Реклама / Ads
71| 23010 |09.06.2014 ЪNDERGROUND

Пеевски в доклад до ЕК за зулуми в енергетиката; Орешарски пада

.
Кой се прави на Шива?...
Люта война на лобита тресе енергетиката през последните седмици. Водят се боеве буквално за всяка сделка и поръчка, съощиха за Фрог нюз няколко, независими един от друг източници. Подробен доклад с документи и доказателства за колосални злоупотреби вече бил получен в Европейската комисия. Според запознати взривоопасните папки са изпратени в Брюксел, защото в България премиерът Орешарски, МВР и прокуратурата си затваряли очите пред безчинствата на мафиотски кръгове в енергетиката.
 

Въпросният доклад съдържал подробности за взаимовръзките на лобита и висши служители в отрасъла, както и описание на сделки, от които държавата е изгубила стотици милиони, а населението е ощетено драстично чрез сметките за ток.

 

Според наши източници един от героите в изложението бил Илко Желязков, който създавал напрежение в отрасъла.  Желязков е член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), председател на Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица-Изток 2" и директор на дирекция "Сигурност и и отхранително мобилизационна подготовка" към ДА "Държавен резерв и военно-временни запаси".

 

Говори се, че Желязков е също в секретния щат на ДАНС. Бил вкаран там с услужливото съдействие на шефа на агенцията Владимир Писанчев. Желязков е бивш служител на МВР, по-точно на контраразузнаването - Националната служба за сигурност, откъдето е освободен през 2001 г. Негови колеги твърдят, че причината е злоупотреби с информация и нелоялност.

 

Говори се още, че същият се оказва в енергетиката и заема важните постове с протекциите на депутата от ДПС Делян Пеевски. Очаквало се всеки момент НАП да започне проверка на имотното състояние на Желязков, както и на съответствието или несъответствието между доходи, платени данъци и придобити имоти.

 

В документите, изпратени в Брюксел, се описвало също, че в МВР и прокуратурата имало отдавна сигнали и оперативна информация за копурпционни схеми в ТЕЦ "Марица-Изток 2". Шеф на предприятието е Георги Христозов. Считан някога за кадър на бившия икономически министър от БСП Петър Димитров, той бързо се преориентира и влиза в тесния кръг на Пеевски и Желязков, твърят хора от бранша. Активистът на АБВ и доскорошен депуат от БСП Румен Петков заяви в сутрешния блок на Нова тв, че Христозов е съден и назначаването му представлява конфликт на интереси.

 

След запитване от ЕК се очаква в най-скоро време ДАНС и прокурори да подхванат съмнителни поръчки за милиони, дадени на фирми на подставени лица. Специалисти твърдят, че са се плащали колосални суми за дейности, които или са били излишни или струват с пъти по-малко. Осветяването на далаверите ще гътне правителството за часове, смятат експерти. Според тях за золумите се е знаело отдавна, но над източванията е имало политически "чадър".

 

В сметките за ток на потребители дори бил вкючен и футболният отбор "Берое", за който шефовете на ТЕЦ "Марица-Изток 2" щедро отпуснали над 5 млн лв. Това обаче бил най-малкият проблем на сегашното ръководство, което ще трябва да обяснява десетки спешни ремонти и дейности, които са минали като такива, за да се избегнат обществените поръчки и да се възложат на близки фирми. Става дума да десетки милиони.

 

Бръкне ли прокуратурата в енергетиката - властта пада, коментира пред Фрог нюз депуат от БСП, пожелал анонимност. Според него премиерът Орешарски също знаел за далаверите, но приятелството му с Пеевски повлияло на неговата пасивност. Запонати търдят още, че ДПС вече се дистанцира от своя депутат Пеевски, за да се избегне втори тежък конфуз както в случая с Христо Бисеров. Босове от енергетиката, както и самият Пеевски в последно време се движели с многобройна охрана.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 11147 |08.06.2014 Райдовски: В БСП искат да накиснат Станишев . 6| 9653 |04.06.2014 Монархия ли е Комисията за финансов надзор? . 8| 13239 |02.06.2014 Майката на убитата Севиля пред Фрог: Антон издаде Янка, но скри за ножа . 0| 9414 |30.05.2014 Мистериите на КФН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads