Реклама / Ads
19| 13516 |06.03.2013 ЪNDERGROUND

Отвличане. Кошмарът

.
"Мъж под прицел" е филм с Дензъл Уошингтън. Сниман е преди 8 години. В него известният актьор е се превъплъщава в ролята на бодигард, който охранява 10-годишната Пита. Действието се развива в Мексико по време, в което вълна от отвличания залива страната. За 6 дни са извършени 24 похищения.
 

Отвлечена е и малката Пита, а героят на Дензъл Уошингтън е ранен. Това става, когато той я води към училище...

Отвличането на 10-годишната Лара, дъщеря на следствения бизнесмен Евелин Банев-Брендо сякаш е история под индиго на тази от „Мъж под прицел”. С тази разлика, че е истинска, а не на кино. Случаят отвори уж затворената страница с похищения. Повече от 3 години нямаше нито един подобен случай в страната. Богатите, а и не толкова заможните си отдъхнаха след поредицата отвличания през 2007 - 2009 година. Уви, кошмарът се върна. Този път по-зловещ от всякога, защото бе посегнато на дете. Момиченцето е дъщеря на Брендо, сочен като „кокаинов крал”, търсен от няколко държави за съдебни процеси. Най-сериозни са обвиненията срещу него в Италия, където разследващи смятат, че българинът е в основата на мащабен трафик на дрога от Латинска Америка към Европа и по-конкретно към Италия.

 

В България той вече получи присъда от 7,5 години затвор за „пране на пари”.

 

На 17 януари 2013 г. Ройтерс публикува статия, в която се твърди, че отвличанията в Южна Европа ще се увеличават. Нещо като „съживяване” на този бизнес, който процъвтява в Латинска Америка от години.

Според експерти, цитирани от Ройтерс, икономическите и социални проблеми на еврозоната ще доведат до ръст на този вид престъпления в Южна Европа, особено като се има предвид разширяващата се пропаст между бедни и богати.

 

Въпреки засиленият интерес към застраховките срещу отвличане обаче, цените остават стабилни, задържани от ожесточената конкуренция в нишата.

 

Този вид полици се предлагат и в България, макар че интересът към тях е сравнително скромен. Традиционно продуктът покрива разходите по преговорите и заплащането на евентуалния откуп, изплащане на пропуснати ползи, хонорари на адвокати и на консултанти. Максималният пакет включва и независим преговарящ, който да води преговорите с похитителите.

 

Инцидентът в София с отвличената  дъщеря на Евелин Банев е отразен от световните медии минути след появилите се първи съобщения в родни издания. 


Трима въоръжени мъже са открили огън и са отвлекли дъщерята на български престъпник пред дома му в софийски квартал. Нападателите ранили шофьора, след което са отвлекли дъщерята на Евелин Банев, който миналия месец бе осъден на 7,5 години затвор за пране на пари. Банев в момента се намира в Италия, където ще бъде съден за трафик на кокаин от Латинска Америка към Европа, съобщава “Вашингтон пост”.

10-годишната дъщеря на Евелин Банев, предполагаем организатор на мрежа за трафик на кокаин от Латинска Америка към Европа, е била отвлечена тази сутрин в София, предава и АФП.  Агенцията припомня също, че инцидентът е първият случай на отвличане в България от 2009 година след серия от 14 отвличания, които бяха прекратени след разбиването на 10-членна банда. За страната това е и първият случай на отвличане на толкова малко дете.

 

През 2009 г. отвличанията се превръщат в бизнес и за една застрахователна компания в България – Лев инс. Това пише австрийският в. „Ди Прессе”. Изданието цитира тогавашния министър на вътрешните работи от БСП Михаил Миков: „Дори да имах добри новини, нямаше да ви ги кажа". Това заявява неувереният Миков пред журналисти. Всъщност той е нямал понятие какво точно се случва, защото или негови подчинени са го заблуждавали или не се е работило професионално по случаите на отвличания. Статистиката неумолимо сочи, че тогава не е разкрито нито едно от отвличонията, които стресират цялото общество. Чужди издания дори коментират, че ръководството на МВР се е опитвало да неглижира и омаловажи случаите, като прибягва дори до манипулиране на броя на отвличанията като ги намалява.

 

Застрахователната компания Лев инс пък се свързва с друг медиен познайник – Алексей Петров, който в момента е главен обвиняем по делото „Октопод”. Неговата приятелка, с която живее на семейни начала, Ива, е на висока позиция в застрахователното дружество, което предложи застраховка срещу отвличане. Това стана в разгара на „кампанията” през 2008 – 2009 г., когато са отвлечени поне 22 лица, макар да са регистрирани официално по-малко.

 

Как е в Латинска Америка

Отвличанията в Латинска Америка, където една французойка неотдавна беше похитена във Венецуела, се превърнаха в разменна монета в този район, най-тежко засегнат от явлението, носещо милиони долари годишно.


Особено тежко е положението в Колумбия, където средният брой на отвлечените е осем на ден, както и в Мексико и Бразилия. Трите страни са световни рекордьорки по отвличания според книгата "Бизнесът с отвличанията", публикувана от Центъра за външна политика в Лондон.
Отвличането от въоръжени мъже на двойка французи в Гватемала и на една млада французойка във Венецуела на 8 декември се прибавиха към други неотдавнашни случаи, появили се в черната хроника, сред които бе и похитеният свекър на телевизионната звезда Сусана Хименес в Аржентина.


Освен случаите с голям медиен отзвук всеки ден в латиноамериканския район се извършват още десетки отвличания, което носи около 500 милиона долара годишно на похитителите, сочат изследванията на британката Рейчъл Бригс, цитирани в книгата на Центъра за външна политика.


В Каракас 3,9 процента от пълнолетните жители твърдят, че поне един техен роднина или самите те са били отвличани, а в Кали - един от най-опас или самите те са били отвличани, а в ните градове в Колумбия - процентът е 1,4, сочи изследване на Междуамериканската банка за развитие.


Колумбия е първенец по отвличания с 3000 похитени годишно. През 2000 г. беше отбелязан рекорд с общо 3706 отвличания срещу 2982 за 2002 г., което е най-слабото "постижение" за последните години, сочат данните на колумбийската неправителствена организация Паис либре /Свободна страна/.


Изминалата година беше белязана от най-много отвличания на чужденци в Колумбия. Осем туристи, вече освободени, бяха отвлечени през септември от леви партизани. Те държат също трима американци, чийто самолет беше свален през февруари миналата година, както и бившата кандидатка за президент от партията на Зелените Ингрид Бетанкур, отвлечена през февруари 2002 г.


По данни на съдебните органи в Мексико през 2001 г. бяха извършени 732 отвличания на хора главно от средните и по-заможните класи. Други официални източници смятат обаче, че тези числа са занижени, защото не включват "експресните отвличания", продължаващи само няколко часа и за които много често похитените не съобщават.


В Аржентина всеки ден има поне по един похитен, като жертва на отвличанията за откупи стават не само богатите и известни личности, но и хора със скромни доходи. 


Във Венецуела в момента в ръцете на похитители се намират около 250 души, според Иван Симоновис, бивш началник на силите за сигурност в Каракас.


Един от последните случаи във Венецуела, за които беше съобщено, е за френската студентка Стефани Минана, отвлечена, докато гостувала на брат си във Валера, главен град на щата Трухильо, разположен на 500 км югозападно от Каракас.


В Централна Америка явлението засяга главно Хондурас, Салвадор и Гватемала, където всяка година се съобщава за десетки случаи на отвличания. Неотдавна от дома им в Западна Гватемала бяха отвлечени двама французи - Соня Хименес Рохас и нейният приятел Оливие Барук.
За тях не беше поискан откуп. Похитителите на Стефани Минана обаче поискаха два милиона евро за освобождаването й.


Властите и полициите на различните американски страни, засегнати от тази вълна на отвличания за пари или по политически причини като в Колумбия, са вдигнати на крак, за да се опитат да се справят с проблема. Успехи наистина са постигнати, но те далеч не са големи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 236| 59760 |28.02.2013 Корупционната България. Открито писмо до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров . 6| 7979 |25.02.2013 Темида, която убива . 40| 16787 |20.02.2013 Изплува прокурорски „чадър” над енергийната мафия . 12| 13266 |18.02.2013 Мафията чакала да залее с български просяци Острова, твърди „Дейли мейл"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads