Реклама / Ads
3| 6428 |02.01.2019 ЪNDERGROUND

Отхвърлен иск на синдиците на КТБ ощетява с 1,6 млн. лева вложителите

.
Неотдавна обвинения в безстопанственост получиха двама от квесторите назначени от БНБ в Корпоративна търговска банка.
Фалиралата КТБ губи 1,6 милиона лева по едно от делата на синдиците Кристи Маринова и Ангел Донов, заведено срещу Русенската корабостроителница. Сумата е само държавната такса по отхвърления иск.
 

Заради липсата на прозрачност, към момента няма данни какви са разходите на синдиците за загубени от тях дела, държавните такси и разноските, които са платени от масата на несъстоятелността на КТБ, с което се ощетяват чакащите вложители.  Неотдавна синдиците Кристи Маринова и Ангел Донов обявиха, че водят дела за връщане на 240 млн. лв., но какви са разходите по тези дела знаят само те, Фонда за гарантиране на влоговете и вероятно министерството на финансите.

 

Сам по едно от делата фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) трябва да плати 1,6 милиона лева само за  държавната такса на Софийския градски съд, който е отхвърлил иск на синдиците Кристи Маринова и Ангел Донов срещу "Корабостроителница Русе" АД.

 

Синдиците на КТБ са искали  акционерното дружество, което е в ликвидация по тяхно искане, да върне в масата на несъстоятелността на банката 40 млн. лв., получени като парична вноска в капитала му. Държавната такса от 1,6 млн. лв. ще бъде събрана от масата на несъстоятелността на КТБ, като държавата се ползва с предимство при вземанията си.

 

За да отхвърли иска на синдиците съдът е приел, че разпоредбите в закона за банковата несъстоятелност, които предвижда възможност в масата на несъстоятелността да бъдат върнати средства, които са преминали в трети лица биха възпряла всеки разумен инвеститор да придобива акции и дялове от български търговски дружества. Това противоречи на Договора за функционирането на ЕС и не следва да се прилага, приема СГС, за да не приеме иска на синдиците към "Корабостроителница Русе" АД.

 

Когато синдиците депозират исковата молба, дружеството дължи на КТБ общо над 60,54 млн. лева и по молба на банката фирмата е обявена в несъстоятелност заради свръхзадлъжнялост. От информацията по делото става ясно, че предоставена по кредит сума е била прехвърлена по сметката на друга фирма, която я прехвърлила на три други дружества. Така е бил увеличен капиталът на корабостроителницата чрез издаване на нови акции, записани на трите дружества.

 

Съдът приема, че с купуването на акции е осъществена възмездна сделка и е необяснимо защо законодателят допуска дружеството да трябва да върне получената вноска, и то на трето лице - КТБ. Магистратите смятат, че това драстично нарушава Европейската конвенция за правата на човека, която постановява, че никой не може да бъде лишен от своята собственост освен в интерес на обществото и съгласно условията, предвидени в закона и в общите принципи на международното право. Интересът на кредиторите на банката не е обществен интерес, пише в съдебното решение. Магистратите цитират практиката на съда в Страсбург, решение на Върховния касационен съд, както и на няколко дела на съда на ЕС в Люксембург.

 

Решението на  Софийски градския съд не е окончателно и по казуса предстои да се произнесе втората инстанция. Това е само едно от делата, които синдиците водят в опит в банката да бъдат върнати пари. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7007 |25.09.2018 Синдиците на КТБ се отдалечават все повече от БТК . 5| 12111 |18.04.2018 Синдиците на КТБ харчат като за световно . 8| 14315 |13.02.2018 Фалшифицирани ли са договори от синдиците на КТБ? . 3| 11998 |18.09.2017 Точенето на КТБ продължава до 2024 г., 40 млн. приход отчитат синдиците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads