Реклама / Ads
62| 11545 |27.11.2013 ЪNDERGROUND

Партньор на Р. Плевнелиев арестуван за контрабанда на оръжие

.
Аркадий Гайдамак
Милионерът Аркадий Гайдамак е бил арестуван в Швейцария. Това съобщават руски и западни агенции. Пръв новината разпространи израелският телеканал Channel 2. Бизнесменът се намирал в страната заради арбитражно дело, когато най-неочаквано в Цюрих той бил задържан под стража.
 

Засега полицията обяснява, че Гайдамак е арестуван заради мошеничество, свързано с неизплащането на 400 хил евро. Дължимата сума е дълг към притежавания от него преди време футболен клуб "Бейтар".

Гайдамак е известен най-вече с аферата "Анголагейт", заради което е осъден на 3 години затвор във Франция. Той е обвинен, че е участвал в контрабандно прехвърляне на оръжие в африканската държава и нарушаване на наложеното ембарго. Няколко години Гайдамак се укрива от френското правосъдие в Израел. Очаква се швейцарските власти да го предадат на френските именно за излежаване на присъдата.

 

Двугодишно разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) разкрива още през 2002 г., че Гайдамак се е занимавал с контрабанда на оръжие и поддържане на частни компании за военни услуги, пише сайтът publicintegrity.org. Същото разследване цитира доклад на френското контраразузнаване (DCRG) от 1998 г., в който се твърди, че Гайдамак е бизнес партньор и приятел на един от най-големите босове на руската мафия - Алимжан Тохтахунов, по-известен като Тайванчик. Гайдамак не крие връзките си със скандалния бизнесмен, но обяснява, че вече не подържал отношения с него.

 

Най-неочаквано се оказва, че Аркадий Гайдамак е бил партньор на сегашния български президент Росен Плевнелиев. Двамата заедно са строили Бизнес Парк София. Това съобщава израелският сайт newsru.co.il. Строителната компания "Осиф", която е собственост и се ръкводи от Гайдамак, заедно с  Israel Theaters Ltd е участвала в изграждането на уникалния комплекс. Това съвпада по време с анголската оръжейа далавера на руснака с израелско гражданство. Докато е партнирал в строителството на проекта в столичния квартал "Младост 4" през 1999 г. Гайдамак е снабдявал и контрите в Ангола със съветски танкове, оръдия и боеприпаси. Според френския съд Гайдамак е продал в нарушение на закона 420 танка, 12 вертолета, 6 бойни кораба, 150 хиляди снаряда и 170 хиляди противопехотни мини, забранени от международни конвенции. Сделката се изчислява на 790 милиона долара.

 

Строителната компания "Осиф" е изкупувала имоти и в Русе за 27,5 млн евро. Напазарувани са имоти и построени търговски центрове още в София и Пловдив. Както пише израелското издание обаче, бизнесменът най-много се гордеел с участието си в уникалния Бизнес Парк София.

 

Каква е връката с Росен Плевнелиев. През 1994 г. Плевнелиев основава и управлява „Лин България” ООД, фирма, специализирана в строителтвото. След 1998 г. участва в управлението на българските подразделения на германската компания "Линдлер" („Линднер Ирис Имобилиен“, „Ирис Интернешънъл“, „Линднер България“, „Линднер Имобилен Мениджмънт“), работеща в областта на разработването, управлението и инвестициите в недвижими имоти. Ръководи най-големия проект на компанията в страната - Бизнес Парк София. Започнат през 1999 г., той е най-мащабният частно финансиран проект в областта на недвижимите имоти в България и сред най-големите бизнес паркове в Югоизточна Европа.

 

След завършването Бизнес Парк София се управлява от „Алфа Девелопмънтс“ на Иво Пракапиев. Бизнес паркът беше продаден от германската строителна компания „Линднер“ на инвестиционния фонд „Грамърси имърджинг маркетс“ (Gramercy Emerging Markets Fund) за 180 милиона евро в най-голямата инвестиционна сделка с недвижим имот в България. „Това беше сделката на 2006 г. не само за България, а и за региона. Този проект слага България на инвестиционната карта на Европа“, казва Росен Плевнелиев, който също е бил управител на парка.

 

Странно защо в българските меди и в публичното пространство нито веднъж не се споменава името на Аркадий Гайдамак и участието му в проекта.

 

По същото време докато инвестира и строи в България в Израел срещу него се появяват обвинения за пране на пари и участие в незаконни далавери. Обвиненията са от бизнес партньори на Гайдамак, които той нарича "политически натиск" заради друго негово приятелство - с бившия шеф на израелските тайни служби Дани Ятом. Ятом е на върха в Мосад от 1996 г. до 1998 г. Именно тогава той допуска един от най-голмите гафове в Мосад, който слага край на кариерата му. В края на 1997г. отряд на Мосад е изпратен да ликвидира лидера на "Хамас" Халед Мешал. Екипът обаче е разкрит и заловен. Предаден е на контраразузнаването в Йордания от което следва тежка криза в отношенията между Аман и Ерусалим. Ятом е принуден да подаде оставка през февруари 1998 г. Още същата година той основава компанията Strategic Consulting Group (SCG). Според Ноарм Шарвит от изданието "Израел бизнес арена" това става заедно с Аркадий Гайдамак, който току-що се е върнал от Франция. Във фирмата работят някои от бившите ръководители на най-важните агенции за разузнаване, борба с тероризма и полицията в Израел. Сред тях е Ави Даган, бивш ръководител на агентурната мрежа на Мосад. Месеци след започването на новия бинес фирмата на Гайдамак "Осиф" става партньор в строителтвото на Бизнес Център София.

 

През 2005 г. името на Гайдамак е замесено в полицейско разследване в Израел за пране на пари през бака "Апоалим".

 

През 2006 г. скандалният бизнесмен купува в. "Московские новости", който закрива само след година и половина.

 

В периода 2007 - 2009 г Гайдамак владее медийната групировка "Обединени медии" в Русия, в която влизат "Кино FM", «Business FM» (Москва, Санкт Петербург), в. "Business and Financial Markets" и интернет-портала "BFM.RU". По-късно повечето от тези издания са закрити без никакво обяснение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 12613 |25.11.2013 Ал. Петров и М. Джотолов го удрят на воаяжи из чужбина . 6| 8627 |21.11.2013 Делото „Килърите” продължава без разпит на Цветан Цветанов . 9| 12406 |19.11.2013 Лъжи на Сумиста в съда: Познавал жена си от 2008, а детето им е от 2003 . 7| 8998 |18.11.2013 Прокурор от ВКС се застъпва за Ицо Папата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads