Реклама / Ads
5| 10833 |12.12.2012 ЪNDERGROUND

До г-н Б. Найденов: Има ли прокурори в Ловеч и Тетевен?

.
Бойко Найденов
Главният обвиняем по делото „Октопод” Алексей Петров за пореден път поиска съдът да го пусне от ареста да си ходи у дома. Килията била неуютна, а той имал здравословни проблеми и трябвало да се лекува.
 
Това са дежурните аргументи, които сме чували десетки пъти. Ако наистина е болен, съдът ще прецени какво да се прави. Има обаче и един нов:  писмо от Районната прокуратура в Тетевен, в което се посочва, че по случая с натиска срещу свидетеля Пламен Устинов, осъществен между 27 април и 2 май 2012 г., е образувано досъдебно производство, което се води срещу неизвестен извършител. Адвокатите моментално се хванаха за това писмо и поискаха Петров трябва да бъде освободен. Нямало му името в досъдебното производство, значи няма нищо срещу него. Така е, прави са.

Има обаче едно голямо „НО”, което ме накара да се обърна към и.д. главен прокурор Бойко Найденов. Как така, г-н Найденов, обвинителите в Тетевен, които работят и говорят от името на народа, решиха че извършителят е неизвестен. Човек трябва или да е напълно луд, или подходящо „аргументиран”, за да измисли подобна нелепица. Вярвам, че в прокуратурите на Тетевен и Ловеч работят юристи със законни дипломи, които си дават сметка, че обществото не е безразлично към техните професионални прояви.

„Образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител”. Това са написали уважаемите обществени защитници от Тетевен.

Това безумно писмо налага да припомня някои неща отпреди няколко месеца.

На 3 май 2012 г. съдът постанови Петров да бъде задържан и от съдебната зала бившата барета бе откаран отново в ареста. Защо се случи това.

На 3 май един от ключовите свидетели - Пламен Устинов заяви пред съда, че през почивните дни е бил заплашван от Алексей Петров и адвокатката му Ваня Траянова. По време на срещи с тях те го притискали да внимава какво ще каже в съдебната зала. Това се случило в мандра, собственост на Огнян Петров, брат на Алексей, недалеч от Тетевен. В тази мандра бил закаран Устинов, а Трактора лично го уговарял да каже пред съда, че службите и министър Цветан Цветанов са  го натискали да извърши атентат срещу Петров по време на предизборната му кампания за кандидат президент. Това щяло да обърне делото и хем Петров щял да излезе чист, хем управлението на ГЕРБ щяло да получи тежък удар. За „работата” Устинов щял да получи огромни пари, след което можел да замине в чужбина и да си живее живота. На разговорите е присъствала адвокат Траянова, която е част от защитата на обивняеми по делото „Октопод”. Част от тези разговори са записани със СРС-та. Те са предоставени на съда. Направени са по всички правила и по надлежния ред.

Да пресметнем: има няколко разговора, водени със свидетеля Пламен Устинов. В мандрата край Тетевен присъстват, освен Устинов, още Алексей Петров, адвокат Траянова и Огнян Петров, брат на Трактора. Срещата се охранява от трима гардове на Петров, които също са свидетели на случващото се. Техните имена са известни на тетевенската прокуратура.

Въз основа на показанията на Пламен Устинов за проведените срещи, а също и на СРС-тата съдът установи, че има достатъчно доказателства за оказване на натиск и постанови арест за Алексей Петров на 3 май 2012 г.

Как тогава тетевенският прокурор Николай Пончев (дано не бъркам името) стигна до умозаключението, че извършителят е неизвестен?! Кой извършител е неизвестен?

В Ловешката следствена служба Устинов е дал надлежни показания, в които е описал какво се е случило на въпросните срещи, на които той е уговарян да промени показанията си и да лъжесвидетелства. Устинов е подал и няколко сигнала за тези и други деяния срещу него, свързани с Алексей Петров в районната прокуратура в Тетевен. Интересно е да се провери колко всъщност сигнала са подавани при тетевенските прокурори и колко от тях са взети под внимание, проверени и пр. И колко са получили параф, че „няма данни за извършено престъпление”. Тази статистика би могла да даде отговор на въпроса има ли държавата защитник в лицето на тетевенската прокуратура или не.  Този отговор е много важен и задължителен.

Има и още нещо. От май досега са минали повече от 6 месеца. Толкова ли е претоварена Тетевенската прокуратура, че за половин година не е успяла да установи кои са присъствали на тези срещи и дали срещите са законни. Шест месеца!

За протокола, ще допълня, че освен Пламен Устинов и свидетелката Донка Митева даде показания в съда за оказан натиск от страна на Алексей Петров. В съдебната зала г-жа Митева зяви: „Колко животи още трябва да съсипе Петров, за да задоволи алчността си?! Мястото му не е на бул. „Цар Борис Трети” (където незаконно обитава имот на Митева), а в затвора!” – отсече тя.

Адвокатите на Алексей Петров си вършат съвестно работата и се опитват да го измъкнат от ареста, да го оневинят, да го представят за политически репресиран, жертва и пр. Това е тяхно задължение.

Не ми е много ясно обаче какви са задълженията на прокурорите в Тетевен и Ловеч. Те чии интереси защитават?  

Затова се обръщам към Вас, г-н Найденов: Обществото има нужда да знае, честно и открито, кой и как защитава неговите интереси и закона.

 

Огнян Стефанов,

Свидетел по делото „Октопод”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 11679 |11.12.2012 Депресия и страх затиснаха „Килърите” . 39| 16278 |05.12.2012 „Октоподът” – на 7 юли 2013 хепи енд . 75| 17123 |03.12.2012 Как хубаво Надка оплаква СДС . 35| 21333 |29.11.2012 Министри и политици поръчвали „пеперуди” от модни агенции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads