Реклама / Ads
19| 17919 |31.10.2011 ЪNDERGROUND

Правосъдна мафия мачка журналисти във Враца

.
Бивш съдия, отвлякъл племенничката си, свидетелства колко чист и неопетнен е шефът на местното РПУ
 
Местният Серпико, който разкрива далаверите, пратен да патрулира сред радиацията на Козлодуй

Истинска полицейско-съдебна мафия мачка във Враца. Тя съди, плаши и поръчва всеки журналист, дръзнал да напише истината. Накрая корупцията в съда се изплаща с граждански иск за стотици хиляди лева. Последната мишена на конгломерата е кореспондентката на вестник „Стандарт” Райна Тошева, която е подсъдима заедно със управителя на местния вестник „Шанс” Ангел Ангелов. Делото е заведено от шефа на РПУ-Враца Васил Василев, а исковете са общо за 130 000 лв. Срещу тази сума и 20-те заплати, които ще вземе при пенсионирането си, Василев ще успее да купи втория етаж от къщата, където живее семейството му, хвалел се той сред съседите си.

Животът на Райна Тошева се обръща с краката нагоре  през май 2008 г. Тогава тя попада на история с хванат пиян магистрат, който успява да избегне правосъдието заради служебното си положение. Според сигнал, пратен до всички медии, на 2 срещу 3 май 2008 г. по време на полицейска акция във врачанския жилищен комплекс "Дъбника" към 3,10 часа сержант Цецо Благоев спира за проверка "Алфа Ромео" с номер ВР 7770 АР, управлявана от съдия Васил Ганов. На задната седалки се возели и две госпожици. В патрулката с Благоев бил районен инспектор Емил Иванов. Сержантът поканил съдията да бъде изпробван за алкохол, тъй като му се сторил видимо пиян и лъхал силно на алкохол.

На място пристигнали общо 8 полицаи. Накрая се оказало, че протоколът е подписан от извикан пътен полицай – младши автоконтрольор. Твърди се, че той е духал и в дрегера вместо съдията. Всички останали присъстващи униформени отказали да подпишат протокола, а по-късно по време на проверка на случая от инспектората на МВР заявили, че са били на 10, 20, 30 метра и не са видели кой е духал в дрегера В сигнала се описва как съдията се е обадил на шефа на РПУ-Враца Васил Василев. Системата на мобилния оператор е записала, че обаждането от съдията към Василев е траяло общо 112 секунди.
Въпреки това проверката на инспектората завършва с извода, „не се доказва” натиск от страна на Васил Василев. Затова първоначално МВР обявява, че той е дисциплинарно уволнен, а по-късно вътрешният министър Михаил Миков уточнява, че е наказан 3 години да не израства в кариерата заради занижен контрол върху подчинените си.

Васил Василев се „обижда” от публикацията и започва да съди Тошева и Ангелов, макар подобен материал да попада в няколко други вестника и интернет сайтове. По това време журналистката Райна Тошева е съдена за друга своя публикация от директорка на белодробен диспансер. Журналистката е оневинена в Окръжния съд във Враца. През ноември 2008 г. следва делото в Апелативния съд в София. Неин адвокат по делото е Светла Генова, която обаче изненадващо отказва да се яви на заседание. Едва по-късно Тошева разбира, че Генова вече е ангажирана като защитник на Васил Василев по делото за дрегера. Тошева губи делото в София, като съдът я осъжда да плати 11 000 лв. на директорката. По-късно журналистката губи и наказателното дело за случая със съдията Ганов. Това дава мотив Василев да заведе иск по гражданско дело за същия случай за цели 100 000 лв. срещу Тошева и още 30 000 лв. срещу Ангелов.

Съдия по делото е Татяна Александрова, бивш председател на Окръжния съд. Името й става интересно, след като става ясно, че Василев е спечелил всички дела срещу наказанията си, наложени му през 2006 и 2007 г. от бившия директор на РДВР-Враца Иван Сълов, включително и последното наказание за инцидента с дрегера. Оказва се обаче, че юрисконсулт на местното РДВР е съпругът на съдийката Александър Александров.

Той пише така наказанията, че да могат лесно да паднат в административния съд. Например забравил да изпише членовете от етичния кодекс на МВР, които е нарушил с поведението си Васил Василев. Като свидетел пък Василев води бившия съдия Пламен Петков, известен с това, че преди 13 години  отвлича племенницата си от училището която е отглеждана от баща си. През 2009 г. съдията пък Васил Ганов организира пребиването на Тошева, кореспондентката на „Труд” в града, и … полицая Цецо Благоев. Оказва се, че това е местният Серпико, който е разказал истината за дрегера. Организацията е записана със СРС-та и се разследва от национаното следствие. Прокуратурата обаче отсича, че в наказателния кодекс няма подготовка за побой, а само за убийство. Врачанският Серпико пък набързо е преместен да марширува по улиците в Козлодуй и да събира радиация. Така Райна Тошева попада в омагьосания кръг на полицейско-съдебна мафия, която е решила на всяка цена да убие вестоносеца.


Изследват Василев за повредена психика
 Съдийката Татяна Александрова прие психиатър да обследва полицая Васил Василев и да прецени 3 години по-късно какви поражения върху психиката са оказали публикациите срещу него. Това стана, след като съдебно-медицинската експертиза не можа да посочи дали високото кръвно на полицая е вследствие на написаното във вестниците. Така Василев ще трябва да докаже, че има някакви психични отклонения породени от злощастния съдия Васил Ганов и дрегера през май 2008 г. След случката Василев успява да излезе в болнични за цели 220 дни. За да вземе 130 000 лв. сега ще трябва да докаже, че е психически увреден. Това на практика означава, че той ще трябва да се пенсионира по спешност, коментираха негови колеги.

Ваня Коцева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 13065 |14.03.2011 Гробищна мафия граби опечалени . 17| 32993 |18.03.2010 Психо-фармацевтичната мафия . 22| 49529 |22.02.2010 Българската мафия 13-а в света . 22| 14547 |28.01.2010 Купуването на мълчание – лош знак за журналистиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads