Реклама / Ads
3| 14516 |06.09.2017 ЪNDERGROUND

ОПГ за обир на затворена банка – Бисер Лазов и Ко, свидетелите на Прокуратурата – ІІ част

.
В началото на 2015 г. поредната фирма-длъжник на КТБ – „Багиана” ЕООД, отново под контрола на Лазов, продава 22,40 % от капитала на „Холдинг Кооп Юг” АД. Номиналната стойност на акциите е 1 247 708 лева.
 
В този случай Лазов действа директно, а не с подставени лица. Купувачът на акциите е „Иновейшън Трейд“ ЕАД, което тогава е негова собственост. Лазов продава сам на себе си, като чрез тази сделка, както и при всички останали случаи, прехвърля активи от фирма-длъжник на КТБ към негова фирма, която няма кредити. Бисер Лазов става основен акционер на „Холдинг Кооп Юг” АД, след което през април 2015 г. е избран и за Изпълнителен директор.

Появяването на синдиците през март 2015 г. не смущава по никакъв начин Бисер Лазов. През април, май и юни 2015 г. „Инфраструктурна Компания” АД продава атрактивни недвижими имоти в различни селища от страната. Имотите включват хотелски комплекс в Априлци, построен върху имот с площ от 29 дка и офиси в София. В тази схема участва друг важен за Лазов играч – Веселин Бушев, отдавнашен негов партньор в подобни сделки. Няколко дни преди да се приложи поредната схемата, Бушев става изпълнителен директор на „Инфраструктурна компания” АД.  Общата пазарна стойност на имотите надхвърля 6 000 000 лева.

Купувач е „Инвест-Л“ ЕООД, което е собственост отново на Лъчезар Христов. След сделката пак е задействана познатата схема – през август 2015 г. Христов се оттегля и всичко отива отново в ръцете на Симеон Симов. Нямат нужда от нови схеми, тази работи, без да смущава никого. А Бушев е собственик и на други фирми-неизрядни длъжница на КТБ АД, т.е. в тандем с Лазов могат (и го правят) да изтърбушат много компании.

Част от имотите, придобити от „Инвест-Л“ ЕООД, по-късно се прехвърлят директно на фирма на Бисер Лазов, за което ще стане дума малко по-долу.

Отделно от имотите и акциите, които Лазов и компания придобиват, доста сметки на компании, които имат кредити от КТБ, са занулени по време на квестурата. Заедно с Веселин Бушев и другите от обкръжението му, Лазов източва под носа на квесторите над 2,5 млн.лева. От сметка на „Инфраструктурна Компания” АД в друга банка Лазов и Бушев открадват 1,7 млн.лева. От сметка в друга банка на друг кредитополучател – „Интегрирани пътни системи“ АД Лазов и Бушев отмъкват 108 000 лева. А със съдействието на Теодора Танева са откраднати 193 000 лева от сметка в КТБ АД на „Кловил“ АД.

Тандемът Лазов – Бушев успява да открадне и монополиста в производството на гипс в страната – „ГИПС” АД, предприятие с хиляди работници и милиони левове приходи. Схемата е по-сложна, защото става с активното участие на квесторите на КТБ. При другите схеми те просто не предприемат нищо, т.е. гледат абсолютно безучастно и дори вероятно внимават да не би някой да предприеме нещо.

Още през октомври и ноември 2014 г., „Индустриални Инвестиции” АД сключва договор за цесия с „Гипс” АД на вземанията си от КТБ и спасява по този начин парите си. Квесторите разпореждат приоритетно осчетоводяването на прихващането. Със сумата от около 40 милиона лева „ГИПС” АД погасява само част от задълженията си към КТБ.

През юни 2015 г. под натиска на Бисер Лазов изпълнителните директори на дружеството учредяват особен залог на търговското предприятие в полза на трето лице – „Индустриални Инвестиции” АД, с изпълнителен директор пак Веселин Бушев. В списъкът на акционерите на „Индустриални Инвестиции” АД, присъствали на извънредно общо събрание на 20 август 2015 г. се вижда, че това са двама сръбски граждани. Вижда се още че председател на събранието е Бушев, а преброител е Емил Иванов, т.е. Галов.

През 2014 г. „ГИПС” АД отчита приходи от дейността си в размер над 6 800 000 лева, като същевременно част от кредитите от КТБ АД остават непогасени и не се обслужват. Дружеството продължава да осъществява основната си дейност и да получава приходите си по сметки в други банки.

Отново се връщаме на на „Евробилд 2003“ ЕООД  и следващата емблематична разпродажба на активи от Бисер Лазов. На 11.02.2015 г. дружеството продава на „Астън Оптимум“ ЕООД  осеметажната сграда на „София прес” на бул. Цариградско шосе 113 – с разгъната застроена площ от около 8 000 кв.м. Едноличния собственик на капитала на „Астън Оптимум“ е Ивайло Николов, изпълнителен директор на свързаното с Делян Пеевски дружество „Промишлено Строителство Холдинг” ЕАД. Пазарната стойност на имота е около 14 000 000 лева.

От официалната страница на единия от участниците в консорциума – МКИ-Водстрой ДЗЗД, се вижда, че през 2007 г. е сключен рамков договор с Държавна Агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ (ДА „ДРВВЗ”) с предмет: „Проектиране и изграждане на съдови вместимости, реконструкция и привеждане в съответствие с изискванията на българското и европейско законодателство на петролни бази, собственост на ДА „ДРВВЗ”. От финансовите отчети на друг от участниците, Консорциум „Енстрой“ ДЗЗД се вижда, че е сключил рамков договор с държавната агенция с предмет: „Инженеринг, проектиране и изпълнение, включващи проектиране и изграждане на съоръжения, проектиране, реконструкция, ремонт и привеждане на складови бази, собственост на ДА „ДРВВЗ” в съответствие с изискванията на европейското и българското законодателство.

В деня веднага след тази сделка, от решение на Окръжен съд в родния на Лазов Кюстендил става ясно, че с определение от 12.02.2015 по търговско дело № 76/2014, съдът допуска предварителни обезпечителни мерки за „Евробилд 2003” ЕООД налага общ запор и възбрана върху имуществото.  Но имущество вече няма, а „Евробилд 2003” ЕООД продължава да бъда неизряден длъжник на КТБ АД.

За да не може никой да оспори кражбите на активи на „Евробилд 2003” ЕООД, Бисер Лазов използва друг свой приятел – Емил Галов, управител и собственик на Дивал 59” ЕООД, което дружество също е кредитополучател на банката. В началото на 2015 г. Дивал 59” ЕООД пуска молба за обявяване в несъстоятелност на „Евробилд 2003” ЕООД, като съдът в Кюстендил усложливо приема дата на неплатежоспособност, след периода, в който Лазов осъществява горните сделки.

Какво правят синдиците на КТБ – Кристи Маринова и Ангел Донов? За да инициират все пак някаква дейност, чак следващата година, на  22.11.2016, изпращат сигнал до Бойко Борисов, до Прокуратурата и МВР за разграбване на активи на банката след затварянето й. Посочени са дружествата “Хелт енд Уелнес” и „Сана Спейс Хотел Хисаря” АД. До момента няма реакция от нито един от получателите на сигнала, нито от Бойко Борисов, нито от Сотир Цацаров, нито от министър на вътрешните работи. Въпреки, че в медиите излизат публикации, че това са дружества свързани с Цветан Василев, елементарна проверка в публичните регистри показва, че всъщност грабежите отново са дело на Бисер Лазов и Ко още през 2015 г.

“Хелт енд Уелнес” АДСИЦ е дружество за инвестиции в имоти,  собственик на хотели, което се търгува на Българската фондова борса. След затварянето на КТБ има промяна в контрола. Основният акционер на „Хелт енд Уелнес” АДСИЦ е „Аквафинанс” ЕООД, което е собственост на „Интер Финанс Инвест” ООД, където са съдружници Бисер Лазов и неговата любима Албена Андреева.

През май 2015 г. частен съдебен изпълнител продава на търг апартамент на столичната ул. “Самуил” No: 79, ет.3, ап.7 , където е седалището на „Хелт енд Уелнес”. Купувач е “Солид – 85” – собственост на Младен Мондешки, братът на адвокат Момчил Мондешки. Счетоводител на това дружество до 19 ноември 2015 г. е синдичката на КТБ Кристи Маринова, чрез фирмата си “Кристи Акаунтанси”, Троян.

В своят сигнал синдиците твърдят, че „Сана Спейс Хотел Хисаря” АД вече е собственост на „Руснефтехим България”. Справка от Търговския регистър показва, че изпълнителен директор на „Руснефтехим България” ЕАД е Максим Димов, друг приятел на Лазов. Синдиците категорично признават безстопанствеността, която са проявили, защото всички акции от капитала на „Сана Спейс Хотел Хисаря” АД са заложени в полза на КТБ АД по кредит на основния акционер – „Корси Маунтин Ризорт” АД, а всички оригинали на временните удостоверения се намират в банката.

Междувременно Бисер Лазов става виден собственик и на медии.

През юли 2015 г. подставено лице на Бисер Лазов купува, отново без ясен произход на средствата, вестник „Преса” и списание „Тема”, свързани с Делян Пеевски. От кратко съобщение, публикувано във вестника на 13-а страница, става ясно, че акционерите в „Обединени свободни медии“ АД са прехвърлили акциите си от капитала на нов собственик – „Интегрирани пътни системи“ АД (ИПС). Мажоритарния собственик в „Интегрирани пътни системи“ е вече познатото дружество „Евробилд проект“, а в съвета на директорите влизат Юлия Илиева и „Евробилд проект“.

Новият собственик на изданията е длъжник на КТБ. Според информацията от Търговския регистър „Интегрирани пътни системи“ е регистрирана в село Скриняно, Кюстендилско. Компанията е с предмет на дейност строителство и ремонт на пътища и пътни съоръжения, промишлено и гражданско строителство, външнотърговска дейност и други. Дружеството дължи около 100 милиона на КТБ.

„Обединени свободни медии“ АД, е във фактически фалит към момента на сделката, защото има огромни необслужвани задължения към фирма „БГ Корпорейшън“ в размер на над 2.5 млн. лв.  Кредиторът „БГ Корпорейшън“ е поискал обявяването в несъстоятелност на „Преса“ още през 2014 г. Вероятно Делян Пеевски е обещал на Тошо Тошев да не връща тези милиони и затова е разпоредил Лазов да придобие чрез „Интегрирани пътни системи“ изданията.

Но „Интегрирани пътни системи“ дължи стотици милиони и също е в несъстоятелност. През май 2015 г. Националната агенция за приходите налага запор върху акциите, които „Интегрирани пътни системи“ притежава в производителя на цигарени филтри и опаковки „Юрий Гагарин“. Процедурата е предприета заради съмнение, че то няма да плати публично вземане за 13 млн. лв. Предварителна обезпечителна мярка е наложена и на мажоритарния собственик в „Интегрирани пътни системи“ – „Евробилд проект“.

Общо три  са водещите фирми на медийния пазар, които са получили от близки до КТБ дружества заеми. Това са „ГМ Прес“ АД , издател на в-к  „Стандарт”, с главен редактор Славка Бозукова,  „Обединени Свободни Медии“ АД , издател на в-к ”Преса”, с главен редактор Тошо Тошев  и „Про Нюз България“ АД. Общият дълг на издателите е около 30 000 000 лева, без дължимите лихви.

Първоначалният кредитор на „ГМ Прес“ АД e „Булит 2007“ ЕООД. Сумата е около 14 000 000 лв. без дължимите лихви. Кредитор на „Обединени Свободни Медии“ АД е „БГ Корпорейшън“ ЕООД. Сумата тук е около 3 000 000 лв., отново без дължимите лихви. Кредитор на  „Про Нюз България“ АД е „Сайга консулт“ ЕООД за сумата от около 13 000 000 лв. без дължимите лихви.

И трите кредитирани издателски фирми не плащат своите задължения, вследствие на което през лятото на 2014 г., техните първоначални кредитори  подават молби за обявяването им в несъстоятелност. Но издателите продължават да не изпълняват задълженията си по договорите за заем с „Булит 2007“ ЕООД, “Сайга консулт“ ЕООД и „БГ Корпорейшън“  ЕООД, в резултат на което самите им кредитори се превръщат в неизрядни длъжници на КТБ.

Явно притеснени, че може все пак някой да им потърси отговорност за бездействието, няколко дни преди да бъдат сменени от синдиците, квесторите подават искания за обявяване в несъстоятелност на „Сайга консулт“ ЕООД и „БГ Корпорейшън“ ЕООД. Както се вижда от резултата – твърде късно.

Как се включва Бисер Лазов тук?  Чрез няколко финансови схеми, прости, но ефикасни, Лазов става кредитор на трите издателски фирми. Лошото за изданията е, че  и новите им кредитори („Интегрирани пътни системи“ за „Обединени Свободни Медии“ АД, „Консулт АВ“ ЕООД за „ГМ Прес“ АД и „ТЦ-ИМЕ“ АД  за „Про Нюз България“ АД) също са неизрядни длъжници на КТБ АД, но това никого не тревожи, защото те са над тези неща. За съдбата на издания четем по страниците им, от които нагло, мазно, безморално и далеч от всякаква журналистическа етика струи обожание към Делян Пеевски.

Продължаваме с кражбите на Лазов през годината. Този път със съдействието на Емил Галов, който до 25 март 2015 г. е едноличен собственик на необслужващото  кредитите си към КТБ „Дивал 59” ЕООД.  Освен подписът му под „обръщението“ до Прокуратурата Галов участва в доста схеми след затварянето на КТБ. В един момент прехвърля, вероятно пак по нареждане на Лазов, всички дялове на дружеството отново на същия Симеон Симов и същата сръбската фирма „Ботса“ ДОО.

През юли 2015 г. „Дивал 59” ЕООД продава необезпокоявано от синдиците на КТБ  своите акции от капитала на дъщерното си дружество „Велинград пропъртиз” АД, също длъжник на банката. Номиналната стойност на продадените акции е 4 302 826 лева, като зад тези акции всъщност стоят два имота с обща площ от около 120 дка във Велинград. Едва ли е случайно, че само месец по-рано, през юни 2015 г. прокурорът Борислав Сарафов отмаря заедно с Бисер Лазов в хотел във Велинград.

„Велинград Пропъртиз” АД е основен акционер в „Пайн Ботаник Рийл Естейт” АД, а то е  собственик на един от гореспоменатите два имота във Велинград с площ от около 100 дка. Изпълнителен директор на „Пайн Ботаник Рийл Естейт” АД отново е Емил Галов, който е необходим на Лазов и тук, за да подпише нотариалния акт за прехвърляне на собствеността върху големия имот от 100 дка.

За да прехвърли в своя полза собствеността върху имота, вместо пълното изпълнение на паричното задължение, и без да плаща нито лев, Бисер Лазов вкарва в играта познатото „Евробилд Проект” ЕООД вече с управител Симеон Симов. Към 20 юни 2014 г., датата на затваряне на КТБ АД „Евробилд Проект” ЕООД има вземане от собственика на имота „Пайн Ботаник Рийл Естейт” АД. Това вземане Симов прехвърля на фирмата на Лазов „Интер Финанс Инвест” ООД, за да може да се осъществи продажба по схемата „дълг срещу собственост”. 

Сделката по прехвърлянето е осъществена във Велинград на 18.08.2016 г. Имотът е прехвърлен към „Интер Финанс Инвест“, т.е. Бисер Лазов и Албена Андреева, вместо парично задължение в размер на 2 030 000 лв.   При ориентировъчна цена от 75 лв./кв.м., този откраднат от Бисер Лазов имот от над 100 дка., е чиста щетата за банката в размер над 7 500 000 лева. Отново това е за сметка на кредиторите на КТБ АД.

На 14.09.2015 г. е активирана друга близка до Бисер Лазов фирма – „Реал Стил“ ЕООД. Всъщност това е същото дружество, регистрирано в родния Кюстендил, чрез което Лазов става собственик на 18-та етажната сграда на Балканкар в кв. Дървеница в София през 2014г.

Вече познатото дружество на Лазов –  „Евробилд 2003“ ЕООД продава на „Реал Стил“ ЕООД акциите от капитала на „Лекс Пропъртис” АД, което е собственик на  23 дка в Разлог, заедно с изграден на кота „0“ хотелски комплекс. Придобиването на акциите е отразено в Търговския регистър на 25.09.2015 г., заради вписване на нов съвет на директорите. Тъй като „Евробилд 2003” ЕООД е в производство по несъстоятелност от април 2015 г., Бисер Лазов със сигурност е прехвърлил собствеността върху акциите със задна дата, т.е. преди датата на откриване на производството по несъстоятелност. 

Това може да се провери чрез акционерната книга на „Лекс Пропъртис” АД, кой и кога е отразил смяната на собствеността. Може да се проверят и активите към 31.12.2014 г. по официалните отчети на предишния и новия собственик на акциите. Освен това може да се разпитат лицата, представляващи „Евробилд 2003” ЕООД и „Реал Стил” ЕООД, съответно Тихомир Иванов и Георги Славчев, кога са подписали договора за прехвърляне на акциите. Но това може да го провери само Прокуратурата.

Все пак, за да се подсигури допълнително, Лазов използва по-сигурна схема. На 21.12.2015 г. „Лекс Пропъртис” АД апортира имота в новосъздаденото за целта „Гранд Мехомия Разлог“ ЕАД и веднага след това прехвърля акциите на Бисер Лазов и „Иновейшън трейд“ АД.

За кражбите чрез „Евробилд 2003“ на Бисер Лазов и компания, които са престъпления срещу кредиторите на КТБ, е сигнализирана Прокуратурата. Но с постановление от 28.09.2015 г. тя отказва да образува досъдебно производство срещу основния свидетел по делото КТБ. Отказът се основава само и единствено на обяснения са самия Лазов. Никой нищо не проверява повече.




Само няколко дни след като Софийска градска прокуратура отказва да образува досъдебно производство за кражбите му, той отново придобива активи от кредитополучатели на КТБ АД. Първите дни на октомври 2015 г. „Иновейшън Трейд“ ЕАД, тогава еднолична собственост на Лазов, придобива първо два обекта, в една и съща сграда, предназначени за офиси, с площ  съответно 114.600 кв. м. и 64.080 кв. м., намиращи се в София,  кв. Красно Село, бл.199, ет.1. Следват поземлен имот, парцел с площ 8 743 кв. м., в град Априлци, заедно с построените сгради върху имота. Както и още един  поземлен имот, парцел с площ 1 9349 кв. м., пак в гр. Априлци, заедно с построените сгради върху имота.

Всичките тези имоти, първоначално са откраднати от „Инфраструктурна компания“ АД, със съдействието на Веселин Бушев, което ги продава на „Инвест Л“ ЕООД, което от своя страна ги продава на „Иновейшън Трейд“ ЕАД.




На 30.12.2015 г., новогодишно, любимата на Лазов Албена Андреева  става горд собственик на двуетажна сграда с площ 565 кв.м. и дворно място от над 1 дка на улица „Секвоя” № 13 в кв. „Бояна“, София. Купувач е фирмата „Стрега” ЕООД – еднолична собственост на Андреева. „Стрега” ЕООД не публикува отчетите си в търговския регистър и произходът на средствата за закупуване на този имот не може да стане ясен. „Ако искаш да се почувстваш богат, преброй нещата, които не си купил с пари.”, споделя с приятели Албена Андреева. Вероятно се чувстват много богати, защото и двамата с Лазов едва ли са платили и лев изкаран с труда си за всичките тези придобивки.

Активностите в края на годината са сериозни. На 04.12.2015 г., Бисер Лазов, отново чрез „Иновейшън Трейд” ЕАД придобива два тристайни апартамента 128 и 126 кв.м. на ул. „София” 14, в гр. Банкя. Последните публикувани отчети на дружеството са за 2012 г., така че отново не става ясно с какви средства са заплатени имотите.

Първата част на разследването-вижте тук.

(Следват продължение: ОПГ за обир на затворена банка – Бисер Лазов и Ко, свидетелите на Прокуратурата – ІІІ част.  Откраднато през 2016 и 2017 г.)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 39652 |27.03.2017 Цветелина Бориславова взе банка ”Виктория” . 2| 8649 |19.09.2016 Спас Русев гледа и към банка ”Виктория” . 3| 18620 |14.07.2016 Само във Фрог: „Отиващият си” Пеевски с кредит от 10 млн. лв от турска банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads