Реклама / Ads
39| 16222 |05.12.2012 ЪNDERGROUND

„Октоподът” – на 7 юли 2013 хепи енд

.
Октопод на сухо...
До 11 април 2013 г. трябва да бъдат разпитани всички свидетели по делото „Октопод”. Подсъдими по делото са Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов - по чл. 321, 321-а от Наказателния кодекс. Обвиненията са за образуване и ръководене на организирана престъпна група, за рекет и изнудване с цел извличане на облаги.
 

На вниманието на новия главен прокурор, който и да бъде избран.

Софийски градски съд насрочи съдебните заседания по делото както следва: 18 януари; 8, 14, 22 и 28 февруари; 6, 14, 21 и 29 март, както и на 11 април. На 18 януари ще бъде разпитан Богомил Бонев, а на 8 февруари – Нешка Робева и Светлин Русев. Академик Светлин Русев.
Не е лошо новият главен прокурор да се поинтересува какво точно става в съдебната зала. Още по-добре би било да покани еврокомисар Вивиан Рединг, зам.-шеф на Европейската комисия по ресори „правосъдие, основни права и гражданство”. Нека да види и чуе случващото се в процеса, един от знаковите през последните 23 годни. Защото други може и да няма.

На заседанието на 5.12.2012 г. адвокатите на А.П. за пореден път поискаха промяна на мярката за неотклонение на клиента им. Съдът ще се произнесе на 13 декември.

Прокурорът по делото Светлозар Костов от своя страна заяви, че не са налице нови обстоятелства, за да бъде променена мярката на А.П. В такъв случай такава промяна е недопустима. Прокурор Момчил Момчев пък представи доказателства – кореспонденция между Софийска районна прокуратура, Окръжна прокуратура-Ловеч и Районна прокуратура-Тетевен. Целта на писмата е била да се внесе яснота в образуваното на 20 ноември 2012 г. ново дело срещу неизвестен извършител, касаещо опит за склоняване за лъжесвидетелство от страна на А.П. на свидетелите по делото Пламен Устинов и Донка Митева.
Съдия Румяна Ченалова изиска от Районната прокуратура в Тетевен да бъдат предоставени всички материали по образуваното производство на 20 ноември по факс, както и три вещи лица да извършат съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на А.П. и дали престоят му в ареста води до влошаване на здравословното му състояние.

Тук е мястото да попитаме, какво правиха прокурорите в Ловеч и Тетевен от 4 май досега, та не откриха какво е станало на срещите между А.П. и свидетеля Пламен Устинов. Седем месеца! Да не би да са затрупани с работа? Да не би да се водят 20-30 процеса от типа на „Октопод” в страната? Новият главен прокурор и с това трябва да се заеме.

Събитията по притискане на свидетели се разиграха в последните дни на април и първите дни на май 2012 г. Тогава Петров, адвокат Ваня Траянова и братът на Трактора – Огнян Петров организирали „рандеву” в мандра край Тетевен. Там Петров се опитал да убеди свидетелят Пламен Устинов да промени показанията си пред съда. Подсказвали му какво е „правилно” да каже, в смисъл, че МВР и прокурори са го принудили да свидетелства срещу А.П. Проста работа.  

А.П., който често повтаря, че е с крехко здраве и болежки, пътувал и до Ямбол, където живее друг свидетел – Донка Митева. Настоял да я докара в София с колата си и се опитал да я убеди да говори „правилни” неща. На същата Донка Митева Петров от години дължи пари и имоти, които отказва да върне.

Заради тези му „събеседвания” със свидетелите съдът разпореди той да бъде задържан в ареста.

Заплашен се чувства и друг свидетел по „Октопода” – Иванка Славчева от Плевен. Тя, след ареста на Трактора, се включи активно в негова защита, обявявайки го за жертва, политарестант и пр. Впоследствие, както сама обясни пред съда, разбрала за какво всъщност става въпрос, видяла методите на убеждение на А.П. и действията на кръга около него и се отвратила. Веднага започнали заплахи, включително и от журналисти, които са „на ясла” при Трактора.

А.П. бе задържан през февруари 2010 г., на 12 октомври същата година бе пуснат. Тогава той пак изохка пред съда, че е тежко болен. Петорна експертиза посочи три болести и три операции, които били неотложни. На ставите, дискова херния и сливици. Ако това не станело, имало риск от фатален изход. Вместо в операционната обаче А.П. се оказа на предизборната писта за кандидат президент. Проведе цяла кампания, обикаляше страната, даваше пресконференции и интервюта, дори танцува в благоевградска дискотека с кръшна студентка. От болен на смъртно легло, се възроди като птицата Феникс. 

А.П. мисли в кой санаториум да прекара месеците до изборите...

 

И така до 3 май, когато А.П. отново бе задържан, заради случките със свидетелите. Щом влезе в ареста, чевръстият и напет главен обвиняем отново бе налегнат от здравословни проблеми. Разбира се чисто съвпадение е появата на болежки и влизането в пандела. А.П. е отговорен гражданин и никога не би дал повод някой да се съмнява, че симулира. Абсурд! Очевидно и Темида е на същото мнение, защото загрижено и отговорно нареди Трактора да бъде лекуван в болница в Овча купел в столицата. Според лекарите там заболяванията му са „резултат от спортни травми и неудобни пози”. Те му препоръчват подводни масажи и лечебна физкултура. Знам, че някои веднага си помислиха, че става дума за по-особени и екзотични пози, имайки предвид злостните слухове за топлата дружба между Алексей и Надежда Михайлова-Нейнски, но дълбоко се лъжат. Не са такива хора. Надето мисли единствено и само за СДС и „синята идея”, а Трактора за родината, банковите лихви и националната сигурност. Патриоти, себераздаващи се в името и благото на народа...

След Овча купел А.П. бе изпратен в Банкя, в комфортната база „Ясен”.  Сайтът novini.bg публикува по този повод информация, че на данъкоплатците лечението на Петров струва 270 лв. на ден. Сложили и кавички на „лечението”. Не са прави колегите. Какво значат някакви си 270 лв на ден, 2700 лв за десетдневка или 5400 лв за двайсетдневка, когато става дума за здравето и човешките права на спортиста, боеца и учения А.П.?! Той да не е някакъв скапан пенсионер, сополив изтърсак в неравностойно положение или инвалид, та да се пестят средства за лечението му. Ако трябва и в Баден-Баден ще бъде изпратен. Всъщност това е добра идея... Правозащитниците да не се ослушват.

Някои читатели могат да си помислят, че се шегуваме или иронизираме, но това не е вярно. Наистина вярваме, че А.П трябва да е там, където му е мястото. Не сме съгласни и с много слухове по негов адрес. Едни от тях твърдят, че още преди половин година А.П. влязъл в контакт с Меглена Кунева (чрез посредници, разбира се) и й обещал пълна подкрепа, най-вече финансова, за парламентарните избори през 2013 г. Същата подкрепа той оказал и на Теодор Дечев, който създаде социал-демократическа партия „Свободен народ”, издаваща вестник със същото име. Подобно начинание струва бая пара, да знаете. В този проект някои набутват и Георги Първанов, припомняйки как той и Дечев заедно стояха мирно пред паметната плоча на д-р Дертлиев през пролетта. Говори се също, че Трактора разширил и медийните си владения, като някои от тях обединил със себеподобните му Огнян Донев, Любомир Павлов и Недялко Недялков. Злобните подмятания обаче не свършват с това. Някои го свързват с „Килърите” и „Наглите” – уж имало записи с признания на някои от обвиняемите.

Клюки пък го набутват в бизнеса с манекенки, които дефилирали предимно голи и все из креватите на разни баровци и политици.  Разследващите твърдят, че става дума за чиста проституция и сутеньорство, но момичетата отричат. И да е имало нещо, било е по любов, в смисъл, по взаимно съгласие. Освен това всички те искат да учат право и икономика. Умни моми, няма спор. (По)читателки  на Паулу Коелю.

Някои анализатори с развинтена фантазия отиват още по-далеч и говорят за схема, по която уж щял да се развие процеса „Октопод”. Трактора щял да болудува и охка доката на съда му писне и го пусне да си ходи. На свидетелите – майната им. Като ги е страх - да се заключват и да си сложат СОТ. Или да се изселят в чужбина, ако имат пари.  

На 11 април завършва изслушването на свидетелите. Колко прекъсвания ще има през това време – никой не знае.

След това ще има искания на защитата, които ще се обсъждат, ще има и допълнителни експертизи, търсене на експерти, от които някои ще са в командировка, други в отпуск и т.н. Ще дотикат процедурата до средата на май, да речем.

След това ще започнат пледоариите на прокурорите. Кога точно ще започнат и кога ще свършат – можем само да гадаем, но да речем, че става дума за средата на юни.

След тях идват пледоариите на защитата. Там положението е майка плаче – грамофон свири - мастити юристи, стари вълци, знаят си работата. Ще въртят, ще сучат и ще го докарат до края на юни, началото на юли. Точно тогава са изборите. Сетихте ли се, за какво става въпрос? Точно така. БСП, Кунева и евентуално ДПС се прегръщат братски и се заемат да управляват както си знаят. Точно този момент е звездният за А.П. Другарите няма да го забравят. Ще се намерят и магистрати, които да обявят, че всички обвинения срещу „Октопода” и в частност срещу А.П. са скалъпени, политически и гадни. Съберат ли се Станишев и Кунева – това ще стане: триумф на справедливостта. Знаете как е.

Има и един друг вариант, но той е доста мрачен и ще хвърли в депресия някои правозащитници и шепата октоподени борци за свободно слово. А.П. получава присъда. С това обаче лошото свършва, защото за втора и трета инстанцията защитата си знае работата. Вижте какво стана с делото по Сапард, Вальо Топлото, Николай Цонев. Работата е направо опечена. Както се казва, А.П. го очаква емоционално, но светло бъдеще. И хепи енд.

В целия този текст, както вярно сте забелязали, има две-три думи за свидетелите и нито една за жертвите на „Октопода”. Но защо да има, питам аз. На какво отгоре? Били ги заплашвали всеки ден, заплашвали и роднините им, децата им, нямали работа, психясвали, боледували, мизерствали. Един дори се спомина. Може, но на кой му пука? Да си бяха затваряли устата, сега щяха да украсяват спокойно елхата в къщи, а и някой лев щяха да са изкарали. Ама те искат справедливост, искат истината да излезе наяве, искат мафията да си получи заслуженото. Май няма такъв филм. Истината у нас струва пари. Много пари. Не всеки може да си я поръча. Това е.

 

Я. Пачков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 17065 |03.12.2012 Как хубаво Надка оплаква СДС . 35| 21276 |29.11.2012 Министри и политици поръчвали „пеперуди” от модни агенции . 17| 14085 |26.11.2012 Нов скандал с посланически пост в Казахстан . 20| 20469 |23.11.2012 Абсурдно и налудничаво, но… законно?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads