Реклама / Ads
21| 18940 |23.03.2011 ЪNDERGROUND

Платили на Кокаларя и Дядо Мраз да лъжат за Алексей Петров

.
Бившите затворници се хвалели пред съкилийници, че са били възнаградени за историята с поръчаното убийство
 
Бившите затворници Красимир Александров – Кокаларя и Тодор Балкански – Дядо Мраз, са получили голяма сума пари малко преди да бъдат пуснати на свобода. Двамата се хвалели пред останалите си съкилийници, че са извършили добра сделка и твърдели, че парите им са дадени от Алексей Петров. Това разказва пред „Торнадо” лишен от свобода, който е лежал с тях в 7-ми отряд на Софийския затвор. Имената на Красимир Александров и Тодор Балкански нашумяха покрай версията, че са били наети от Стефан Костадинов – Камбоджанеца да ликвидират в затвора Алексей Петров, докато го разследваха по делото „Октопод”. По думите им те трябвало да устроят нападение над Трактора в затвора с помощта на Камбоджанеца и за това щели да получат „премия” от 10 хиляди евро. В крайна сметка се отказали.

Сред „колегите” им в Софийския затвор обаче се разказва коренно различна версия Малко след превеждането на Алексей Петров в затвора се разнася слух, че той търси хора, които би могъл да привлече на своя страна като свидетели. Зад решетките се носят легенди за космическите суми, които Трактора обещава като възнаграждение. По същото време Кокаларя има финансови затруднения – близките са спрели да му зареждат картата с пари (лишените от свобода разполагат със специална карта, с която могат да звънят по телефона и да купуват стоки от първа необходимост, б. а.) и няма средства, с които да пазарува от затворническата лафка. Самият той е с доказана наркозависимост и на няколко пъти буйства, след като изпада в абстиненция. Един от случаите е документиран и в затворническата администрация.

Това не е първият път, в който Кокаларя и Дядо Мраз се замесват в поръчка за убийство. Месеци преди да се обвържат с Алексей Петров, те търсят среща с Будимир Куйович, който също излежава присъда в Софийския затвор. Историята е подобна на тази с Алексей Петров – предупреждават го, че се готви убийството му. Хърватинът обаче отказва да плати за информацията. Не е ясно дали бившият съветник от ДАНС се съгласява да се отблагодари финансово, но малко след срещата си с него Кокаларя внезапно се сдобива с пари. Преди това е изпаднал. „Искаше непрекъснато пари назаем, обикаляше по килиите и обещаваше, че ще се изплати в най-скоро време. В един момент започна да демонстрира, че разполага с големи суми. Черпеше наред, харчеше по 200 лева на ден в лавката, купи си от Махмуд и две дози хероин
разкрива източникът на „Торнадо” (имената му се пазят в редакцията – б. а.). Внезапното забогатяване на Кокаларя съвпада с истерията около историята, че има мокра поръчка за Алексей Петров, която е трябвало да бъде изпълнена в затвора. Кокаларя и Дядо Мраз са привикани да дават обяснения в затворническата администрация. И двамата отричат да е уговаряно през тях убийството на Алексей Петров. 

Едва на свобода те разкриват „пъкления план” за ликвидирането му. Името на Стефан Костадинов – Камбоджанеца също е замесено не случайно. В затвора се знае, че той минава за един от враговете на Алексей Петров. На няколко пъти е споделял пред съкилийници, че той го е натопил в престъпление, което не е извършил. Като бивш гард от НСО е нормално да се предполага, че се познава с Алексей Петров. Така става част от заговора за убийството. Източникът на „Торнадо”, който излежава присъда заедно с Костадинов, обаче твърди друго – Кокаларя и Дядо Мраз не са сред доверените приятели на Камбоджанеца зад решетките и няма логика да им повери извършването на подобно престъпление. На няколко пъти дори се е стигало до стълкновения между Стефан Костадинов и Кокаларя. Друга версия има и около твърденията на Красимир Александров, че е бил нападнат, след като отказал да изпълни поръчката за ликвидирането на Алексей Петров. По думите му няколко затворници го пребили, наложило се да бъде и на „запечатка” (така на жаргон лишените от свобода наричат изолатора –  б. а.) Кокаларя действително е пребит, но от лишен от свобода, който му търси сметка за две кутии цигари
Свидетели разкриват, че взломаджията Данчо Иванов с прякор Шашавия напада Кокаларя при едно от излизанията му „на каре”. Пребива го с метален прът, крещейки: „Върни си ми парите за цигарите, ще те убия!” След този случай Кокаларя обикаля килиите и твърди, че хора на Стефан Костадинов са платили на Данчо, за да извърши побоя. Пред надзирателите обаче Шашавия продължава да отстоява версията си, че Кокаларя го е излъгал и му е взел парите за цигарите, без да му ги достави.

Проверка на „Торнадо” разкри още, че Стефан Костадинов – Камбоджанеца не е бил поставен на „прослушване”. В затвора е забранено внасянето на телефони, но повечето от лишените от свобода намират начин да се сдобият с апарати. По време на показанията си Кокаларя твърдял, че Камбоджанеца има два номера, през които е ставала уговорката за убийството на Алексей Петров. Вътрешното разследване е показало, че тези номера са недействителни и от тях отдавна не е говорено. Към края на престоя си обаче Кокаларя внезапно се сдобива с предплатена карта и мобилен телефон. От него той говори и след преместването си в общежитието на „Кремиковци”. С GSM разполага и Дядо Мраз. Ден след като Кокаларя е привикан да дава обяснения във връзка със заплахата за убийство, Дядо Мраз звъни в редакциите на няколко столични всекидневника. Не се представя, но съобщава, че се обажда от затвора и разполага с информация за готвено покушение срещу Алексей Петров. По-късно журналисти разпознават гласа му, след като дава интервю по телевизията. Кокаларя и Дядо Мраз са освободени няколко месеца след скандала с поръчаното убийство. И двамата признават, че са се срещнали с Алексей Петров и след излизането им на свобода.

екип в. "Торнадо"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11052 |21.03.2011 Герджиков нелегално в тузарски имот . 42| 15794 |18.03.2011 Разследват Октопода за екзекуцията на Георги Стоев . 16| 10467 |16.03.2011 „Търговия с хора” предлага Македония на България . 10| 13080 |14.03.2011 Гробищна мафия граби опечалени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads