Реклама / Ads
21| 8526 |06.09.2011 ЪNDERGROUND

Президентът завеща пиара си на Трактора

.
След като спечели изборите на Първанов, Алгафари ще опита да набута Алексей Петров на „Дондуков” 2.
 

Дългогодишният пиар на БСП Нидал Алгафари заряза столетницата и пристана на Трактора. Кандидат-президентът Алексей Петров „открадна” стратега на „столетницата”, който 20 години правеше кампаниите на социалистите, и го взе да му ръководи предизборния щаб. Алгафари потвърди новината пред „Торнадо” и допълни, че никой от двамата не е правил първа стъпка, а решението за съвместната работа било взаимно. Алгафари не се страхувал от Трактора и от обвиненията, че е шеф на мафията в България. „Аз вярвам в българския съд, който досега не е доказал, че Алексей Петров е престъпник”, заяви Алгафари пред наш репортер. На въпрос дали топлата връзка между него и Трактора не е Георги Първанов, пиарът коментира лаконично: „Първанов сигурно има връзка между Обама и Путин, но за съжаление съм водил последните си разговори с Първанов преди много месеци, няма такива взаимоотношения, поне аз не знам за тях”.

На „Позитано” 20 обаче светкавично откриха, че топлата връзка между бившата барета и политическия пиар е президентът Георги Първанов заради близките му отношения и с двамата. Опонентите на държавния глава, който заяви, че иска да се завърне в БСП, е препоръчал на Трактора Алгафари, за да придаде човешки облик на президентската му кампания и да излъска лошия му имидж със стари, но ефективни хватки. Самият Първанов спечели мандата си благодарение на Нидал Алгафари, който след това  продължи да съветва президента как да печели народните симпатии. В редиците на Сергей Станишев бяха разбити всякакви съмнения, че Трактора не е самостоятелен играч и зад  него стоят други структури. На „Позитано” 20 бяха потвърдени подозренията, че функцията на Алексей Петров на тези президентски избори ще бъде да разбива лявото пространство и да разпилява гласовете на червения електорат.

Хората на Станишев твърдят, че Алгафари бил обиден и изневерил на партията си не заради ниските резултати на последните избори, а защото не е бил извикан да направи предизборната кампания на червените. Вместо него за пръв път беше поканена израелска фирма. Алгафари просто искал да си отмъсти и да покаже, че е незаменим в „левицата”.

Първи за връзката между Алексей Петров и президента Първанов заговори ген. Атанас Атанасов от ДСБ. Той прогнозира, че ако Алексей Петров се кандидатира за президент, то това ще е с подкрепата на хора от задкулисието на държавния глава.  Сага Атанасов е категоричен: „И Първанов, и Алексей Петров, и Нидал Алгафари са служили на един същи агентурен апарат – Държавна сигурност.

Трима агенти атакуват президентството, друго обяснение за случващото се няма”, коментира бившият шеф на НСС. „За бившата комунистическа партия винаги най-важно е задкулисието и конспирацията. Дейците на тихия фронт и тоталитарният режим са си братя по оръжие в днешния политически живот”, категоричен е лидерът на ДСБ - София.

За топлите отношения между Трактора и Първанов се заговори още през 2003 г., когато президентът спря заповед за уволнение на Петров. По това време Трактора бе щатен служител в НСС, назначен от тогавашния вътрешен министър Георги Петканов, който впоследствие уволнява бившата барета.

Първанов се намесва и стопира процеса  и по този начин запазва Трактора в службите. Трактора и Първанов отричат да са се срещали. След като обаче президентът пусна прословутата стенограма от разговора си с финансовия министър Симеон Дянков, от ДСБ го призоваха да покаже публично всички стенограми, като особен интерес за сините представляваха срещите Петров – Първанов. И двамата обаче не можаха да отговорят на твърденията на Пламен Николов, бивш секретар в кабинета Виденов. Той заяви, че още в края на 90-те години Първанов, като шеф на БСП, е включил бившата барета в делегация до Китай, но по-късно пък журналистът Иво Инджев разкри, че доцент Петров е бил в делегацията на президента, посетила Швеция.

Отцепникът: Станишев да си ходи от БСП
-        Г-н Алгафари защо се хванахте с кампанията на Алексей Петров?
-        Реших да помогна на тези президентски избори, защото смятам, че Алексей Петров е най-удачният кандидат, а не Ивайло Калфин, както смятат на „Позитано” 20. Смятам да работя най-удачните, които имат бъдеще като държавен глава.
-        Обиден ли сте на БСП?
-        Не съм обиден на БСП, защото това не е партия на един човек, а на стотици хиляди души, които работят за нея. Аз единствено съм обиден на лидера на БСП Сергей Станишев и на ръководството й заради грешките, които допуснаха. Те се провалиха тотално и доказаха, че не могат да ръководят столетницата. Това беше показано ясно на последните парламентарни избори през 2009 г., когато БСП загуби катастрофално.
-        Ако лидерът на червените се правили и на тези избори?
-        Ако Сергей Станишев се провали и на този двоен вот, той трябва да си намери пътя, който да бъде различен от този на БСП. Това ще е добре и за държавата.

От агент на ДС до „Ку-Ку” и политическата върхушка

Кариерата на Нидал Алгафари започва като автор и режисьор на студентското предаване „Ку-Ку” по БНТ в зората на демокрацията. Дипломираният режисьор снима редица игрални и документални филми, на някои от които е и продуцент. Успоредно с това се занимава и с политически пиар и е в екипа, който подготвя предизборните кампании на БСП. През 2001 г., благодарение на него, пожертваният лидер на столетницата Георги Първанов изненадващо успява да победи на балотажа президента Петър Стоянов, след което през 2002 г. става изпълнителен директор на държавната БНТ. Името на Алгафари излезе в списъците на агентите, сътрудничели на бившата ДС.

Предизборните гафове на бившата барета

Според политически анализатори Нидал Алгафари трябва да поработи здраво около кампанията на Трактора, която още от самото начало тръгна с нелепи гафове. Инициативен комитет „Единение и екипност”с координатор проф. Милен Семков от Алма Матер първи издигнаха Алексей Петров за кандидат-президент. Тогава академичната общност у нас скочи срещу колегата си и го обвини, че застава зад арестант и така забърква нелепо в политически интриги университета. По-късно от комитета извадих името на доц. Мария Симеонова от Плевен, като тайнствената дама, която ще застане до Трактора. Тя олаче се оказа, че няма и хабер за това и не познава баретата. Последва нов опит, при който 165 души издигнаха Трактора за държавен глава, а за негов вицепрезидент изненадващо се появи един от учредителите на ГЕРБ Душана Здравкова. Още по-изненадващо отношенията между тях се влошиха и Здравкова се отказа да се яви заедно с бившата барета на изборите. В последствие за вицепрезидент на мястото на Здравкова беше издигнат Николай Георгиев - бивш военен аташе в посолството на България в Париж. Анализатори са убедени, че Петров – Георгиев е най-силовашката двойка, която напомня за РУМНО  и Държавна сигурност.

Политологът Татяна Буруджиева: Отишъл е заради парите

„Възможно е колегата Нидал Алгафари да е отишъл в предизборния щаб на Алексей Петров само заради това, че му плаща повече пари”, коментира пред „Торнадо” Татяна Буруджиева. Тя даде пример с Арман Бабикян, който преди е работил за Алексей Петров, а сега помага на ГЕРБ. „Не изключвам, разбира се, възможността да има някаква връзка между Георги Първанов и Алексей Петров, тъй като държавният глава не може да не се е познавал с бившата барета по времето, когато заемаше висок пост в структурите на ДАНС”, предположи политологът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 13049 |23.08.2011 Трактора крал фирми с бой . 27| 15818 |08.08.2011 Демби изпържи Трактора . 23| 13200 |22.06.2011 "Олимпик Тетевен" отключил конфликта между Сокола и Трактора . 13| 12808 |19.04.2010 "Греблото" на Трактора, оплетено в застрахователния и таксиметровия бизнес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads