Реклама / Ads
17| 14121 |26.11.2012 ЪNDERGROUND

Нов скандал с посланически пост в Казахстан

.
Столицата Астана
Излагаме себе си и обиждаме Казахстан. Няма друг коментар за предложението проф. Евгени Танчев да бъде назначен за посланик на София в Астана, столицата на Казахстан. Отнасяме се с Казахстан като към пансион за „наши хора”.
 
Това заяви пред Фрог нюз източник от дипломатическите среди, пожелал да запазим името му анонимно. Според него ако проф. Танчев е човек на място и истински професионалист, не би приел подаяние под формата на "задгранична службица". Ако е наистина толкова голям специалист по конституционно право, защо трябва да пилее знанията си в Казахстан, а не ги предаде на българските студенти и прависти.  

Партията на Яне Янев „Ред, законност и справедливост” също се обяви категорично против бившият председател на Конституционния съд Евгени Танчев да бъде назначен за посланик на България в Казахстан. "Считаме, че след 23 г. мъчителен посткомунистически преход трябва да се спре процесът на толериране  на кадрите на старата номенклатура от Живковия режим", пишат от РЗС в декларация до медиите.

РЗС е единствената дясно-консервативна партия, която многократно и в прав текст е заявявала, че е против синовете, дъщерите, внуците и снахите на политбюро да бъдат галениците и хранениците на всяка власт. За РЗС Евгени Танчев е стара партийна номенклатура. Припомняме, че неговият баща Петър Танчев – дългогодишен председател на казионното БЗНС и верен слуга на Живков десетилетия наред, е една от най-ретроградните фигури на тоталитарния режим на България. Важно е да напомним, че Евгени Танчев стана конституционен съдия с протекциите на Георги Първанов, така както Станишев стана председател на БСП, а Кунева - еврокомисар. Въпреки, че минаха вече две десетилетия от т. нар. „демократични промени“, старата комунистическа номенклатура се разклонява и възпроизвежда във всички посоки на държавното управление.

Депутати от БСП също признават, че още съществува практиката дипломатически постове да бъдат удобен пристан и място за отдих на кадри, изпълнявали високи постове в държавата, сменени по една или друга причина или с изтекъл мандат. Те обаче се дистанцират и заявяват, че това назначение не е тяхно дело, а на Външно министерство, правителството и президента. Дори се шегуват, че министър Николай Младенов много скачал срещу агентите в дипломацията, но очевидно няма нищо против партийните номенклатури и приближени до предишния президент Георги Първанов.


Скандал с посленическия пост в Казахстан гръмна и когато Първанов изпрати там бившия главен прокурор Никола Филчев. Самото назначение предизвика доста смут в политическите среди, а разигралите се циркове след това минаха всякакви граници. Дори приближеният до Първанов външен министър в тройната коалиция Ивайло Килфин се хвана за главата и разпореди Филчев да бъде издирен и докаран в министерството, след като известният със своя странен характер юрист потъна в нелегалност. В крайна сметка скандалът завърши с оставка на самия Филчев като дипломат, а негативите обра родната дипломация, пострада и имиджът на България.

Казахстан е държава с над 16 млн. души население. Тя е една от най-богатите страни в региона и привлича уникален размер инвестиции. При това не само от Русия и Китай, но и от САЩ и страните от ЕС. Всяка година в страната влизат над 20 млрд. долара чужди капитали.

 

Президентът Нурсултан Назарбаев управлява страната повече от 20 години. Той е безспорен политически лидер и има огромен авторитет. Не е тайна обаче, че не обича страната му да бъде подценявана. Затова и предишният скандал с назначението на Първанов било посрещнато с недоумение и доза обида от казахстанска страна. Не е тайна, че Казахстан държи на България като стратегически партньор, член на ЕС, но от българска страна сякаш никой не си дава сметка за това и за икономическите ползи от добрите отношения. Няма съмнение, че случаят с проф. Танчев вече е докладван в казахстанското външно министерство, както и на президента Назарбаев, категорични са дипломатически източници в София. Там подобни процеси се следят внимателно.

 

За „активността” на дипломатическата ни мисия в Казахстан може да се съди и по сайта на посолството. Последната актуална информация в него е от 23 август, преди близо 3 месеца. В нея се казва, че на 16 август 2012 г. в природния резерват Алатау, Казахстан са намерени телата на 11 души. Властите продължават да разследват случая, като до момента не са съобщени допълнителни данни. Посолството ни съветва българите, които пътуват в този район да „проявят повишено внимание”. Вече сме втората половина на ноември, но от посолството не съобщават на сънародниците ни какво е станало с разследването, безопасно ли е вече да се пътува и пр.

А би могло да има информация за бизнеса, за наши предприемачи, туристи и какво ли не още. В посолството обаче са заети да коментират какво ще стане с тях, ако новият посланик реши да сменя хора от екипа. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 24948 |03.11.2012 Скандал в Париж заради битите французи в Плевенско . 89| 24343 |23.10.2012 Скандал! Кабинетът „Станишев” договарял тайно от ЕС ядрено гориво от Русия . 96| 232369 |02.07.2012 Земетръсен секс скандал паникьоса българския елит . 38| 20353 |25.11.2011 Лазар Груев жертва на магистратски любовен скандал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads