Реклама / Ads
8| 11935 |03.05.2014 ЪNDERGROUND

Митничар закрилял бандата на Килърите 3

.
Бандата на Килърите 3 е имала свои вътрешни хора в полицията и митниците. Благодарение на връзките си там босовете държали членовете изкъсо, разказват свидетели по делото, което вече е в спецсъда. Смята се, че Килърите 3 са били безмилостни и при най-малко съмнение. На техен език наричали убийството "скриване".
 

 

Преди 6 г. митничар е помогнал на Килърите 3 да заблудят властите, че перничанинът Теодор Неофитов-Ханс е напуснал България през ГКПП-Калотина. На 30 януари 2008 г. той слага фиктивен печат в паспорта на Ханс и регистрира, че е минал границата в 11 часа. През това време Ханс кротува в тайна квартира в Перник, за която знаят малцина. Сред посветените е и серийният убиец Станислав Ангелов - Сиси. При разпит той потвърждава, че един от босовете на Килърите 3 е имал човек на границата, който да осигурява алиби.

 

"Щеше да ни слага печати в паспортите, уж сме в чужбина, а ние в туй време да извършваме престъпления в България", казва Сиси. Пернишката банда дори си намира убежище в Холандия - квартира близо до Амстердам.

По онова време близките на Ханс вярват, че е хванал пътя за Европа, съобщава „24 часа”. Той сам им казва, че заминава и няма да се обади скоро.

Взема черен сак с дрехи и моли гаджето си да го закара на среща със Сиси. Казва на момичето, ако има нещо спешно, да търси връзка със Сиси. Близките смятат, че Ханс е в Холандия, където е ходил по-рано. Остават втрещени, когато през август 2013 г. трупът му е изровен в гора над село Габров дол.

 

За убийството на Ханс прокуратурата даде на съд 70-годишния златар Васил Станков-Бай Васо и Милчо Петров-Чироза, на 46 г. Бай Васо-баща на убития на 12 октомври 2005 г. Райко Кръвта, е обявен от властите за подбудител на убийството. Според прокуратурата той е босът в сянка на Килърите 3.

 

Чироза е обвинен, че е стрелял 3 пъти в главата на Ханс в месността Адамец в землището на Габров дол. Компания на двамата на подсъдимата скамейка ще правят 9-има мъже, уличени като участници в бандата. Решението да се инсценира излизане на Ханс в чужбина е било взето след неуспешен опит да бъде убит Николай Христов-Хайо. Този човек е смятан за член на пернишка група с тартор Федята, враждуваща с бандата на Райко Кръвта.

 

Ханс бе в неизвестност от 3 февруари 2008 г. до намирането на трупа му. Според полицията аверите му се обръщат срещу него, защото го подозират в предателство.

През пролетта на 2007 г. Ханс е доверен човек на Килърите 3. Затворници разказват, че в йерархията им стоял до Румен Стефанов-Алф, който бил ангажиран с оперативното ръководство. Първоначално се занимавал с дрога, но после отстъпил мястото си на Рокера. Според прокуратурата причината е, че се заел с подготовката на 2 убийства: на Хайо и на Петър Крумов-Пупи.

 

Хайо е застрелян на 19 февруари 2008 г., но не от Ханс. Белязан е за убиване, защото от средата на 2007 г. бил свързан с друга наркогрупировка и отказал да работи за Килърите 3. Пупи бил от близкото му обкръжение. Отначало между враждуващите групи има само сбивания, заплахи и чат-пат палежи. След наказателна акция срещу Хайо през лятото на 2007 г. обаче избухва война. Шишето, Гуго и Ванчето почват да събират информация къде ходи Хайо и какви коли ползва. Преломният момент идва с убийството на Румен Стефанов-Алф.

 

Бай Васо го преживява тежко, защото чувствал Алф като свой син. В Перник казват, че с жена му Мария го отгледали от малък заедно със сестра му Цецка. Бай Васо сприра да ходи на публични места и повечето време прекарва в къщата си в Лилянци. Там приема най-доверените си хора.

 

Според един от свидетелите веднъж Чироза казал: "Само ние ли ще ходим по погребения? Само нашите ли деца ще плачат? Дъртия (Бай Васо - бел. ред.) съм го навил. Само трябва да решим откъде да почнем - от Пупи или от Хайо." Ханс е натоварен със задачата да отстрани Хайо.

 

За ролята му разказват трима-четирима свидетели. Най-подробен е Николай Николов – Шатката, който избяга от затвора. Той влиза в Килърите 3, докато е обявен за издирване заради влязла в сила присъда от 2002 г. По това време няма пари, а жена му е тежко болна. Бай Васо му дава 10 000 лв. заем, за да я лекува.

Решението за убийството на Хайо е взето до ресторант в столичния кв. “Люлин”. Станало въпрос за него и по-рано - на среща между 4-5 души в жилище в кв. “Св. Троица”. Присъствали са Ханс, Чироза и Ванче, твърди обвинението. След месец Ванче вика на среща Шатката в кв. “Западен парк”. Планирали са Ханс да стреля, а Шатката да го подсигурява.

 

Аверите се уговарят да се срещат в жилище под наем до “Т-маркет” в пернишкия кв. „Изток". Ханс и Шатката почват да обикалят града и да следят Хайо, за да научат какви навици има и какви места посещава. За убийството са осигурени калашник, автоматичен пистолет “Заги” и пистолет “Макаров”.

 

Една вечер в края на 2007 г. Шатката и Ханс отиват в заведение “Казабланка”. Намислили са Ханс да се покатери на оградата от задната страна и когато Хайо излезе, да го застреля. Шатката остава да дебне встрани. След 10-15 минути Ханс дотичва запъхтян. Казва, че се е отказал, защото видял в заведението началник от МВР.

 

След седмица двамата отиват с червен  “Фиат Пунто” до ресторант “Романтика” в кв. “Дивотино”. Ханс нахлузва маска, взема автомата и слиза по стълбите. Само след минута се връща и казва, че трябва да бягат, защото Хайо го няма, а една от сервитьорките го видяла с маската.


Босовете почват да се съмняват, че Ханс или се страхува, или е минал на страната на врага. Хайо е научил, че срещу него се готви покушение, но не се знае кой е бил информаторът му.

 

Хайо си купува бронежилетка и наема охрана, но това не помага. Поръчката за убийството му е поета от Шатката. Той обяснява в полицията, че един от тарторите на Килърите 3 му казал: “Тоя (Ханс - бел. ред.) го е страх и няма да свърши никаква работа.”

 

Дните на Ханс вече са преброени. Аверите му се опасяват, че може да пропее и да издъни всичко, особено ако е надрусан с наркотици. Ханс е извикан във вила в Габров дол заедно с Шатката и Сиси под предлог, че трябва да заровят плик с взривове на “сигурно място”. Вечерта е застрелян и заровен в гората. Той вече е разтръбил, че заминава в чужбина и затова в началото изчезването му не прави впечатление. Първа го търси приятелката му Ива.

 

За последно тя се чува с него на 3 февруари 2008 г. по джиесема на Сиси, който е набрал номера. Говорят кратко. Ива пита Ханс кога ще се върне, а той отговаря: “Скоро, след няколко дни”. По-късно тя на няколко пъти иска да я свържат с Ханс, пита другите къде е, но отговарят с мълчание.

 

Датата, на която Ханс е застрелян, не се знае. За смъртта му Шатката и Сиси топят Чироза. Твърдят, че били до “Опел Вектра”, спрян в борова гора, когато чули изстрел на 10-ина метра и понечили да залегнат. Видели Ханс да лежи на земята. Последвали още два изстрела. Двамата изкопали ров, за да скрият трупа. Затъпкали пръстта отгоре, за да не личи, че е прясно изкопана. След разпитите им през 2013 г. те показват къде е заровен Ханс.

 

Жената на убит перничанин обаче разказва друга версия за смъртта на Ханс, която чула от Чироза. “От Милчо знам, че Сиси и Шатката са премахнали Ханс”, казва свидетелката миналото лято. Адвокатите на Бай Васо, Чироза и останалите също твърдят, че двамата затворници са го натопили.

 

“Шатката и Сиси са опасни, готови са на всичко. Сигурно са си казали: “Защо ние да гнием в затвора, а другите да си гледат кефа на свобода”, коментира бивш полицай, запознат с нрава им. Бай Васо и Чироза са в ареста, но още не са преместени в затвора. Зад решетките попадат и двама от хората им - Калоян Томов-Металиста и Георги Георгиев Гуго, който наскоро бе пуснат от съда срещу 20 000 лв., но трябва да плати гаранцията.

 

Останалите обвиняеми са на свобода. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 154| 11096 |09.07.2013 Д. Иванов: В основата на контрабандата е бил лично Цветанов . 56| 22407 |03.05.2012 „Ще ми гепят к..а!”, хвали се митничар . 7| 12771 |15.07.2011 Висш полицай помагал на „бандата на Оушън” . 11| 14104 |02.05.2011 Ново митничарско селище никне край Ивайловград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads