Реклама / Ads
8| 7886 |02.02.2016 ЪNDERGROUND

Първо във Фрог: Задържаха трима българи и украинец за стрелбата срещу Алексей Петров

.
Алексей Петров е подсъдим по делото "Октопод"
МВР задържа трима български граждани, които са ангажирани с логистиката на последния атентат срещу Алексей Петров. Това научи Фрогнюз от източници близки до разследването. Арестувани са двама мъже и една жена. Това е станало преди около две седмици, като разследващите органи старателно пазеха този факт в тайна. Малко след това е закопчан и украински гражданин. Издирват се трима души, сред които стрелците.
 

Предполага се че задържаният украинец  е  поръчител на атентата. Част от арестуваните българи  са известни на СДВР. Ченгетата  пристъпили спешно към задържането им, за да изпреварят евентуален сблъсък с  Алексей Петров и хората му, които водели паралелно разследване.

 

Криминалистите смятат, че стрелците които се издъниха на 29 октомври миналата година, са от размирните райони на Украйн и имат опит в бойните действия. Следствените органи са изолирали няколко ДНК профила от следите намерени  в автомобили и по кутиите от РПГ 20, останали като доказателства  след неуспешната атака. Първоначално разследващите били  скептични и не възлагат големи надежди на ДНК- то.  Останали доволни, след като  открили идентични проби в колата и върху оръжието. Така разследването набрало скорост.

 

 Предполага се, че  развръзката ще дойде след издаването на Европейска заповед за арест за всеки от предполагаемите стрелци. На този етап МВР разполага с доказателства, че те са с украинско гражданство и имат полеви опит от размирните райони около Крим. За сега не е ясно на чия страна са се били там.  Шансовете стрелците да бъдат екстрадирани за криминално престъпление от зона, където текат бойни действия, не са особено големи, признаха от МВР.

 

Историята на РПГ- та,  използвани при атентата е още по- интригуваща. Оръжията са произведени у нас в началото на 90 -те години. Изнесени са за СССР, точно преди разпада му. Тук възникват две вероятности, върху които ченгетата разсъждават.  Едната е, че оръжията са били фиктивно изнесени и са продадени на черно у нас. Втората версия, която изглежда по-вероятна е, че са изнесени и после повторно внесени у нас специално за атентата. Отелен  въпрос е, че ако  РПГ- та бяха модел на еротично бельо, щяха да са идеални като възраст, но като оръжие те стареят, обясняват шеговито криминалисти.

 

Факт е, че в България изобилства от безработни военни, които биха могли да организират много по- ефективно една подобна диверсионна акция.  По същество стрелбата с РПГ и то  по мишена в населено място се приема точно за диверсия. В тази посока анализът на Златомир Иванов Баретата, който направи пред НТВ е идеален, допълват ченгетата.

 

В хода на разследването станало ясно, че атентаторите“ наблюдавали „мишената“ от началото на юни. По това време  охраната на Антон Петров – Хамстера случайно засекла  съгледвач, който се мотаел около дома на Петров, предрешен като клошар. Според запознати, мъжът успял невредим да  се измъкне  от ситуацията. Предполага се, че заради издънката  бързо е изведен от страната. След това неговото място било заето от втори стрелец.  Изпълнението на покушението е  посредствено, смятат кириминалистите.  Първо един съгледвач е засечен от охраната, после единият проектил се плъзга по лявата страна на бронираната кола на Петров. Вторият рикошира и се удря в близка сграда, без да детонира. Куца работа, обясниха те пред Фрог. За разследващите поръчителите остават неясни. Търсят се трансгранични връзки и мотиви за покушението.  Така независимо от арестите, всичко на този епат си остава  на ниво догадки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11673 |01.02.2016 Първо във Фрог нюз: Корупция клати зам.-шефа на БАБХ . 17| 11985 |18.01.2016 Д-р Петров за Фрог: С фалшиви документи и рекет се доставят ваксини . 23| 10536 |14.01.2016 Магистрат пред Фрог: Правят ни на маймуни, като ОПГ сме . 6| 17602 |13.01.2016 Само във Фрог: Загина жената, уличена, че поръчала убийството на мъжа си-полицай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads