Реклама / Ads
21| 10879 |07.07.2010 ЪNDERGROUND

Полицейски патрулки и катер ескортират отпускаря Митьо Очите

.
Димитър Желязков - Очите
Страх и напрежение тресат хората от района на Несебър, Бургас и Слънчев бряг, след като от почти месец скандалният наркобос Митьо Желязков – Очите, е пуснат в законен отпуск от затвора в Белене.
 

Оказало се, че замяната на пандизчийската килия със свежия морски бриз е съпроводена със специални указания от наблюдаващия Очите в Плевен прокурор и управата на затвора. Поради евентуална опасност да избяга по море в Русия, или да се укрие, полицаите от РПУ – Несебър били заставени да следят всяко движение през отпуската на топ арестанта. Затова почти неотлъчно две от четирите патрулки на полицейското управление в крайморския град вървели по петите му.

Според очевидци от Несебър ежедневието на наркобоса било еднообразно. То преминавало в няколко култови заведения – „Какао” и „Бед рум”, на Слънчев бряг, а понякога Желязков отсядал и в „Магнито”, разположено в пристанището на месните олигарси братя Диневи. Докато се разхлаждал с питиета, отвън го дебнели полицейските патрулки.

Вечерната програма на боса пък минавала в компанията на друг скандален герой – Жоро Главата, син на взривения сикаджия Стоил Славов – Телето. Очите се качвал в яхтата на Главата и заедно отплавали към Поморие. Тук ги очаквала процедура от лечебни кални бани в хотела на петролния бос и съдружник на Денис Ершов – Митко Събев. По време на плаването до Поморие яхтата всяка вечер била следена и охранявана от единствения полицейски катер за брегова охрана по Южното Черноморие, разказват смутени очевидци.

Хората от района са скандализирани от този театър защото под предлог, че се изпълняват прокурорски разпоредби с уж превантивен ефект, реално полицаите охранявали и ескортирали с пари на данъкоплатците VIP затворника. Така реално почти целият ресурс на несебърската полиция бил ангажиран с Очите. Вместо да дебнат и залавят бандитите, крадците и контрабандистите, патрулките и катера се занимават с него, негодуват месните.

Те са втресени и от приказките, че неслучайно Очите е пуснат в отпуска именно през летния сезон - да притегне и активизира структурите си в сладкия наркобизнес с дрога. От известно време на свобода е дясната ръка на Очите – Янко Поморийския. Активизирал се е и тарторът на наказателната му бригада Новак Купенов, а за хората от южното крайбрежие е ясно, че се отвоюват територии от шанаджиите. Свидетелства за това били няколко солови акции срещу гастролиращи търговци на дрога, както и предизвикано от хора на Желязков преди няколко седмици меле при откриването на заведението „Мултиплейс” в Слънчев бряг. Тогава мутри на Очите и на столичен бос се млатили пред погледите на същисани чужденци и гости на курорта. Твърди се, че хората на Очите били провокаторите на търкала, но шефът им не присъствал.

Отпускарският период на Очите се свързва и с друг хулигански инцидент от средата на юни. Според жители на Несебър Желязков пребил жестоко Антигона, жената, с която живее през последните години на семейни начала. Тя била приета в местната клиника, за да и се окаже първа помощ, но не останала за лечение. Мутрите на мъжа й я извели и забранили на лекарския екип да я регистрира като другите пациенти.

В Несебър са объркани и от разнопосочната информация за размера на отпускарския сезон на затворника. Според една от версиите раздялата му със затвора в Белене е само за един месец, тоест в края на тази седмица Очите трябва да свие знамена и да се върне в килията си. Другата версия пък гласи, че отпуската му е за три месеца и чак до края на август ще се препича на слънце и ще възстановява структурите си.

Противоречиви са и мотивите за Черноморската награда – отпуската му е за добро поведение и неизползвани почивки, твърдели от администрацията на затвора. Пред „24 часа” пък прокуратурата развива версията, че е на свобода, за да се възстанови след операция. Всичко било по закон, имал и предписание на лекари. Обвинението твърди още, че Очите ще си доизлежи 30-те дни отпуск. Негови авери пък обясняват като застраховка срещу компромат на съдебната ни система, че босът им се е сдобил с медицинско, че има тежка дископатия и трябва да се оперира. Митьо е избрал да легне под скалпела в болница в София, но кога и дали ще стане това никой не знае.

Източвици на Frognews.bg изразяват сериозни съмнения и към позицията на затворнвическата администрация, че Желязков основателно е награден за добро поведение. Медии твърдят, че малко преди да бъде пуснат в отпуска Очите смачкал от бой друг пандизчия. В резултат от силните удари, жертвата Ивелин Божидаров е със спукано тъпанче, свидетелствали негови роднини. Боят даже бил документиран с камера на мобилен телефон, а жертвата си изкарала и медицинско. Директорът на затвора обаче бил на друго мнение, твърдят медии.

Затворническият период на наркобоса вече се превърна почти в епос на родния ъндърграунд. Митьо Очите бе осъден на 4 г. и 10 месеца затвор за разпространение на наркотици, но едва ли някой може със сигурност да каже колко време реално е прекарал зад решетките. Белене се оказа петия затвор, в който го местят след скандали. Затворникът бе щракнат от папараци на откриването на дискотека, после пък обектив запечата момент как при престоя му в затвора в Казичене си прави барбекю с надзиратели. Сериозни са съмненията, че и в Белене се е сдушил с началниците.

В края на октомври присъдата на Очите изтича и той законно ще излезе на свобода. В Несебър обаче никой не вярва, че ще зареже стария занаят и ще стане почтен комбайнер, след като се преквалифицира в затвора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 16485 |05.07.2010 Общински съветник в Луковит иска секс; тормози персонал в болница? . 14| 11922 |30.06.2010 Величко Апостолов: Синдромът „Андрешко” струва 160 млрд междуфирмени дългове . 16| 7784 |30.06.2010 Далавери на НЕК, прикривани от ДКЕВР . 53| 12325 |28.06.2010 Проектът на Първанов минавал през избора на Анкова за шеф на БНТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads