Реклама / Ads
25| 13904 |18.01.2013 ЪNDERGROUND

„Октопод”-ът падна в собствен сос

.
Октопод плува в сос
Адвокат Лулчева: - Кой ви отстрани като министър? Премълчан отговор: - Организираната престъпност, която защитавате. Алексей Петров: - Кога приключиха оперативните разработки срещу мен? Премълчан отговор: - Когато Станишев Ви направи шеф в ДАНС.
 

Това написа Богомил Бонев във Фейсбук, час след като свидетелства по делото "Октопод". Неща, които много българи отдавна чакат да чуят и прочетат. Защото съвпадат с това, което си мислят всички нормални хора.

***
Продължава делото „Октопод”. Алексей Петров и адвокатите му са с високо самочувствие – той е пуснат от ареста, лекува се – извоювана победа, няма спор. Макар че истината е малко по-различна. Всъщност постигнатата свобода за техния клиент, е плод не на бляскава тактика, а благодарение на един прокурор в Тетевен, който 6 месеца не свърши за пет стотинки работа и успя да измисли единствено някакво досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Ставаше въпрос за прословутите срещи на Петров, брат му и адвокат Траянова с един от основните свидетели - Пламен Устинов, който бе склоняван от тях да промени показанията си и да заяви в съда, че вътрешният министър Цветанов му е поръчвал атентат срещу Трактора по време на кампанията му като кандидат за президент. Срещите бяха записани със СРС и представени в съда. Така Петров се озова отново в ареста на 2 май 2012 г.
Половин година по-късно тетевенският прокурор успя да измъдри онова произвоство срещу неизвестен извършител и главният обвиняем по „Октопода” се озова на свобода. Заслуга на защитата би могло да се счита, ако тя има принос за неадекватното поведение на прокурора от Тетевен. Което, разбира се, няма как да е вярно, защото не са такива хора. Което не пречи някои хора да си го мислят като възможен вариант. Какво ли не става в главата на човек, когато иде реч за адвокати и подсъдими...

 

На заседанието на съда в петък, 18 януари 2013 г., като свидетел в съдебната зала се яви бившият министър на вътрешните работи от кабинета „Костов” Богомил Бонев.

 

Той обясни обстоятелствата около решението му за неиздаване на лиценз на застрахователното дружество „Лев инс”. Причината била неясен произход на капиталите на дружеството. Още по-странно е, че заради това, че е спазил закона и не е подписал даването на лиценз, Богомил Бонев е бил отстранен от поста министър на вътрешните работи. По-паметливите знаят, че това стана след един доклад на Националната служба за сигурност (НСС) с подписа на нейния началник ген. Атанас Атанасов (на 18-и беше Атанасовден).

 

Ето как той самият Богомил Бонев кратко е формулирал случилото се в съда в страницата си във Фейсбук.

 


Подпури от разпита ми днес по “Октопод”.

Адвокат Лулчева: - Кой ви отстрани като министър?

Премълчан отговор: - Организираната престъпност, която защитавате.

Алексей Петров: - Кога приключиха оперативните разработки срещу мен?

Премълчан отговор: - Когато Станишев Ви направи шеф в ДАНС.

Адвокат Василев: - Предяваваме ви писмо от съвета за застраховане с предложение да се даде
лиценз. Запознат ли сте с него?

Отговор: - Запознат съм. На писмото има моя резолюция до Кирил Радев спешно да докладва какво става с писмото от Израел, което би трябвало да докаже чист произход на парите на “купувачите” на “Левски Спартак” ЗД. И до днес няма такова писмо. Защо Емануил тогава се е съгласил за лиценза и защо Костов не им е потърсил сметка с Атанасов – отговор в назначението на Петров като офицер под прикритие.

 

Важно уточнение! Бонев е отстранен от поста министър на вътрешните работи и само няколко дни след това неговият приемник Емануил Йорданов подписва лиценза на „Лев инс”. Няколко дена, в които влизат новогодишните празници, през които той не би могъл да се запознае с казуса дори да е Айнщайн. А определено не е. Подписва и Муравей Радев, тогава финансов министър. Което означава, че отстраняването на „пречката” Бонев се е очаквало с голямо нетърпение. Така излиза. Логиката е такава.

 

Друг важен акцент, който сякаш е убягнал от вниманието на безспорно ловките адвокати и на самия Алексей Петров, които са със самочувствието, че превъзхождат останалите в процеса.

 

През цялото време, откакто Алексей Петров е арестуван и е започнало делото, по различни поводи се подчертава, че той няма нищо общо със застрахователното дружество „Лев инс”. Добре, но защо тогава въпросите към ген. Бонев бяха концентрирани изцяло върху казуса с лиценза именно на застрахователното дружество? Защо?

Освен това, самият доцент Петров задава на Бонев въпрос, защо е подписал лиценза на други дружества, а на „Лев инс” не е. От това по-голямо самопризнание, че Петров и "Лев инс" са свързани - здраве му кажи.

 

И още. Всеки средноинтелигентен след тези изцяви на обвиняем и защита би могъл да си помисли, че останалите кандидати са си свършили работата и са успели да подготвят документите си за желаната процедура и подпис. „Лев инс” обаче не са успели. Дори не са представили съответен документ от израелските партньори за произхода на финансиране, което би трябвало да е фасулска работа. Фасулска, ама не са я свършили. Вероятно такова е било нивото им на компетентност. И сега да задълбаваш в темата е повече екзотично и странно, отколкото умно. Освен ако не става въпрос за някаква тактическа схема, достъпна само за просветени. Кой знае.

 

С въпросите си към Богомил Бонев защитата и обвиняемият Петров нагледно доказаха съпричастността на Алексей Петров към „Лев инс”. Логичен извод, който се налага, въпреки формалната липса на официална връзка между него и застрахователя.   

 

Изводите всеки може сам да си направи.

 

Иван Иванов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 17623 |15.01.2013 На лов с мацки в кревата и министър на масата . 19| 11265 |12.01.2013 Психарите убийци са едни от нас . 20| 30240 |08.01.2013 Нови разкрития срещу „Килърите”, изскачат политици . 15| 11576 |04.01.2013 Пушачът - престъпник или защо у нас полицаите не достигат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads