Реклама / Ads
0| 9419 |30.05.2014 ЪNDERGROUND

Мистериите на КФН

.
Мръсните тайни, за които се говори само шепнешком
 

 

Загадъчното и бързо освобождаване на Евгени Недев, директор на дирекция Инвестиционни посредници в Комисията за финансов надзор, на пръв поглед изглежда като пълна мистерия.

 

Защо тогава участниците на българския пазар на небанкови финансови услуги не бяха изненадани?

 

Макар че официални причини не бяха изтъкнати, историята крие достатъчно мръсни тайни, за да даде материал за цял крими роман. Нарушенията и своеволията на държавния чиновник са известни, но се споменават само шепнешком. Никой не смее да нададе открито глас, за да не стане жертва на ответни действия от страна на регулатора – а и по-лошо.

 

Наистина, родните инвестиционни посредници предпочитат да мълчат, а и какво биха могли да предприемат, след като могъщи институции, включително ДАНС и НАП, се оказаха безсилни да се преборят с корупционните практики в КФН?

 

Под ръководството на г-н Недев, управляваната от него дирекция насити с кошмари сънищата на редица участници на пазара, докато други разчитаха на „широкия му гръб”.

Необосновани наказателни актове, „фаворити”, изплъзнали се от надзора, търговия с поверителна информация, корупция – списъкът с обвинения е дълъг, но поне засега те остават само мрачни хипотези.

 

Самата институция нееднократно доказа, че „гарван гаравну око не вади”, и стои със скръстени ръце, докато оплакванията от нейни служители се трупат. Дори съмненията за неетични и незаконни машинации да се окажат безпочвени, вредата вече е нанесена. Доверието към КФН, а оттам и към пазара на небанкови финансови услуги се топи.

 

Затвърждава се убеждението на българите, че единственият вариант да съхранят спестяванията си са банковите депозити. От това губи всеки бъдещ пенсионер, който не може и да се надява, че ще защити средствата си от инфлацията чрез умело подбрани инвестиции. Губи населението, губи и българският бизнес, който така и няма да дочака изграждането на функциониращ фондов пазар у нас.  Докато родната борса продължава да отчита мизерни обороти, никоя компания, дори и най-перспективната, не би се престрашила да стане емитент. Вместо това, единствен източник на капитал за местните предприемачи остават кредитите, с всички произтичащи от това минуси.

 

Разбира се, за тези беди не е виновен единствено печално известният г-н Недев, но и по-висшите кадри на КФН, които мистериозно защо изпитват ужас от въвеждането на по-строг и ефективен вътрешен контрол.

 

Но какви се слуховете, които се споделят шепнешком за бившия директор на дирекция

 

Инвестиционни посредници?

 

Що се отнася до ефективността на работата на поверения му отдел, картината е плачевна. Проверките на няколко инвестиционни посредника бяха компрометирани след изтичане на информация. Оплаквания на клиенти станаха публично достояние. Това може и да не звучи кой знае колко страшно, но да не забравяме, че КФН бе на пъти да тласне България към международен скандал, след като позволи оповестяването на конфиденциални документи, получени от партньорски организации в чужбина.

 

Нещо повече – говори се, че лични данни на клиентите на поднадзорни лица, включително паролите им за потвърждаване на транзакциите, са били продадени на конкуренти. Наистина, битката за клиенти винаги е била ожесточена, но страшното е, че сред използваните оръжия вече влизат и незаконни действия.

 

Разбира се, оплакванията на засегнатите лица така и не бяха разгледани, а от КФН се надяват, че поговорката „всяко чудо за три дни” и този път ще се окаже валидна, и скандалът просто ще бъде забравен.

 

Освен изтичането на информация от този отдел показателно е, че проведени разследвания от ДАНС и инспектората в КНФ дават неедозначни резултати.

НАП също не са доволни от работата си с финансовия регулатор, след като подадената от агенцията информация е изтекла, а проведените от КФН проверки, съвсем не изненадващо, са довели до глуха улица.

 

Разбира се, има посредници, които имат поводи да тъжат за г-н Недев. В това число влизат предимно свързани с Иво Прокопиев фирми, които се изплъзваха от надзора. КНФ не само остави тези играчи без контрол, но и блокира проверки по сигнали на други институции, главно ДАНС и икономическа полиция.

 

Така управлението на този ръководител наруши едно от основните правила на пазара, а именно равнопоставеност на участниците в него. Докато за едни работата с упраляваната от него дирекция се превърна в кошмар, други можеха да разчитат на широк гръб, поверителна информация и защита от други ведомства.

 

За съжаление, оттеглянето на Евгени Недев не сложи край на проблемите в КФН. Негов „достоен” заместник е един старши експерт, прочул се със стотиците издадени от нея актове, докато заемаше позицията старши експерт в периода 2011 – 2013 г.

Отново се говори за корупционни практики, „фаворити”, и злоупотреби със служебно положение. И разбира се, КФН отново мълчи. До следващата безсмислена смяна на кадри.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8267 |26.05.2014 КФН отказва да помете собствения си двор . 18| 9528 |22.05.2014 Фани Белнейска иска още присъди за умъртвените си дъщери . 8| 11988 |16.05.2014 Ужас от прекратени дела и убийци на свобода . 6| 9060 |15.05.2014 Предизборна любов между партиите и ъндърграунда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads