Реклама / Ads
10| 9404 |27.06.2011 ЪNDERGROUND

Перач на Имелда Маркос консултира финансите на Дарина Павлова

.
Играчът Шрайбер от Лихтенщайн изкупува последователно дяловете от дружествата на вдовицата
 
Перач на Ал Кайда и Имелда Маркос управлява фирмите на Дарина Павлова в България. Вдовицата на показно убития бос на „Мултигруп” Илия Павлов е поверила състоянието си на Енгелберт Шрайбер. Справка в Търговския регистър показва, че в момента той се води управител и собственик на ключови дружества от империята на някогашната „Мултигруп”. Името му фигурира в „Пи Еф Ейч Си” и „Пи Еф Ейч Си Лимитид” – Лихтенщайн. Двете компании се водят собственици и на „Бороспорт”.


Последната промяна в дружеството е съвсем пресна - от май т.г. Тогава в регистрите е вписано увеличение на капитала с 4 млн. 156 175 лв. По документи парите са внесени от лихтенщайнската офшорка. Името на Енгелберг Шрайдер фигурира и в още една от фирмите на богатата вдовица Дарина Павлова – „БИ ТИ ДЕВЕЛОПМЕНТ СЪРВИСИЗ”. Там той отново се води управител и собственик.

Енгелберг Шрайдер е добре познат в международните финансови среди. Кантората му във Вадуц, Лихтенщайн е разследвана от американските власти във връзка с изпиране на пари на Ал Кайда след 11 септември. В разследвания на централни американски медии пък се твърди, че Шрайбер е действал по добре обработена схема за превъртане на нечистите пари. Разкривал е кухи дружеста увеличавал е капитала им, след което е започвал преналиване на средства от една фирма в друга. Самият финансист е разследван и за пране на пари по програмата на ООН „Петрол срещу храни”. Смята се, че с негова помощ са били прикрити нечисти сделки на покойния иракски диктатор Саддам Хюсеин. Сред клиентите на Шрайбер е и Ахмед Идрис Насредин, за когото се твърди, че е пряко свързан с Осама Бен Ладен.

Проверка на „Торнадо” разкри, че близките връзки на Дарина Павлова с кантората на Енгелберт Шрайбер започват преди няколко години. Тогава е създадена и офшорката „Пи Еф Ейч Си Лимитид” – Лихтенщайн. Постепенно през Шрайбер минава собствеността и на останалите фирми, свързани с Дарина Павлова. Интересна подробност е, че в европейските финансови среди името на Шрайбер не се ползва с особено доверие. Кантората му е цитирана в няколко доклада на международни институции. В тях се твърди, че различни клиенти прибягват до нея, за да прикрият далаверите си. За Шрайбер се знае още, че е един от най-сръчните експерти, които умеят така да превъртят парите на клиентите си, че да не бъдат проследени. Например в случая с Ал Кайда той разкрива паралелни банкови сметки в Панама и Насау Парите са преведени в тях малко преди ключови военни операции. В доклад на американския департамент например се твърди, че с помощта на Щрайбер са изпрани милиони, с които после са закупени оръжия. В друг обнародван документ на ЦРУ пък се посочва, че няколко терористични организации са прибегнали до услугите на сръчния финансист.

Пак с негова помощ са превъртани парите и на италиански мафиоти. Клиенти на Щрайбер са представителите на известната фамилия Дел'Акуила. Не е ясно кой запознава Дарина Павлова с Енгелберг Щрайбер. Възможната топла връзка е италианският премиер Силвио Берлускони, с когото фаталната вдовица вече не крие близките си отношения. Самият той също е бил клиент в миналото на лихтенщайнската кантора.

Друга връзка е Имелда Маркос, която доскоро поддържаше в САЩ имение в съседство с това на Дарина Павлова.
Приближени до вдовицата твърдят и друго – че Щрайбер влиза в империята „Мултигруп” още в края на 90-те години. Тогава всъщност бащата на Илия Павлов вкарва лихтенщайнците в управлението на фирмите си. Запознати твърдят, че финансовият играч може да е прехвърлен към империята на Павлов като наследство от бившите комунистически диктатори, с които е работил. Първите официални документални следи за сътрудничество със Щрайбер обаче датират от 22 октомври 2008 г. От името на „Пи Еф Ейч Си естаблишмънт” е отправено „търговско предложение” към „Балкантурист елит”
В него се посочва, че лихтенщайнската фирма се занимава с ”Инвестиране и управление на имущество от всякакъв вид”. Посредникът по сделката е „Първа финансова брокерска къща”.

Проверка на „Торнадо” обаче установи, че данни за обвързаност на „Мултигруп” с кантората на Щрайбер има още през 1999 г. Чрез поредица от сделки „Пи Еф Ейч Си естаблишмънт” изкупува последователно дялове от „Балкантурист елит” АД.
Откакто влиза в по-тесни контакти с кантората на Щрайбер, вдовицата на Илия Павлов успява да заличи и участията си в повечето от фирмите, свързвани с империята на „Мултигруп”. Така от началото на тази година на практика името й не фигурира само в две дружества, и то като управител. Във всички останали собствеността на Дарина Павлова е прехвърлена на „Пи Еф Ейч Си Лимитид” – Лихтенщайн и съответно на Щрайбер. Независимо от това в момента се води член на управителния съвет на „Рила Боровец” и на „Гранд хотел – Варна”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 13592 |24.06.2011 Доган фалира, разпродава сараите си . 23| 13200 |22.06.2011 "Олимпик Тетевен" отключил конфликта между Сокола и Трактора . 23| 18084 |19.06.2011 Измамник „купува” апартамент в центъра на София за 40 бона . 10| 26288 |17.06.2011 Скандален нотариус удря отново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads