Реклама / Ads
7| 12712 |03.06.2019 ЪNDERGROUND

Офшорката, която иска да прилапа „Дунарит“, е ликвидирана през 2017 г. Ами сега?

.
Продукцията на ”Дунарит”
Свързаната с Делян Пеевски офшорна компания, която опитва по всякакъв начин да завладее военния завод ”Дунарит”, от няколко години не съществува. ”Виафот Лимитед”, което се оказа собственост на адвоката на Пеевски Александър Ангелов, е заличено още през ноември 2017 г.
 

Офшорната компания "Виафот Лимитед" (Viafot Limited), която от 2016 г. поведе ожесточена битка с "Емко" за контрола над оръжейния завод "Дунарит", е заличена в регистъра на Британските Вирджински острови на 1 ноември 2017 г., съобщи Капитал.  Това става ясно след публикуването на документи в Търговския регистър по партидата на българското й дъщерно дружество "Виафот инвестмънт България". Оказва се, че самото то иска да бъде ликвидирано.






Реално се оказва, че българското дружество, което води няколко съдебни дела и по чиито искове разрешеното от КЗК придобиване на "Дунарит" от "Емко" беше върнато, а след това и  забранено, реално от година и половина няма собственик.  Интересно е как тогава функционира след като, съгласно дружественият договор, почти нищо не може да предприеме без съгласието на едноличния си собственик. След като той не съществува, каквото и да е предриемал пълномощникът му в България може да се окаже, че няма никакаква стойност. (В края на материала ще видите всички правомощия на едноличния собственик.)

 

Пълномощник  и представляващ "Виафот инвестмънт България" е Роман Василев, за който неведнъж е писано и показвано, че директно е свързан с Делян Пеевски чрез ИПК Родина.

 

В началото на 2019 г. стана ясно, че от документи, налични в „Панамските досиета“, краен собственик на офшорката е близкият до депутата Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов.


.

Колаж: Документите с подписа на Александър Ангелов, адвокат на Делян Пеевски

 

 

За това кой е Александър Ангелов Фрог Нюз подробно разказа малко след излизането на тази информация, че той реално държи офшорката, която атакува "Дунарит.

 

Едва ли е съвпадение, че по същото време, когато българското дъщерно дружество иска заличаване, започна и кампанията по деклариране на действителните собственици, според новите изисквания на закона за мерките срещу изпиране. Срокът за това изтече на 31 май.  От търговският регистър се вижда, че искането за заличаване на "Виафот инвестмънт България"  е от април тази година.  Срокът за ликвидацията е 6 месеца след съобщаването на кредиторите и публикацията в ТР. Интересно е, че след като "Виафот" вече няма собственик и е в ликвидация, за него няма да има какво да декларира, но пък претенциите на кредиторите са си към него, а не към заличеният му собственик.  Да не се окаже, че някой от кредиторите му го замества в сагата с "Дунарит"?






.

Снимка: Извадка от Търговския регистър показва, че искането за ликвидацията е обявено на 16 април 2019 г.

 

 

 Интересно е също и на какво основание се иска ликвидацията след като в устава на дружеството ясно е посочено, че това може да стане при точно определен начин, който включва няколко варианта: 

1. Решение на едноличния собственик (който е заличен през 2017);

2. Чрез сливане или вливане в акционерно и друго ООД (решава го едноличния собственик, който е заличен през 2017 г.)

3.Несъстоятелност, обявена от съда (няма публикувано такова решение на съда в ТР)

4.По решение на съда в предвидените от ТЗ случаи (няма публикувано такова решение на съда в ТР)

 

Припомняме, че през март 2019 г. стана ясно, че „Виафот“ опитва през съда да прилапа „Дунарит“ и „Емко“ на Емилиян Гебрев.  Въпросът дали съдът помага на държавата и корпулентния бизнесмен Делян Пеевски в опита им да откраднат оръжейния бизнес на Емилиян Гебрев се оказа доста логичен, след заравянето ни в решение на ВАС относно претенцията на „Виафот“ към двете дружества на Гебрев - „Дунарит“ АД и „Емко“.


Малко преди това зам.-главният прокурор Иван Гешев призна, че атакуват ”Дунарит”, за да се продаде. Гешев публично призна каква е целта на атаката срещу оръжейният завод.  Според думите му по БНТ, тя е свързана с желанието предприятието да се продаде, уж под претекст да се върнат парите на вложителите от КТБ.

 

В две поредни статии Фрог Нюз разкри и показа документи, от които ясно се вижда, че основният прокурорският свидетел по „Делото КТБ“ Бисер Лазов участва пряко в атаката срещу „Дунарит“.
Вижте ТУК и ТУК.






Не на последно място сме длъжни да припомним и цялата сага с поредицата от цесии, в която участваха синдиците на КТБ, офшорката „Виафот Лимитед“, дъщерното й дружество  "Виафот инвестмънт България", "ДиПи" и Държавната консолидационна компания, което почти завърши с изплащането на дълг от страна на Емилиян Гебрев, който хем не се признава, хем не се й връща.

 

Пак според  Търговския регистър,  седалището и адресът на управления на „Виафот инвестмънт България“  са на шестия етаж в емблематичната сградата на КТБ, намираща се на софийският булевард „Цар Борис  III“ № 195. Ако си спомняте през лятото на 2014 г. точно там бяха струпани спец части за безпрецедентната показна акция,  оправдана със „сигнал за подготвяно убийство на Делян Пеевски, поръчано от Цветан Василев“. Самата сграда бе прехвърлена от синдиците на банката не на кого да е, а точно на „ДиПи“, отново във връзка с цесиите за „Дунарит“.

 


.

Снимка: Сградата на бул. "Цар Борис III"

 

 

Какво ще се случи с поредицата дела и ожесточената атака срещу  „Дунарит“ предстои да видим. Едва ли някой си мисли, че интересите, които „Виафот“ представлява са се изпарили.  Възможно е да се окаже, че всичко което е предприемано от пълномощника на офшорката Роман Василев, след заличаването й от регистрите на Британските Вирджински острови, няма никаква юридическа стойност.






Ето какви са правомощията на едноличния собственик "Виафот Лимитед" съгласно дружествения договор, публикуван в Търговския регистър:


.

 

Очаквайте продължение на темата.

 

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9424 |22.04.2019 Само във Фрог: 11 бона е откупът, който баретата искал, предаването му станало през работно време . 14| 14449 |19.04.2019 Първо във Фрог: Задържаха двама от СОБТ заради искан откуп за краден джип „Мерцедес“ . 6| 10743 |04.04.2019 Наши и руски босове искат да вземат бизнеса на Миньо Стайков докато е в ареста . 7| 20364 |17.01.2019 В МВР коментират: Хазартен бос натиска да се спре проверката срещу шефа на врачанската полиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads