Реклама / Ads
7| 13376 |15.02.2010 ЪNDERGROUND

Повлияването – от ухажване до размазване

.
Октопод е несъмнено най-употребяваната дума през изминалата седмица. Това е естествено, след като кръстиха акция срещу мафията на името на морското мекотело.
 

В ареста се оказаха лица, обвинени за участие в организирана престъпна група. За шеф, мозък, ръководител, вдъхновител и пр. бе обявен Алексей Петров, доскорошен съветник в ДАНС, бивша барета, доцент, преподавател в УНСС, бизнесмен, каратист.

И все пак една друга дума сякаш измести останалите. Тя дори предизвика искри между съд и адвокат, полемика и дори остри спорове в интернет. Става въпрос за ПОВЛИЯВАНЕ. Произлиза от ВЛИЯНИЕ - Въздействие. Оказвам влияние. Изпитвам влияние. Под влиянието на. Авторитет, власт, престиж. Това означава според тълковния речник.

Първо се заговори за влияние на Алексей Петров върху политици, бизнесмени, фирми, обществото, престъпността, властта. Не че е нещо ново, но за първи път бе изречено официално и открито.

Истинският пик бе, когато Софийски градски съд се възмути от изказване на адвоката на Алексей Петров - Ина Лулчева.
Заглавие във в. „24 часа” обяви: „Лулчева: Съдийката? Немарлива, неграмотна и повлияна.”

В изявление на пресцентъра на СГС се казва, че квалификациите на Лулчева за съдията-докладчик, постановил определението за задържането на Алексей Петров и останалите обвиняеми, излиза извън рамките на добрия тон. Изказването на адвокат Лулчева внушава на обществото, че съдийското убеждение се формира не в основата на закона и доказателствата по делото, а на други неприемливи обстоятелства. Случаят щял да бъде докладван на адвокатската колегия, която трябва да реши - дали не са нарушени правилата на професионалната етика.

Вестникът уточни в следващия си брой, че не Лулчева, а редактор е автор на заглавието. Записът на репортера показвал, че авторитетната защитничка е казала дословно: „Причините, поради които не е спазен законът, всеки може да си ги изведе от себе си. Те могат да бъдат неграмотност, немарливо отношение към работата или повлияване, или някакви други.”

В нета коментарите са противоречиви - „адвокат на дявола”, „адвокат на мафията”, „за пари са готови да защитават и убийци”, „най-добрата адвокатка” и „доказан авторитет”.

Повлияване, влияние... Чудни думички, с особена тежест в живота ни.

Фирма „Про Консулт 2004” е готова да върне на държавата терен от горския фонд близо до с. Топола, община Каварна. Това обявила Анна Русчева, пиар на медийния бос Красимир Гергов. Имало обаче условие за връщането - държавата да гарантира, че няма да допусне незаконно строителство върху парцела. Да се чуди човек, защо му е била на Гергов тази замяна, като не е искал да прави нищо на въпросната земя...

И все пак в случая думичките „влияние” и „повлияване” имат особено значение. Самият Гергов е сочен през последните години като човек със силно влияние върху важни медии и рекламния пазар. По какъв начин той е постигнал това влияние и за какво го използва е друг въпрос. Но връщайки заменената земя медийният бос очевидно сам е попаднал под нечие влияние. Възможно е то да идва от прокуратурата, правителството и парламента, които дадоха знак, че част от заменките по времето на Станишев са незаконни и неморални. Възможно е също и общественото недоволство от тия заменки да е превърнало Гергов в повлиян човек, готов да се откаже от нещо, за което е използвал доста чар и ресурс. Което пък подсказва, че същото това общество иска да скъса с овчето си минало...

Вид влияние е и една реклама на бира „Каменица”. Слоганът „Да спасим мъжа“, е очевиден опит да се повлияе на пренебрегнатите, измъчените и изтормозените мъже да се спасят като направят нещо правилно – да пият бира „Каменица”. Този опит за влияние може да не се харесва на жените, да изглежда леко дискриминационен, но все пак не вреди, освен на конкуренцията, каквато е и целта.

По-опасни са други опити за повлияване. Д-р Андреас Люнд от Университете в Копенхаген е установил, че медицински учебници, които са спонсорирани от индустрията, влияят на студентите и лекарите. Тези спонсори доста явно манипулират съдържанието, насочвайки читателите към определени лекарства при дадени заболявания.

И ако горните примери ни се струват далечни и не с фатални последици, то няма как да заобиколим влиянието на медиите върху преживяванията и поведението на хората. Почти всички медии у нас преследват успеха чрез негативна и заплашваща информация. Когато няма война новинарският поток се насочва към криминалната хроника, пожари, катастрофи и природни бедствия. Колкото повече кръв, сълзи и скандали – толкова по.добре. Стига се дотам, че ако няма такава „стока” – тя се измисля. Все по-често подобен продукт се създава с цел манипулиране, пияр или черен пиар.

А уж метафората на информационната власт като четвърта, е натоварена с функциите да бди над останалите три власти – съдебна, законодателна и изпълнителна. Като такава, тя трябва да гарантира тяхната независимост една от друга и потентността им, функционалността им. В демократичните конституции тази роля е гарантирана от свободата на пресата и мнението. У нас това са само празни думи. Все по-очевидна е зависимостта на медиите от бизнес или политически интереси, на спонсори и рекламодатели. Най-страшна е обаче зависимостта от мафията. У нас вече има примери за преминаване на границата, която дори българското общество може да преглътне. Издания се оказват повлияни от престъпни субекти и на свой ред се опитват да влияят на общественото мнение.

След началото на операция „Октопод” става наложително да се повдигне за пореден път темата дали е повлияна българската магистратура и от кого. Ако се доверим на адвокат Лулчева – да и то от страна на управляващите или някакви врагове на Петров. Но това не е новина. Уважаваният съдия Нели Куцкова на свой ред предупреждава, че волно или не, в думите на вътрешния министър Цветан Цветанов също се откриват опити за влияние на съда. Призовавайки съда да си свърши работата, той всъщност му оказва натиск. Куцкова сигурно има основание.

Ако обаче чуем Едвин Сугарев, то именно Петров е повлиявал на предишния главен прокурор Никола Филчев и така се е стигнало до убийството на прокурора Николай Колев. Филчев пък използвал влиянието си, за да уреди Петров на офицерска позиция в тайните служби.

Според прокурор Нанка Колева, съпруга на убития Колев, над всички споменати е влиянието на президента Първанов, който назначил Филчев за посланик в Казахстан, а човек от съветническия му кръг е сега главен прокурор – Борис Велчев.

Както виждаме, повлияването се е превърнало в спорт, но за елита – държавен, партиен и мафиотски. Останалите българи са лишени от възможност да го упражняват.
Влияе се с връзки, рекет, подкупи, обещания, компромати, заплахи, медии и мокри поръчки. Могат да ухажват и да убиват, да те облекат в коприна или да те разфасоват като животно. Арсеналът е известен и ефективен.

Ключът за повлияването в съдебната система обаче се крие не в непредпазливата риторика на Цветанов, в съмненията за злоупотреба с влияние по етажите на властта и службите. Ключът е в Красьо Черничкия от Плевен. Именно той се оказа в позиция на кадровик в средите на магистратите от местно до национално ниво. Чрез Красьо някой влияе, при това доста успешно.

Цветанов може да бъде разбран, защото на него му влияе обществения натиск. Хората искат присъди за мафията, а такива съдът отказва да произведе вече двайсет години и едва ли негодните доказателства са единствената причина. Магистрати също биха могли да се поддадат на повлияване от мутри, приятелски кръгове и политици. Щом Красьо Черничкия успява да дърпа лостове в системата, какво остава за човек с ресурса на Алексей Петров. Би било наивно да вярваме, че щом е очаквал репресия от МВР по „политически причини”, за което френетично тръбят негови медийни партньори, не е взел нужните мерки да се защити. В смисъл да си осигури „лоялни” магистрати по веригата прокуратура – съд.
Риторичен е въпросът дали адвокатите са безразлични към размера на хонорарите, славата, шумът и възможността самите те да упражняват влияние.

Повлияване... Сигурно често ще споменаваме тази дума през следващите седмици и месеци. Любопитно е как ли би повлияло на общественото мнение едно бързо освобождаване на Алексей Петров и реално негово навлизане в политиката. Както и как ще се опитат да влияят на правителството, МВР, прокуратурата и съдийте онези представители на политическата флора и фауна, които отдавна са под влияние на бившия съветник от ДАНС.

Поведението на доста хора в близко бъдеще би могло да дате тласък на научната кариера на не един последовател на Ломброзо и Фройд...

Красимир Чипев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 15020 |12.02.2010 Алексей Петров в техните умове и сърца . 15| 22632 |09.02.2010 Укриването на убийците на Борилски и кои са техните ятаци . 23| 17973 |04.02.2010 Пари и власт прикриват смъртта на скиор в Банско? . 26| 23197 |03.02.2010 Фамилията Павлови и Смъртта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads