Реклама / Ads
21| 12969 |03.10.2015 ЪNDERGROUND

Прокуратурата, ДАНС и МВР прикриват босове на контрабандата

.
Закрито съвещание при главния прокурор Сотир Цацаров е обсъждало спешна реакция на натиска от партньорски служби да се разследва контрабандата на български цигари. Става въпрос за печалбите от нелегалния пазар, реализирани в Турция, част от които отиват в сметките на терористични организации.
 
Опитите на българските служби и прокуратура да прикриват участието на фирми като "Булгартабак" и по-специално трафикирането на марката Prestigе вече дразнят силно САЩ, Турция, Великобритания, Русия и други страни, които се опитват да търят пътища за решаване на кризата в Сирия. В същото време 300 - 400 млн евро от контрабандата се наливат за оръжия, техника и взривове на терористични групи, включително от "Ислямска държава". Това е "таксата" за логистичната подкрепа, която ръководителите на трафика от България са договорили с босове на тероризма в Сирия и Ирак.

България е член на ЕС и НАТО и е недопустимо фирми от страната да подпомагат тероризма. Няма обяснение, защо българските институции си затварят очите. Ако пък обянението е корупция по високите етажи на властта и институциите и "политически чадър", тогава нещата са много, много лоши, коментира пред Фрог нюз дипломатичски източник представител на едно от посолствата на страните от ЕС в София.

Най-често срещаната марка на нелегалния пазар на цигари в Турция е собственост на компанията Булгартабак, който продава цигарите си под марката Prestigе. Продажбите се осъществяват чрез Салам Кадер Фарадж през Северен Ирак. това пише в доклад на турските служби от месец май 2015 г., огласен и от водещи медии. Срещу същия се води мащабно разследване. Засечени са негови контакти с български политици и лица, свързани с "Булгартабак".

Турски инспектори са разгледали подробно сметките по партидите на цигарите в пристанище Мерсин и открили, че фирмата-посредник има тесни връзки с базираната в Арбил Eagle Group (Група на орлите), която е собственост на Нихат и Сердар Барзани. Те също се разследват. Това пише в доклад на турските служби от май 2015 г. С материалите е бил запознат и главния прокурор Сотир Цацаров по време на посещението му в Турция и извън протоколната му среща с президента Реджеп Таип Ердоган.

Премиерът Бойко Борисов е информиран подробно за натиска на партньорските служби и фактите, които сочат, че в контрабандата са замесени политици и висши служители на институции като ДАНС, МВР и прокуратурата.  

Съвещанието при главния прокурор е предшествало пресконференцията на Цацаров, главсека на МВР Георги Костов и зам.-шефът на ДАНС Олег Петков. На нея тримата щедро се похвалиха с мащабна акция по залавяне на 501 нелегални емигранти.

На брифинга бе съобщено също, че е задържан служител на ДАНС, който изнасял квалифицирана информация по линия на борбата с контрабандата.  

Нито дума не беше казана обаче за огромния проблем с цигарите на "Булгартабак", който е на път да влоши остро отношенията по оста София - Анкара - Брюксел - Вашингтон - Москва. На съвещанието никой не е посмял да назове открито името на депутата от ДПС Делян Пеевски, който според наблюдатели има пръст в износа на въпросните цигари в Турция през Сирия и Ирак. Неотдавна той официализира участието си в "Булгартабак" така че този факт няма как да бъде пренебрегнат. Партньорските служби били директни в това отношение и настоявали за бързо решаване на проблема.

Петъчната акция на прокуратурата, МВР и ДАНС е опит да се демонстрира активост, но за всички е ясно, че това е димка, прикриваща основните играмчи в контрабадата и техните покровители.

Отдавна е известно, че през април 2012 г. "Булгартабак холдинг" откри свое задгранично дружество в Дубай. Тогава съветът на директорите на "Булгартабак холдинг"  одобрява учредяването на дружество Bulgartabac Trade с регистрация в Jafza, Дубай. Jafza е една от най-големите и бързоразвиващи се свободни зони. С процедурата е свързан и Салам Кадер Фарадж, който има топла връзка с весокпоставени лица в България.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 21975 |24.11.2014 Ексслужител на ДАНС крие истина за Алексей Петров с любов със секретарка . 17| 26156 |06.11.2014 На вниманието на ДАНС! ДАИ-София се раздира от корупция, милиони се взимат под масата . 38| 33228 |25.09.2014 Лакомото мече и Ушко ръководят МВР, Котьо дирижира ДАНС . 20| 21859 |20.08.2014 Служител на ДАНС се дъни втори път за „Ало, Ваньо”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads