Реклама / Ads
9| 16377 |31.01.2017 ЪNDERGROUND

Нова версия! Убили Манджуков заради трафик на дрога с контейнери банани

.
Борислав Манджуков
Трафик на наркотици, скрити в контейнери с тапа банани от Еквадор, е последната версия, по която работят разследващите убийството на бизнесмена Борислав Манджуков.
 

Той бе застрелян на 24 март 2014 г. пред жк "Бокар" в София. Килърът, който най-вероятно е причаквал бизнесмена вечерта, стрелял с "Люгер"от Първата световна война. Според експерти двете прострелни рани не са били смъртоносни, но и вторият проектил се ударил в прешлен и преминал през сърцето, слагайки край на живота на младия бизнесмен.

 

През близо трите години разследване са проверени половин дузина версии, свързани с мотива и евентуалните поръчители и извършител на престъплението.

В последните седмици криминалисти усилено работят по версията за трафик на кокаин от Еквадор. Фирма, близка до Манджуков се занимава с внос на банани от 2012 г. Контейнерите пристигат от южноамериканската държава по море до Солун. Всеки от тях, натоварен с банани, струва около 12 000 ЩД. Транспортирането на един хладилен контейнер в зависимост от сезона е различно, но средно $4000.

 

Трафикът на кокаин през контейнери с банани е световна практика. Активният сезон за търговията с банани е от октомври до март.  Тогава се внасят средно по 6-8 контейнера на седмица.  След приключването на сезон 2013 г. с търговията е упълномощен да се занимава Антон Оризаров, близък до семейство Манджукови. Той е командирован лично в Еквадор за "пряко договаряне на доставките с производителя", за да се избегне посредник и оскъпяването на процеса. Изборът паднал на него заради факта, че владее перфектно испански език. Самият той разказва, че 10-дневният престой е обиколил 4 от най-големите компании, които са собственици на бананови плантации. През цялото време бил ескортиран от дузина тежко въоръжени местни. По принцип бананите не са опасна стока и разследващите проверяват коя част от търговията на плодове е накарала "плантаторите" да охраняват с автомати преговарящия. През последните три години същият не работи. Антон Оризаров има политически амбиции в лявото пространство, като не спира да употребява популярни имена за свои близки съратници. Зад гърба си обаче, няма реален проект, нито последователи.

 

През есента на 2014 г. в България пристигат контейнери с банани от пряко договорените на Антон Оризаров, вече през нова регистрирана фирма на негов близък. В началото на 2015 г. бизнесът с банани приключва завинаги, след като на пристанището остават над 30 контейнера със стока, които не са платени.

 

Екип на Фрог

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4111 |31.01.2017 ООН с извънредно заседание заради Иран . 0| 4208 |30.01.2017 Фермери на протест заради субсидиите . 0| 4517 |29.01.2017 Протест се готви в БДЖ заради мизерни условия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads