Реклама / Ads
60| 12364 |19.06.2013 ЪNDERGROUND

Нов скандал с президента Плевнелиев

.
Росен Плевнелиев
Близо 1 000 000 долара успял да източи от приближени до себе си фирми държавният глава Росен Плевнелиев. Това сочат документи, разпратени до медии в страната.
 
Парите са били прехвърлени от президента към свързаните с него офшорки „Инокс мениджмънт лимитид” и „Белингъм дивелъпмънт лимитид”.

Мащабната далавера е била замислена и осъществена през 1999 г. Справка в документите показва, че чрез схемата Плевнелиев е ужилил както немските си съдружници от голямата международна компания „Линднер”, така и държавата.

Документите, получени от медиите, представляват конфиденциални договори между две от фирмите, в които Плевнелиев е бил съсобственик, и офшорки, регистрирани в Кипър, а също искания за избягване плащане на данъци у нас.

От президентството разпратиха становище, в което отрекоха съмненията, че Плевнелиев е въртял незаконни схеми.

В случая е много важно да се произнесат компетентните органи в лицето на данъчните и прокуратурата. Така ще се знае дали обвиненията са реални или несъстоятелни. Самият президент има сметка това да се провери бързо, за да се изчисти името му, ако е опетнено несправедливо или да даде отговори, ако фактите се потвърдят.

Точната сума, която Плевнелиев е успял да „усвои” от своите бивши съдружници е 830 000 долара. По документи става ясно, че парите са отпътували към двете офшорки по четири договора, като от един и същи проект настоящият държавен глава е спечелил и две страни. Като основен предмет на сделката президентът използва парцел в центъра на ул. „Лайош Кошут” 4, закупен през 1998 г. от българо-немското строително инвестиционно дружество „Линднер-Ирис-Имобилиен” ООД. Фирмата е регистрирана същата година със съдружници Росен Плевнелиев, лице на име Иван Димитров Тодоров и представителя на немската фирма „Линднер” Гудрун Дегенхарт. В началото на 1999 г. фирмата получава разрешение за строеж, а малко по-късно продава все още непостроената сграда на български трезор, който впоследствие е изкупен от гръцка банка.

Плевнелиев използва продажбата на зданието, за да аргументира искане за сключване на консултантски договор с фирма, която да каже как да бъде преустроена сградата за нуждите на трезора. Така на 28 август 1999 г. „Линднер-Ирис-Имобилиен” подписва протокол с кипърската офшорка „Белингъм дивелъпмънтс лимитид”, в който й възлага да изготви в 90-дневен срок техническо задание за препроектиране на сградата. Кипърското дружество е регистрирано едва година и половина по-рано и защо изборът пада именно на него не става ясно, но от протоколите, с които „Монитор” разполага, лъсва, че през октомври 1999 г. задачата е изпълнена. Срещу каква сума е свършена работата не е записано в протокола, но от друг от документите става ясно, че самата банка придобива именно тази сграда с любезното съдействие на друга кипърска офшорка - „Инокс мениджмънт лимитид”. По силата на договор, сключен отново през 1999 г., дружеството предоставя услугите си срещу сумата от 311 000 долара.

Друга интересна подробност е това, че както „Инокс мениджмънт лимитид”, така и „Белингъм дивелъпмънтс лимитид” са регистрирани на един и същи адрес

- Никозия, ул. „Куин Фредерика” 20, Ел Греко хаус, 104 офис, и се управляват от едно и също лице – Джордж Киру. Той обаче е само редови адвокат. Отколешна традиция е юристите на острова да въртят офшорки в полза на други лица. В случая въпросното лице е Росен Плевнелиев. „Монитор” разполага с документи, които показват, че „Инокс мениджмънт лимитид” е регистрирана от българския клон на една от най-големите световни консултантски компании за създаване на офшорки – OCRA, като макар проформа Киру да е въртял дружеството, именно Плевнелиев е имал правата да отваря сметки на името на „Инокс”, да представлява фирмата, както и да сключва и подписва договори. Придобива ги в началото на 1999 г. Предвид факта, че „Белингам” е на същия адрес и официално се представлява от същия кипърски адвокат, няма как да се избегнат съмненията, че и зад тази офшорка стои Плевнелиев, който особено успешно е успявал да лавира между официалните си фирми и тайните си дружества касички, уреждайки вторите с договори от първите.

Схемата за източване на дружествата не е приложена само спрямо парцела на ул. „Лайош Кошут” 4. На една и съща дата – 21 април 1999 г., „Инокс мениджмънт лимитид” сключва два договора с една и съща задача – анализ на пазара на имоти, маркетингови проучвания и оценка на разходите. Единият е с „Линднер-Ирис-Имобилиен” и е за 110 000 долара, които трябва да бъдат изплатени в петгодишен период от време. В тази сума не са включени разходите на дружеството за изпълнение на задачата. Те е трябвало да бъдат изплатени отделно. Другият контракт е с „Ирис интернешънъл” - това е първото дружество на Плевнелиев, регистрирано през далечната 1990 г. от прохождащия тогава бизнесмен. Към годината на сключване на договора – 1999 г., Плевнелиев е акционер в него отново с Иван Димитров Тодоров, както и с немците от „Линднер интернационал бетайлигунгс ГмбХ”. Контрактът на „Ирис” с „Инокс” е на стойност 150 000 долара. Те отново трябва да бъдат платени на равни вноски за петгодишен период. Разходите на изпълнителя отново не са включени и трябва да бъдат плащани отделно.

Всички тези договори са предшествани от друго споразумение – отново между „Линднер-Ирис-Имобилиен лимитид” и „Белингам дивелъпмънтс лимитид”, сключено на 1 януари 1999 г. То е за 259 000 долара и е за консултантски услуги по преустройването на административна сграда на столичния бул. „Христо Ботев”.

Въз основа на въпросното споразумение на 27 септември 1999 г. „Белингам дивелъпмънтс” внася искане в Териториалната данъчна дирекция – София, да се приложи спогодбата с Кипър за избягване на двойното данъчно облагане

за сумата, получена от „Ирис имобилиен”. Офшорката настоява дължимите по нея у нас данъци в размер на 38 850 долара да не бъдат плащани. Като мотив изтъква, че ще се издължи по кипърското законодателство. Към онзи момент обаче островът беше изцяло офшорна зона и към 1999 в Кипър е имало възможност въобще да не се плаща данък от страна на офшорни фирми.

Показателно е, че по останалите договори между българските дружества на Плевнелиев и офшорките също е предвидено да бъдат изпълнявани по кипърското законодателство.

Държи палат в Гърция

Според декларацията му, подадена в Сметната палата, Росен Плевнелиев притежава заедно със съпругата си един палат в Гърция и още четири имота. Две от къщите са в София, в местността Малинова долина, в „Резиденшъл Парк София”, една е в село Баня, община Разлог, една е в село Черноморец и още една е в Гърция на полуостров Халкидики. Според цената на придобиване, декларирана от държавния глава, имотите струват 3 403 144 лв. И петте имота са закупени в периода 2007-2009 г. Президентът има на влог около 840 хил. евро и малко над 100 хил. лв. Над 712 хил. евро от парите на президента са на влог в чужбина. Първият имот на президента е закупен в далечната 1999 г. – апартамент от 113 кв. м на ул. „Марин Дринов”. Малко по-късно той инвестира и в две ателиета от 94 км. м и 68 кв. м на ул. „Лайош Кошут”. През 2005 г. купува и прословутото апетитно място от 768 кв. м на брега на морето в Черноморец. Законността на този имот е доста спорна, тъй като е изграден на скалите, които са изключителна държавна собственост. Според официалните данни Плевнелиев е успял да събере на влог в български и чужди банки над 12 млн. лв.

Станишев: Прокуратурата да се намеси

 

Оставка

 

„Президентът Росен Плевнелиев трябва да подаде оставка, ако има грам достойнство. Информацията за неговите офшорни сметки в Кипър е срамна.” За това настоя бившият шеф на комисията по досиетата Методи Андреев вчера след гръмналия скандал около държавния глава. Той подчерта, че не бива да се забравя и от какво семейство произхожда Плевнелиев. „Баща му е бил началник в Окръжния комитет на партията в Благоевград с ресор „Култура и идеология”. Той е бил високопоставен партиен функционер. Нормално е

неговият син да е захраненс пари или от Комсомола или от някакви външнотърговски фирми на комунистическа България”, смята Андреев.

Зам.-председателят на НС Мая Манолова от своя страна изрази надежда истината за скандала да излезе наяве, каквато и да е тя.

„Плевнелиев да обясни на обществото има ли офшорни сметки в Кипър. Публичните хора трябва да си кажат всичко, за да им повярваме, особено когато става въпрос за държавния глава”, призова и бившият шеф на НРС ген. Бриго Аспарухов. Той припомни, че офшорните фирми са измислени от американците с цел укриване на данъци и на съмнителни пари. Според него това е законна, но не и морална практика.

Държавният глава мълчи за скандала

Няколко часа след като новината за далаверата с 1 млн. долара от фирма „Линднер” се завъртя в медиите, от прессекретариата на президента Росен Плевнелиев разпространиха съобщение, което оневинява президента Плевнелиев.

 

„Не отговарят на истината твърденията за нарушаване на закона и източване на фирма „Линднер” с 1 млн. долара”, съобщиха от „Дондуков” 2, допълвайки, че доходите и имуществото на Плевнелиев и на неговото семейство са публично известни и достъпни на интернет страницата на Сметната палата. „През всички години, в които президентът е работил в реалния бизнес, той се е придържал към правилата на закона. За този период той е платил дължимите си данъци до последния лев както в България, така и в страните, в които е работил”, твърдят от прессекретариата.

 

Росен Плевнелиев е смятан за един от най-приближените на т.нар. кръг „Капитал” около Иво Прокопиев и Иван Кръстев. Според запознати с тези свои „приятели” държавният глава е имал сериозни бизнес контакти, благодарение на които впоследствие кръгът диктува доста от държавническите решения на президента. Голяма част от служебното правителство, което беше назначено от Плевнелиев след падането на кабинета „Борисов”, се състоеше от хора, приближени до олигархичната структура.

 

 

Стари грехове

 

До началото на 2009 година, когато Плевнелиев е собственик и управител на фирма „Резиденшъл парк – София“, тя е продала повечето вили и апартаменти в едноименния баровски комплекс на цени, многократно по-ниски от пазарните.

 

Комплексът е вдигнат върху терен от 235 декара в елитния столичен квартал Симеоново. В него има над 900 жилища и отделни вили, заобиколени от професионално поддържани терени площи и алеи. За построяването му бившата фирма на държания глава е вложила над 80 млн. евро.

Странно защо, голяма част от имотите са продавани не на пазарни цени, а близки по данъчната си оценка, която е в пъти по-ниска от реалната.

Целта на врътката е криене на обороти, за да не се плащат данъци от строителя, и намаляване на таксите по прехвърляне на собствеността на купувачите, обясняват брокери.

Сред облажилите се от сладката схема е и депутатът от РЗС Димитър Чукарски. В началото на 2008 г. Чукарски и съпругата му купуват от „Резиденшъл парк – София“ апартамент от 157 кв.м и две подземни паркоместа за едва 59 хиляди лева.

Няколко месеца по-късно с имот на шокиращо ниска цена в „Резиденшъл парк “ са е уредил и синът на бившия вицепремиер на правителството на НДСВ Лидия Шулева. Шулев – младши е платил 111 124 лв., или по едва 200 евро за резиденцията си от 307 квадратни метра. Въпреки падащите в момента цени на имотите днес според брокери къщата струва близо половин милион евро.

 

Изгоден апартамент в комплекса си е направила и Лидия Шулева. За жилището си от 157 квадрата бившата дясна ръка на Симеон Сакскобурготски е платила 37 845 лева. Сума, с която обикновен човек не би могъл да си купи и очукана 50-годишна панелка в краен софийски квартал.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 13814 |30.03.2013 Ултра нови скандални разкрития . 17| 14108 |26.11.2012 Нов скандал с посланически пост в Казахстан . 65| 24919 |03.11.2012 Скандал в Париж заради битите французи в Плевенско . 89| 24328 |23.10.2012 Скандал! Кабинетът „Станишев” договарял тайно от ЕС ядрено гориво от Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads