Реклама / Ads
12| 10565 |25.09.2011 ЪNDERGROUND

Павел Найденов: Илия беше ниска топка за тайни с Путин и Първанов

.
Версията, че показно разстреляният в центъра на София Илия Павлов е станал жертва на таен разговор между президентите Путин и Първанов, състоял се на 3 март 2003 г., отново раздвижи духовете около мистериозната му смърт.
 
Енергийни проекти за стотици милиони се сочат като основание за екзекуцията. По онова време босът на „Мултигруп” е вече в класацията на полското списание „Впрост” като един от най-богатите хора в света – със състояние, възлизащо на 1,3 млрд. долара, което го нарежда на по-челни позиции дори пред магнати като шефа на ЛУкойл Вагит Елекперов. Бащата на Илия Павлов обаче - Павел Найденов, не приема като убедителна тази нова версия. „Илия беше ниска топка за президенти като Първанов и Путин

Илийчо имаше много качества, ама чак да го допуснат да слуша някакви тайни разговори – не го вярвам. Ако това, да речем, бяха казали за Луканов – да, звучи правдоподобно, но за Илия – не!”, категоричен бе бай Павел. Открихме го на работното му място  - в офиса му на столичната улица „Калоян”. „Какво друго да правя?!”, свива рамене той. При всяка среща с него човек се чуди как преодолява болката по загубата и на двете си деца. По стените в офиса са детски снимки на Илия и Славка, на внуците. Възрастният мъж не отказва да коментира и най-пикантната тема в жълтите медии – отношенията със снаха му Дарина и последната им среща за панихидата на Илия. „Пратих шофьор да я вземе, аз я чаках в Арбанаси. Поговорихме си. Ние никога не сме си повишавали тон с нея, каквото и да пишат медиите. То, всъщност Кристина Патрашкова създаде скандал преди време. Изкара ме, че съм подозирал, чеДарина е убила Илия

Никога не съм казвал такова нещо!” Бай Павел не отказва да говори и за клюката, че Дарина ще се омъжва за Берлускони? „Ами за това не съм я и питал. То, някакси не върви – на гроба на Илия да я заговарям за Берлускони. Но той, Берлускони, колкото и да е богат, хубаво си е направил сметката – Дарина е още млада, хубава жена, има стил – знае как да се държи и е много богата.” Свекърът се отнася с насмешка към дарбите на гледачката Теодора, която все сватосва госпожа Мулти с италианския премиер. „Ами според мене Теодора е имала късмета да се озове на точното място, като се е запознала с Берлускони. Налучкала е там нещо, то взело че се сбъднало и ето ти вече  минава за голямата гадателка! И да се оженят Дарина и Берлускони, то няма да е защото Теодора познава!”, смее се бай Павел. Според него Берлускони не е това, което го описват тук медиите. „Аз се поразговорих веднъж с едни хора от италианското посолство и те имат много хубаво отношение към него. Казват, че бил много добър, народен човек.

Според тях комунистите му измислят компромати че да го свалят от власт. А то, богат човек като него, за какво му е да е във властта, да му търсят кусурите – по-дборе ще е да си гледа живота и да си харчи парите!" Бащата на шефа на „Мултигруп” признава чистосърдечно: „И аз искам да са около мен децата на Илия, ама като си помисля – какво да правят в България?! Те вече са свикнали на друг живот. Венцислава е в Бейрут сега, в командировка. Поли е красавица, ама още е в една възраст - нито риба, нито рак. Илия-Калоян, като го слушах по скайпа, ами той гласът му е станал също като на Илия. И външно прилича на него. Те май всичките ми внуци на моя род приличат!”, казва с гордост дядото и сам заговаря за жестоката трагедия с дъщеря му Славка и внучето Пол: „Още не са изпълнили смъртното наказание на убийцата. Не си признава съучастникът. Лестър, бившият съпруг на Славка, като беше в България, си поговорихме.

Съжалява, боли го! Ама така било писано!” Бай Павел се оживява по темата за 11 септември и загиналите при взрива на кулите-близнаци. Показва небостъргачите на фототапет на една от стените в ресторанта си. "Това е нечуван тероризъм на ислямистите. Гледах няколко филма, направо съм потресен – как е възможно да се обучават хора да убиват невинни по тоя начин!”

Питаме бай Павел как гледа на изказвания от пресата, в които за сина му Илия се говорят предимно лоши неща, свързват го с мафията. Наскоро знатният строител Игнат Раденков обяви, че през „Минстрой” Мулти е завлякло с десетки милиони 47 български фирми. „Той, Илия може и изобщо да не е знаел, отговаря Павел Найденов. „Минстрой” беше тогава още държавно предприятие. И тоя, който го управляваше, Кольо Вълканов, не беше много чист човек такова ми беше мнението за него – правеше някои гафове под шапката на фирмата. По принцип Илия много неща не знаеше. Колко пъти съм му казвал за Сандалска, че не е социално зряла личност, ама Илия не можеше да бъде груб с екипа си. Илия не беше конфликтен, имаше харизма в него – всички, които го опознаваха отблизо, го заобикваха. Нагази нечии интереси, това му взе живота.”
Сменяме тъжната тема и питаме бай Павел за кого ще гласува на изборите. „За Бойко, категоричен е той. За кой друг?! Мъжкар е на фона на другите паяци. Всички управници, които минаха досега, не бяха така убедителни като него – да говорят на езика на народа. Бойко го умее това!”

Еми Мариянска
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 42454 |13.09.2011 Илия Павлов убит заради тайна между Путин и Първанов? . 18| 17984 |06.06.2011 Още търсят изчезналото съкровище на Илия Павлов . 26| 23192 |03.02.2010 Фамилията Павлови и Смъртта . 24| 15025 |10.11.2009 Обект “Демократа” проговаря от Марсилия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads