Реклама / Ads
26| 10681 |15.09.2011 ЪNDERGROUND

Мащабни злоупотреби източили община Поморие?

.
И как от китен курорт градът станал олицетворение на една от най-затворените общини в България...
 

Съмнения за мащабни злоупотреби и пълно безвремие властват в една от най-китните български общини – Поморийската. В градчето, на 20 километра от Бургас, за което се пее в неувяхващия шлагер на Стефка Берова и Йордан Марчинков, посрещат новата предизборна кампания с дълъг низ от неизпълнени обещания. Повечето жители твърдят, че за осем години тук не се е случило кой знае какво. И изреждат: обещаният южен плаж, за който се говори от 2003 г., така и не станал, въпреки приказките. През 2007 г. хората били излъгани, че ПУДОС е одобрил проекта за плажа, но средства за финансиране всъщност не се появили. Нещо повече - имало писмо, с което официално се уведомява кмета Петър Златанов на община Поморие, че той не финансира брегоукрепителни съоръжения.

 

Съперникът на Златанов за предстоящите избори, депутатът Иван Алексиев от ГЕРБ, поставя още въпроси - къде е пристанището на града, за което дълго се показвали красиви картинки и проекти. Инвеститорите, братя Диневи лично изтеглили инвестиционното си намерение, заявявайки, че са дали 100 000 лв. и са платили този проект. А кметът в същото време обявил, че тези 100 000 лв са платени от общината. Алексиев е категоричен, че тук намирисва на корупция, защото 100 000 лв. мистериозно са изчезнали от общинския бюджет.

 

Депутатът продължава с реторичните въпроси: „Къде е обходът на Поморие? Няма го. Къде е автогарата? Няма я. Къде са работните места за младите, толкова щедро обещавани? Няма ги. Къде е отделът по европейски проекти? Няма го. Три години и половина тротоари и градинки нямаше, сега се правят, през последните шест месеца. Жалко е, че точно кметът нарушава законите на общината и държавата. През целия туристически сезон, въпреки Наредба №1, общината не спря да строи. Не може един човек, който е избран да защитава законите и правилата, да ги нарушава сам. Това е абсолютно високомерие. Кметът-слънце е насреща. Дори и цветята, които трябва да се посадят, се одобряват лично от него”.

 

Още едно от застиналите селища в Поморийска община, се оказва Ахелой! „Нито обходът се случи на ахелойци, нито се развиха като туристическа дестинация, продължава Алексиев. „Бяха излъгани тотално за осем години. А в Каблешково? Също тотално излъгани с няколко първи копки с прословутото голф-игрище и с канализацията”. Останали само няколко асфалтирани улици от даренията на т.нар. Дарио Томалети, по-познат сега като Божидар Томалевски. В Бата, Горица, Гълъбец, и Порой пък всички се чудят на изоставените паркове. Така и не били отделени средства от бюджета, за да се реновират тези места, в които хората биха могли да седнат с внуците си и да отдъхват в приятна среда. Сега правителството отпуснало 35 000 лв за довършване на църквата в Порой.

 

Схемата на работа в община Поморие обаче е хаотична, работи се на парче, случват се корупционни практики, разкрива Алексиев и сочи, че бюджетът на община Поморие се източва от външни фирми. Нямало нито една местна фирма, спечелила обществена поръчка. Капиталовата програма на община Поморие пък се правела от чужди фирми и парите се изнасяли навън.

 

Един от големите успехи на настоящия кмет Златанов била главната улица. Първият етап на ларгото бил заложен на 380 000 лв. Завършил на 620 000 лв. Според разчетите главната улица излизала около 600 000 лв, но станала милион и сто хиляди. Пари от общинския бюджет. Всъщност кметът направи главната улица с парите, които си плащаме, с данъците, казва Алексиев и добавя, че щял да го поздрави, ако беше заложил на европроект, както е станало в Бургас за 6 мил.и половина лева.


Отделно от всичко това бюджетът на общината към момента е издънен с три милиона и половина. Източници на Frognews.bg от община Поморие твърдят, че нямало пари дори за заплати и за да се изплащат те, се теглели заеми. Алексиев пък смята, че до 20 септември цифрата рязко ще скочи и ще стане 6 милиона.

 

И още един много сериозен казус съществува в Поморие, който е свързан със сградата на читалището в центъра на града. Няма местен жител, който да е против изграждането му, още повече, че сагата продължава почти две десетилетия. „Преди 10 години, когато е подписан договорът за тази сграда, отстъпеното право на строеж е дадено за изграждане на жилищна кооперация на мястото на бившото лятно кино и паралелно за строителството на читалището в срок от 2 години, в рамките на 200 хил. германски марки. През 2004 година обаче комисия, създадена от общинския съвет тогава, след извършване на проверка установява, че общината е надплатила тази сума. Т.е. става ясно, че още тогава общината е започнала да плаща и да изпълнява договора. През 2009 година общинският съвет приема решение, с което 1,5 млн. лева трябва да се отделят за довършване на читалищната сграда и заради това се разкрива специална депозитна сметка. През 2010 г. това решение се прегласува и през 2011 г. при отчета на бюджета става ясно, че не само лихвата я няма, а и отделно са платени още 100 хил. лева на фирмата – изпълнител. Реално през 2011 г. по сметка има 1 млн. 390 хил. лева. Въпросът е къде е лихвата от тези пари, защо сумата е гласувана през 2009 г., а чак 2011 г. започва изграждането на сградата. Вероятно чисто предизборно. Защо се обявява обществена поръчка за довършване на сградата като сумата за довършване е 2 млн. лева, а тези пари реално ги няма. Разликата откъде ще дойде? Това означава, че кметът е подписал договор без да има финансиране. Има други кметове на общини, срещу които се водят дела точно поради тази причина”, пояснява казусът Алексиев.

 

Неусетно през изминалите години Поморие се превърна в една от най-затворените общини в цяла България, добавя той и уточнява, че големите проблеми трябва да се решават с помощта на местното население. Само един пример за това е сесиите на ОС да се предават директно, за да може хората да знаят кой, какво и как решава. След което призовава съгражданите си да се разходят едва на 20 км - до Бургас, където за четири години кметът Димитър Николов обърнал града с хастара навън. Нещо, което най-сетне трябва да започне да се случва и в Поморие.

 

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 42454 |13.09.2011 Илия Павлов убит заради тайна между Путин и Първанов? . 9| 8970 |11.09.2011 Трима Христовци в нарковойна . 48| 8927 |09.09.2011 Трактора набива канчета на журналя . 24| 7270 |08.09.2011 Славчо Кънчев: Царят трябва да бъде съден за имотите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads