Реклама / Ads
7| 9808 |10.02.2017 ЪNDERGROUND

Пеевски окупира чужди имоти заради тромава съдебна система

.
Делян Пеевски
Сагата на „Глориент“ и държаната от фирма на Пеевски верига за техника „Техномаркет” продължава да придобива все по-абсурден оттенък. Преди дни Софийски градски съд за пореден път удължи решаването на две от делата, заведени от чуждестранния инвеститор срещу „Техномаркет”, но по-важни са мотивите за това решение.
 

Припомняме, че веригата за електроника официално е собственост на скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева от януари месец миналата година, когато компанията се придобива от контролираната от корпулентната фамилия „НСН Инвестмент”. Само месец по късно Техномаркет спира да плаща наем за 14 обекта в цялата страна. Така „Глориент Инвестмънт БГ” ООД не успява да генерира приходи от свои обекти, чиято площ е 100 000 кв. км.

 

По част от заведените от „Глориент” дела има бързо произнасяне на съда. Докато инвестиционната компания иска опразване на имотите и неустойки, „Техномаркет” завежда контрадела за закупуването на самите имоти. Производствата са бързи, а няколко съдебни състава бяха категорични – в тези случаи се изяснява дали е имало договор за наем и дали той е изпълняван. Ако не е – имотът трябва да се опразни.

Явно обаче от съдебен състав до съдебен състав има разлика. Последните две дела, разглеждани само преди дни, доказаха това. Става въпрос за опразване на магазини във Велико Търново и на столичния булевард „Владимир Вазов“, бяха отложени в изчакване на експертизи. Новата дата е 4 април, а експертизите са две – техническа и счетоводна. Техническата трябва да изясни дали през 2006 г., когато „Глориент“ купува магазините, това е станало по пазарна цена. Счетоводната – дали преди 11 г. е платена продажната цена. Счетоводната експертиза е готова, но техническата – не и вещите лица са поискали ново удължаване на срока. Решението е на съдия Мариана Георгиева.

На практика се оказва, че стига да имаш съмнения за продажната цена на имот, била тя и преди много години, то ти автоматично можеш да окупираш имота без да плащаш наем за него.

 

Подобни експертизи са назначени и по възобновените в СГС дела за опразване на магазини в Пловдив и Сеславци. Веднъж те бяха спрени по искане на „Техномаркет“ до окончателното решаване на спора нищожни ли са били продажбите. Софийският апелативен съд обаче отмени спирането заради липсата на връзка между двата иска. И сега по тях ще се чакат експертизи.

 

Колко ще продължат тези съдебни забавяния не се знае, но през това време Пеевски и компанията му използват необезпокоявано имотите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6279 |09.02.2017 Заради затварянето на „Хемус“ пропадна пътят през Искърското дефиле . 1| 4652 |09.02.2017 Петното отива в затвора в Белене заради смъртни закани . 5| 4153 |08.02.2017 Герджиков уволни шефа на АПИ заради „Ечемишка”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads