Реклама / Ads
7| 9020 |18.11.2013 ЪNDERGROUND

Прокурор от ВКС се застъпва за Ицо Папата

.
Обвиняемият за рекет и изнудване Христо Върбанов - Ицо Папата застана пред Върховния касационен съд, за да обжалва присъдата си от 6 години затвор. Той настоя да се върне делото му за преразглеждане, за да се разкрие истината докрай.
 

 

„Трябва да стане ясно защо моят клиент е осъден, за да може да организира своята защита”, обърна се към Темида адвокатката на  Ицо Папата Тезгюл Лютфиева. Тя констатира процесуални нарушения във воденето на делото. „Има противоречие между присъда и мотиви. В мотивите се посочват 165 000 евро, а в присъдата на Софийски апелативен съд се говори за 91 726 евро. Къде е истината?”, пита защитничката.

 

По думите й кой е искал подкуп и кой не, ще стане ясно, когато се разпита Йордан Станев, приближен на тъжителя ген. Никола Николов, бивш шеф на "Гражданска защита". Досега той не е заставал пред Темида, тъй като е бил в чужбина. „Знаем, че  вече е у нас, така че може да бъде призован”, обърна внимание Лютфиева.

Тя поиска от ВКС да се върне делото за ново разглеждане или да се оправдае клиента й.

 

Обвинителят по делото – прокурор Ганчев се съгласи с искането на адвокатката за преразглеждане на присъдата. „Не може да има противоречие между мотиви и диспозитиви. Затова е основателно искането за връщането на делото”, категоричен е прокурорът. 

 

Очаква се до 1 месец ВКС да обяви своето решение по искането на подсъдим, обвинител и адвокат.

 

Ицо Папата, лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев и Димо Стоев бяха обвинени, че са искали подкуп в размер на 150 000 лева от бившия шеф на „Гражданска защита” ген. Никола Николов. Срещу тази сума те щели да мълчат за уредени от Николов обществени поръчки на роми. До този момент не е повдигнато обвинение на екс шефа на „Гражданска защита” за уреждане на обществени поръчки, обърна внимание Лютфиева.

 

Въпреки че срещу Кънчев и Стоев беше повдигнато обвинение за вземане на подкуп, те убедиха Темида, че са невинни. Христо Върбанов обаче не успя да докаже своята правота.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7625 |02.09.2013 Фандъкова даде на прокурор кмета на „Изгрев” . 23| 9019 |10.07.2013 Гл. прокурор Цацаров на курс по психиатрия . 106| 18322 |27.06.2013 Волен Сидеров към главния прокурор: Поискаха да ми изтръгнат гърлото! . 236| 59814 |28.02.2013 Корупционната България. Открито писмо до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads