Реклама / Ads
69| 12967 |18.11.2010 ЪNDERGROUND

Несебър претендент за “Град на идиотите”

.
Входът към Старинен Несебър
От няколко дни жителите на Несебър са полудели. Опожаряват културни паметници, свалят и мачкат знамена, поругават националния трибагреник и правят подписка, в която настояват Несебър да бъде изваден от Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
 

Шок и паника обхвана курортния град, след като инспекторите на ДНСК започнаха поредната акция срещу незаконното строителство, този път на територията на Старинен Несебър – национална културна ценност под егидата на ЮНЕСКО. Страхът, че на прага на зимата къщите им ще останат без покриви, че ще се разделят със евтините си сергийки, отключи гражданското недоволства. Несебърци решиха със зъби и нокти да се “борят за своите права”. В знак на протест вандалски подпалиха античния град, предизвиквайки пожар с автомобилни гуми, смъкваха и мачкаха знамена, поругаха националният флаг. Последен изблик на тяхното недоволство бе организиране на подписка, в която настояват Старинен Несебър да бъде изваден от Листата на паметниците на световното културно наследство на ЮНЕСКО, с мотивът, че от това членство нямало никаква полза за тях.

Цялата тази истерия е не просто прецедент, а пълен абсурд, който очевидно е възможен единствено в България, заяви по БиТиВи министърът на културата Вежди Рашидов. Абсурдно е 20-тина човека да искат беззаконието, което се е ширили у нас през последните години. Абсурдно е да се потъпкват правата на всички българи, за да бъдат удовлетворени нечии частно-собственически интереси. Защото Несебър не е просто място, където те живеят, не е само национална ценност, той е и част от културното наследство на света. В Стария град идват чужди туристи не за телевизорите и за китайските стоки, а заради уникалната архитектура, антични и средновековни паметници на древна Месембрия, заради атмосферата на този град. И ние като българи трябва да защитим изключително богатото културно наследство, което имаме, коментира от Брюксел културният министър.

Вчера общинското ръководство на Несебър побърза да се разграничи от действията на съгражданите си. То излезе с остра декларация, с която осъди вандалското посегателство върху културните паметници, сравнявайки деянията на извършители с действията на талибаните и фундаменталистите в Афганистан.

"Това е варваризъм, който не може да се побере в съзнанието на нормален човек, който в никакъв случай не може да защити интересите на гражданите. Напротив - унищожаването и увреждането на паметниците, които не принадлежат единствено на нас, а на цялата световна култура, е съзнателен акт, целящ хаос и конфликти. Това работи изключително във вреда на града ни, пред цялата българска и международна общност" се казва в декларацията на несебърска община.

Само преди няколко дни обаче същата тази управа с бездействието подкрепяше негласно протеста на несебърци. Кметът бе заел отбранителна позиция, опитвайки се да оправдае гражданското недоволство, или по-скоро да оневини общинското ръководство за това, че неправомерно е давало разрешителни за изграждането на тези незаконни пристройки, надстройки , сергии и сгради. Нещо повече, открито обвини държавата, в лицето на Министерство на културата и несъществуващия вече Национален институт за паметници на културата за критичната ситуация, в който се намира днес техния град.

“Това, което се случва в Несебър, ме връща към емблематичния български герой на Алеко Бай Ганьо, за когото нищо няма значение, ако от него няма файда”, коментира за Frognews.bg арх.Йорданка Кандулкова, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). “За несебърци очевидно не е важно дали са вписани в някакъв списък, защото техните желания са да запазят това, което са си незаконно стъкмили – едно етажче, пристройка или цели сгради. Някои пък си мислят, че незаконните строежи са мили и драги на целия народ и дори трябва да си променим законите, за да ги запазим, а това значи да сложим за цял живот клеймо върху челото на децата си. Защото ние сме застрашени не от исканията на несебърци, а от заплахата да ни изгонят от списъка на ЮНЕСКО, да бъдем отписани като народ, който не може да опази културното си наследство. Добре е обаче да се знае, че една културна ценности не принадлежи само на нейните обитатели и преки наследници, а на целия народ, защото е част от българската култура, а в случая - част от културата на нашата цивилизация. Затова протестиращите в Несебър нямат право да ни лишават от това културно достойнство, да ни забранят да го имаме, да го ползваме, да се гордеем с него. И като представител на НИНКН, ще направя всичко по силите си това да не се случи, нито повече да бъде обвинявана институцията за нечии други прегрешения,”, заяви арх.Кандулкова.

Публична тайна е, че проблемът с незаконните постройки в Старинен Несебър всъщност не е от вчера. Тяхното съществуване стана причината преди месеци експерти на ЮНЕСКО да изпратят писмо до българските институции, с което бяха уведомени, че има опасност тази културна ценност на световното наследство да отпадне от Листата на организацията. Тогава страната ни успя да убеди европейските ни партньори, че може да се справи с тези проблеми.

На 29 ноември обаче предстои мониторинг на ЮНЕСКО именно във връзка с проблемите по опазването на световната културна ценности “Старинен Несебър”. И няма съмнение, че това ще бъде голямо предизвикателство към родните институции, които ще трябва да защитават българските интереси пред Организацията в една твърде комплицирана ситуация.
“Случващото се в Несебър е изключително лош знак за европейските ни партньори . Това ще събуди съмнение, ще има недоверие, би могло дори да породи нежелание на световната общност да застане зад нашите ценности, след като ние сами не можем да се справим с проблемите. Нима е възможно в 21 век една държава, която членка на ЕС, да не може да реши проблемите си - това ние не трябва да позволим”, категорична е Йорданка Кандулкова.

Според нея България все още има време, за да покаже какви реални стъпки е предприела, за да реши проблемите на “Старинен Несебър”. Към момента експерти на НИНКН и Министерство на културата, в партньорство с местната администрация на Несебър работят по изработването на конкретен план за управление и опазване на тази световна ценност. А това означава, че макар и по-бавно, нещата започват да се случват и че държавата има воля да решаваме проблемите по управление и опазване на културното наследство.

Дали ще успеем да убедим представителите на ЮНЕСКО, че наистина се справяме, може само да се надяваме. Но е сигурно, че за тях няма да остане незабелязан абсурдният и едновременно обезпокоителен факт, че българинът не само не е осъзнал колко важно е да опазва своето културно наследство, но го е превърнал единствено в средство, което може да му осигури препитание. Това не само е в разрез с европейските ценности, но и не би могло да се случи в никоя цивилизована страна в света.

Затова опасността от отписване на Стария Несебър от Листата на световното културно наследство  изглежда още по- реална. Защото подобно порочно отношение към културните ценности, каквото демонстрират с действията си наследниците на древна Месембрия, не би могло да се толерира от световната организация. И ако това  се случи, Несебър със сигурност би могъл да кандидатства за “Град на идиотите”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7518 |15.11.2010 Държавата "ослепя" за децата с аутизъм . 10| 14607 |12.11.2010 Лакомото дупе... . 49| 19042 |08.11.2010 Интернет наБЛИЗО? Само не BLIZOO! . 2| 16214 |06.11.2010 Шокиращи новини за хремата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads