно здраве и не се е оплаквал от проблеми със сърцето. На погребението в Стара Загора дошлите да изпратят милионера твърдят: „Не е възможно да е естествена смърт. Трябва да бъде извършено щателно разследване!” Над 200 души пристигнаха, за да се сбогуват с Койчо Белчев. По ирония на съдбата той не доживява до 90-ия си рожден ден, за който се бе зарекъл, че ще го празнува с грандиозни чествания в Града на липите.

Милионерът Койчо Белчев почина на фаталния петък, 13-и май в луксозен хотел в Турция. След аутопсията като официална причина за смъртта му е посочен масивен инфаркт. Патоанатомите установяват, че сърцето на милионера буквално се е пръснало. По-късно втора аутопсия е извършена и в България, след като тялото е транспортирано до Стара Загора.
Трупът престоява в местната морга 50 часа През това време е извършена допълнителна, тройна съдебно-медицинска експертиза. Заключението на родните патоанатоми е добавено към това на турските им колеги. В него те потвърждават, че причината за смъртта действително е сърдечен удар, описват и обстоятелствата, при които е възникнал инфарктът.

В документа е посочено още, че независимо от възрастта на Койчо Белчев – 88 години, органите му са били в добро състояние. Включително белите дробове и сърцето. С това преповтарят твърденията на близките му, които са убедени, че здравословното състояние на милионера е било добро и с нищо не е подсказвало, че ще се стигне до фатален край.
Независимо от „естествената” смърт на милионера, разследване се води едновременно в Турция и България. Делото е срещу неизвестен извършител, проверяват се няколко версии.

Последните няколко часа преди смъртта Койчо Белчев прекарва в луксозния хотелски комплекс. Пътуването му до Турция е свързано с изложба на фалшификати по проект с партньора му Даниел Донде. Двамата са били съдружници от много време, работят и по общ проект за картините – фалшификати. В Турция Койчо Белчев е трябвало да договори продажбата на няколко копия на известни творби. Според първоначалната информация малко преди смъртта си той успява да продаде картина, за която е трябвало да получи 50 хиляди евро. В южната ни съседка е предстояла среща с тайнствен милионер от Европа, който също се интересувал от творбите на Даниел Донде. Дали двамата са успели да се видят, също все още не е ясно. Друг съмнителен момент има около информацията, разпространена в първите часове, след като е открит трупът на Койчо Белчев. Някои от партньорите му получават есемес, че тялото му е намерено в хотелската стая.

Други научават, че е приключил земния си път в сауната. Има и други противоречиви обстоятелства – според едни милионерът е бил в компанията на свой бизнес-партньор, а според други – напълно сам. Децата на Койчо Белчев също не вярват в естествената му смърт. „Беше просто неочаквано. Винаги сме смятали, че ще доживее поне до 100 години, самият той ни е казвал, че няма да почине преди това. Следяха го лекари, здравословното му състояние беше изключително добро”, не крие съмненията си и синът на милионера Александър. Тойп работ като финансист и е пристигнал от Тексас за погребението на баща си. От Виена пък долетя дъщеря му.

Заплахи
Месец преди да почине Койчо Белчев влиза в задочен конфликт с известен от близкото минало бизнесмен, познат повече от борческите среди на т. нар. ъндърграунд. Белчев си позволява да коментира негови нечисти сделки. Ден след като излиза въпросното интервю, бизнесменът Младен Михалев - Маджо звъни в пиар агенция и се интересува кой е уредил на Белчев публична изява в медиите. Заплашва: „Знаете кой съм аз, ако имате контакт с него, му предайте, че няма да оставя нещата така!”, обясниха пред „Торнадо” хора от агенцията. Бизнесменът търси и личен контакт с Белчев, но до смъртта му двамата така и не се срещат. Поне според сътрудниците на милионера, които твърдят, че нямат спомен за това двамата да са се виждали. Независимо от всичко Белчев не крие, че е притеснен от заплахите и се оплаква, че бизнесменът го притеснява. Преди да умре наследникът на популярните от миналото цигари „Слънце” има проблеми и със свой бивш съдружник, който го мами с голяма сума пари. Става въпрос за Свилен Вълчев, взел от Койчо Белчев 500 хиляди евро уж за тютюнев бизнес.

Някои твърдят, че преди години двамата запознал банкерът-дипломат Пламен Грозданов, а други - че ги свързал лично червеният премиер Жан Виденов, и че дори първите финансови договаряния станали в кабинета му в Министерски съвет. Впоследствие Вълчев, който е свързан с БСП, пропилява парите и твърди, че фалирал. Койчо Белчев така и не успява да си върне заема, въпреки съдебните дела. Интересна подробност е, че името на Вълчев е забъркано и с убийство, което много наподобява смъртта на Койчо Белчев.

Също в хотел, но в банята, е открит трупът на Иво Пашалийски – издател на Христо Калчев и приятел на Христо Фотев.
На 2 юни 2000 година Пашалийски е намерен мъртъв във ваната на апартамент в столичния хотел “Хемус”, ползван като офис на фирмата на Свилен Вълчев-Сивия - “СВ-Стийл”. Два дни след това той е арестуван. Под ноктите му ДНК-експертизата открива кожа от убития. Вълчев е осъден на 15 години затвор, но и до днес не е излежал и ден. Въпреки присъдата делото е върнато за преразглеждане с мотива, че осъденият „не можал да се защити”, а от Никулден насам делото напълно е зациклило.

Екип „Торнадо”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 12520 |30.05.2011 Сумиста топи съучастници, иска споразумение с обвинението . 35| 13327 |25.05.2011 Олигарси уреждат тайни срещи на Първанов и Борисов с Доган . 17| 9169 |23.05.2011 Списък с агенти „изтекъл” от ДАНС към Русия и САЩ . 26| 10346 |17.05.2011 „Бизнесмени“ отиват на изборите като на манифестация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads