Реклама / Ads
5| 6733 |18.11.2015 ЪNDERGROUND

Пазете свидетелите, ще ни трябват

.
Един от главните свидетели по делото "Октопод" Георги Цветанов вече не е между живите. Загина в катастрофа. На косъм се отърва другият ключов свидетел - Пламен Устинов, който бе клан от лица, считани за близки на Алексей Петров.
 
Какво точно е станало едва ли ще се разбере, тъй като с разследването е натоварен прокурор от Тетевен, който също е от приятелския кръг на Петров. Поне така твърдят местни хора. Но не това е най-важното. Свикнали сме прокурори да слугуват на този или онзи. Въпросът е как да бъдат опазени свидетелите, без които и сегашното дръгливо правосъдие няма да го има.

Кой вече ще се реши да свидетелства, като вижда, че дръзналите да говорят пред съда, биват подлагани на натиск, шантаж, заплахи и пр.

Например казусът с Пламен Устинов. Той е бивш служител на НСО, познава тази работа, оръжеен специалист е. Откакто свидетелства пред съда обаче, над него и над семейството му надвисват черни облаци. Инцидентите с тези хора следват един след друг. Местната полиция и прокурори се опитват да ни пробутват версията, че става дума за битови случки. Не, не са такива. Защото датират от деня, в който Устинов говори пред съда. Пради това ги няма и това може да се провери много лесно.

Програмата за защита на свидетелите у нас не работи. Това е очевидно. Тя е подчинена на главния прокурор, има много несъвършенства, а често имена и адреси на защитени свидетели се обявяват открито в съдебната зала от самите магистрати.

Устинов, например, се нуждае единствено от работа на друго място, не в селото, където живее в момента и където е подлаган всекидневно на натиск и провокации. Държавата обаче нехае. Институциите също.

Не ни остава друго, освен да забравим за свидетелите. Няма да има хора, които да рискуват с признания за това, което знаят или са видели.

Без осигурена закрила няма ефективно правосъдие, категорични са американските експерти Маргарет О‘Донъл и Джоузеф Паонеса. Според тях защитените свидетели са основното средство за преборване на организираната престъпност. За близо 40-те години практика, откакто съществува програмата за защита на свидетели в САЩ няма убит нито един свидетел. Дори пострадалите се броят на пръсти.

У нас да свидетелстваш по извършени престъпления е опасно начинание. Такова го направиха институциите - прокуратура и МВР. От което се възползва мафията, както обикновено.


Димитър Пеев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 10728 |13.11.2015 Кой иска смъртта на свидетели по "Октопода"? . 17| 10536 |13.11.2015 Само във Фрог : Десетки сигнали подавал Устинов за заплахи и тормоз, полицията нехаела . 44| 18526 |10.11.2015 Наши олигарси купили остров на Малдивите и банка в Аржентина . 29| 13108 |09.11.2015 За Цацаров, задкулисните договорки и съдебната мафия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads