Реклама / Ads
11| 14076 |02.05.2011 ЪNDERGROUND

Ново митничарско селище никне край Ивайловград

.
Тарикатите строят палати, представят ги за „пчелини”
 
Ново митничарско селище никне край Ивайловград. Само на няколко километра от Ставри Димитрово са се появили нови постройки, наподобяващи малки палати. Селището се е обособило около чашката на язовира Ивайловград и също би трябвало да е незаконно. Баровските вили са построени на територията на някогашното село Кочаш, което престава да съществува, след като е залято от придошлите води на язовира.

Също като Ставри Димитрово, новото митничарско село е обезлюдено при изграждането на язовир „Ивайловград”. Води се населено място до 1964 г. Дотогава в него живели предимно тракийски бежанци. След наводненията те се изселват в Хасково. Но от миналата година, когато около язовира една след друга започват да никнат баровски постройки. За разлика от митничарските палати в Ставри Димитрово, собствениците са намерили начин да узаконят постройките. Пред общината те декларират намеренията си, че ще градят пчелин. Срещу това получават терен със срок на ползване десет години. Другата врътка, използвана от богатите бизнесмени и митничари, е версията, че имотът ще бъде ползван с рибарски цели По закон така имат право да издигнат постройки, които са с временен статут. Независимо от това обаче край язовира „Ивайловград” вече се виждат огромни къщи на по няколко етажа.

Сред местните баровци е граничният полицай от Ивайловград Христо Пърлаков, твърдят източници на „Торнадо”. Той бе уволнен заради системни нарушения и в момента е следствен заради присвоявания в особено големи размери. Неговият „пчелин” се показва край самия язовир, има огромна градина, пристройки за барбекю, в момента предстои изграждането и на вътрешен басейн. Друг по-известен обитател на новото митничарско селище е пловдивският бизнесмен Румен Анастасов, по прякор Козела.

Той се занимава със строителство, търговия и развлекателен бизнес. Според местните хора вече е успял да изкупи почти цялото село. По почина на Ставри Димитрово на входа на селото е поставена бариера и частни охранители допускат само определени хора вътре. Последният скандал, свързан с името на Румен Анастасов, е само от преди седмица. На 17 април негови хора нахлуват в хасковския квартал Болярово и предявяват претенции към настоятелството на храм „Св.

Харалампий”. По думите им трябвало да бъде свалена и изнесена една от двете камбани в църквата. От Ивайловград пристигнал пикап, който трябвало да я вземе и закара в светата обител на новоизлюпеното село Кочаш. Самият Румен Анастасов се ползва с благоволението на местната власт. Твърди се, че е изключително близък с депутата от ГЕРБ и областен координатор на ГЕРБ от Хаоково Иван Петров. В миналото бизнесменът гравитира около бившата групировка ВИС. Бил е близък и с покойния Георги Илиев. Впоследствие преминава към т. нар. „Седмици”. С преструктурирането на групировките Анастасов се преориентира към властта и проявява апетити за участие в определени партийни структури
Като обитател на село Кочаш Козела се води и сътрудник на Изпълнителната агенция по рибарство. Друго средище на митничарски къщи е районът край селата Бориславци и Малки Воден. Нови строежи никнат и в местността „Марта”.
Последната проверка, която е правена край Ивайловград от ДНСК, е извършена през 2002 година. Тогава собствениците на имоти получават указания как могат те да бъдат узаконени.

Години по-късно – през 2007 г., от ДНСК искат пълна справка колко са незаконните постройки край язовир „Ивайловград”. Отговор така и не получават. Районът нашумя отново през 2010 г. Тогава започва поетапно бутане на незаконните постройки. Известните митничари, които имат имоти край Ставри Димитрово, обаче са недосегаеми. Всички те вкупом завеждат дела и така остават извън ударите на закона. Поне докато траят съдебните процеси. Сред видните собственици на баровски кооперации в района е и бизнесменът Костадин Паришев. Заради честите купони имотът му в Ставри Димитрово е известен и като „Министерство на веселбата” Друг виден представител на незаконното селище е Тенчо Василев, успял да изгради 3 вили, зоопарк и басейн. Дела за запазване на имотите си води и известният свиленградски хазартен бос Росен Киришев.

Мария Николаева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 18399 |31.03.2011 Чиновници не пускат ново лекарство за рак . 11| 10647 |19.11.2009 Народен гняв в Славяново! Чупят стъклата на Юзеирови . 9| 19808 |14.09.2009 Скандалът с новото лого на БТК и „Вивател” набира скорост . 2| 7296 |25.03.2009 Конфликтът в Рибново не е местен проблем, а елемент от отношението на европейския и ислямския свят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads