Реклама / Ads
83| 22359 |03.05.2011 ЪNDERGROUND

Полумесец изгрява в трибагреника на България

.
Да се смени и образът на Св. Иван Рилски от монетите по един лев
 
Нова етническа бомба е на път да взриви България. Християни и мюсюлмани започнаха жесток спор в интернет форумите за това дали в герба на българския трибагреник два от осемте кръста да бъдат подменени с полумесеци, символ на исляма. Конфликтът, който разтресе онлайн пространството, беше пренесен от Русия

Там от две седмици насам религиозната ситуация е изключително деликатна. В началото на април върховният мюфтия на руските мюсюлмани Талгат Таджудин изпрати аргументирано предложение до президента Медведев и премиера Путин, в което настоява в официалния герб на страната да се добави мюсюлмански полумесец. Идеята на ислямския духовник е над едната от главите на двуглавия орел и в короната на герба два от кръстовете да се сменят с ислямски символи. Според Таджудин с тези промени нито един враг на руснаците нямало да използва религиозния фактор като оръжие срещу Русия. Друга сериозна причина за промяната бил самият Закона за държавния герб на Руската федерация, където не се споменава нищо за кръстове в държавния символ, което на практика позволявало да се сложи и полумесец. Идеята на висшия мюсюлмански духовник веднага беше посрещната с остро недоволство и дори със заплахи за саморазправа с мюфтията от страна на националистите в Москва.

В България руският повей бе прегърнат незабавно от скандалноизвестните братя Юзеирови. Преди 2 години те бяха обвинени, че правят етническа турска партия и подбуждат мюсюлманите към радикален ислямизъм. Според Али Юзеиров е редно, след като в официалния символ на България има християнски кръстове, да се прибави и полумесец заради стотиците хиляди мюсюлмани у нас. „Ако ще има религиозни символи в знамето на светска държава, то поне нека да бъдат уважени всички вероизповедания в нея. Другото решение, което може би ще е по-приемливо за всички, е кръстовете изцяло да бъдат махнати от герба и да останат само трите лъва с короната. Проблемът с религиозните символи не е само там. Като човек, изповядващ исляма, не ми е приятно да нося в джоба си монети от 1 лв., на гърба на които е изкован св. Иван Рилски, който държи кръст в ръка”, категоричен е Юзеиров. Той обаче допълни, че на този етап полумесец в трибагреника ни не може
да бъде добавен, тъй като Конституцията ни не позволява това.

„В основния закон е записано, че официалната религия в България е християнството, докато в руската конституция подобна точка за религиите липсва. Именно затова там главният мюфтия може да си позволи да даде своето предложение за промяна на герба. Руснаците са много по-либерални, отколкото българите”, констатира Али Юзеиров. Той настоява при следващата промяна на Конституцията този член да отпадне, тъй като пряко засяга останалите вероизповедания у нас, които не се чувстват пълноправни граждани на държавата. В интерент незабавно избухнаха свирепи спорове за това дали в българския герб трябва да бъде прибавен полумесец или не.

В един от форумите на националистическа организация емоционалните пререкания дори прераснаха в етнически обиди и в заплахи за нова свещена война. Противниците на полумесеца контраатакуваха предложението на мюсюлманите с идеята в турското знаме да се сложи кръст като знак на уважение към християните, които живеят там. Други видяха във внезапното желание за промяна на герба предизборна провокация, от която най-вероятно полза ще имат партиите, които са подкрепяни предимно от избиратели, изповядващи исляма, или поредното сплотяване на редиците на ДПС.


Каракачанов: БСП и ДПС отрекоха кръстовете в герба

„Като човек, който е участвал в изготвянето на българския герб в 38-ото Народно събрание, ви гарантирам, че българският герб няма да се промени, както и този в Русия. Когато Владимир Путин се съгласи да сложи полумесец върху двуглавия орел, съм готов да почерпя всички, които вярват в това”, коментира пред „Торнадо” председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. „Аргументите на всички, които искат да сменяме кръстове с полумесеци, са неоснователни. Вярно е, България е светска държава, както постоянно ни го натякват и ни навират в лицето Конституцията. В нея обаче е записано, че основната религия у нас е християнската. Пропуска се обаче един факт - короната на българските владетели, която присъства в герба на България, е символ на държавността. Ние не можем да махнем символите, които от векове са неизменна част от нея. Това е част от традицията и историята на България. Когато гласувахме закона за герба в 38-ия парламент, също имаше противници на кръстовете в герба. Атаките дойдоха от БСП и от ДПС, които тогава бяха опозиция”, припомни Каракачанов.


Политиците да решават

„Аз категорично не искам да се меся в работата на политиците, както не искам и те да се месят в моята”, е категоричната позиция на главния мюфтия в България Мустафа Хаджи. Пред „Торнадо” той сподели, че не знае за назряващия конфликт в онлайн пространството и призова всички християни и мюсюлмани да престанат с излишните спорове. „Въпросът с християнските кръстове, вписани в герба на България, никога не е стоял на дневен ред пред главното мюфтийство, защото това не е негова работа. Има гласувана Конституция, която е задала точно как да изглежда гербът на знамето. Ако някой реши да прави някакви промени, то това са единствено представителите на изпълнителната власт”, коментира Мустафа Хаджи.


Потурчиха знамето с балони


Амбициите за провокации с националните символи не са от сега. През 2008 г. при откриване на нова детска градина в бастиона на Доган с балони беше изобразено българското знаме. Тогава обаче медиите разкриха, че върху червените балони е щампован гербът на Турция – полумесец със звезда. Присъстващите на празника били втрещени от умишленото поругаване на българския трибагреник. На всичко отгоре пък откриването на детското заведение било съпроводено с ориенталски танци. В интернет още се въртят скандални клипове от това откриване - 3-4-годишни деца танцуват в ритъм кючек. Въпреки скандала, който предизвикаха организаторите на тържеството, наказани служители няма. Случаят беше покрит от общинарите в Кърджали, а държавното обвинение също си затвори очите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 10098 |18.04.2011 В България продължава криминалната търговия . 16| 10445 |16.03.2011 „Търговия с хора” предлага Македония на България . 20| 15615 |29.08.2010 Обича ли Бог педофилите? България е рай за перверзниците . 71| 11497 |03.03.2010 България и Русия винаги ще вървят заедно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads