Реклама / Ads
3| 10189 |04.12.2017 ЪNDERGROUND

Предишният ВСС отказал дисциплинарка срещу Борислав Сарафов, Инспекторатът настоявал за нея

.
Борислав Сарафов Източник: БГНЕС
Със секретно решение предходният състав на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) е отказал да образува дисциплинарно производство срещу заместник главния прокурор Борислав Сарафов.
 

Това става ясно чак сега от становището на Комисията по професионална етика към прокурорската колегия, изготвено по повод процедурата за избор на директор на Националната следствена служба, в която Сарафов е единствен кандидат за поста, пише „Капитал“.

 

От документа става ясно, че на 10 март 2017 г. Инспекторатът към ВСС се е самосезирал по медийни публикации за твърдени нарушения, извършени от зам. главния прокурор. Най-вероятно става дума за сблъсъка на Сарафов със следователите от Националната следствена служба, работили по разследването за жп катастрофата в Хитрино. Тогава следователят Страхил Каменички заведе гражданско и наказателно дело срещу Сарафов за обида, но съдът отказа да го разглежда. Една година по-рано разследваща полицайка от ГДБОП също се оплака от упражнен от Сарафов натиск от делото за данъчни престъпления, водено срещу собствениците на строителната фирма "Агромах", но случаят приключи без последствия за дясната ръка на Цацаров.

 

В началото на май 2017 г. проверката на ИВСС приключва със заключение, че с тези действия Сарафов е накърнил престижа на съдебната власт и не е изпълнил служебните си задължения. ИВСС взима решение да внесе в прокурорската колегия на ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу заместника на Сотир Цацаров. След като предложението престоява месец и половина на трупчета в съдебния съвет, то влиза в дневния ред на прокурорската колегия на съвета, но името на Сарафов не се посочва никъде, а точката е оформена с многозначителното "предложение от Инспектората към ВСС за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание, класифицирано с гриф "за служебно ползване".

 

Прокурорската колегия взима решение да върне предложението на ИВСС с искане да разсекрети преписката. След три седмици, на 19 юли, съдебният инспекторат отново връща на ВСС предложението за дисциплинарно производство срещу Сарафов с уточнението, че няма как да го разсекрети.

 

ВСС се произнася по случая чак в началото на септември, като отказва да образува производство срещу срещу заместника на Сотир Цацаров. Какви са мотивите за това не е ясно, не е качена и извадката с гласовете на членовете на прокурорската колегия.

 

От становището на етичната комисия по кандидатурата на Сарафов за директор на следствието става ясно, че проверката на Върховната касационна прокуратура за действията на зам. главния прокурор по разследването в Хитрино е завършила с "отправяне на препоръки за предприемане на действия за помирение с цел неутрализиране и решаване на възникналия конфликт в съответствие с изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати".

 

Прокурорската колегия на ВСС - която както в този, така и в предишния състав на съвета е изцяло под контрола на главния прокурор Сотир Цацаров - ще избере следващ директор на Националната следствена служба идната сряда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4199 |30.11.2017 ЕК с нови мерки срещу ДДС измамите . 5| 4715 |30.11.2017 Цирк в парламента: Марешки протестира с лекарска маска срещу Иво Христов . 2| 4792 |28.11.2017 Биков: БСП си призна, че е организирала протеста срещу Фандъкова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads