Реклама / Ads
11| 8339 |17.10.2014 ЪNDERGROUND

Протестна мрежа поиска проверка на допуска на Пеевски до класифицирана информация заради нови обстоятелства

.
Писмо с искане за проверка на извършената през юни 2013г. процедура за даване на допуск до класифицирана информация на избрания за председател на ДАНС Делян Славчев Пеевски беше подадено от 11 граждани от „Протестна мрежа” до вицепремиера и министър на правосъдието Христо Иванов. Причината за писмото е липсата на напредък по същата част на сигнала, подаден на 25 февруари до Главния прокурор Сотир Цацаров, както и нови факти и данни, станали публично достояние от подаването на сигнала досега.
 
„Поради високата степен на обществено значение молим да бъде извършена проверка на процедурата по издаване на достъп до ниво на класифицирана информация „Строго секретно“ на народния представител Делян Славчев Пеевски във връзка с избора му за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), гласуван на 14 юни 2013 година от 42 Народно събрание на Република България. Молим също така да бъде проверено дали лицето продължава да има достъп до класифицирана информация и на какво ниво, с оглед на появяващите се нови факти и обстоятелства, които увеличават съмненията в законосъобразността на извършената през юни 2013 година процедура”, се казва в писмото.

Пример за „нови факти и обстоятелства” са свидетелствата на Цветан Василев за участие на Пеевски в собственоста на „Булгартабак холдинг”, което – ако е вярно – означава, че в краткия си престой в ДАНС той е имал достъп до информация за разработки за трафик на акцизни стоки, по които агенцията активно комуникира със свои партньори от службите на ЕС и НАТО. Други нови обстоятелства са информациите за данъчни задължения на членове на семейството на Пеевски, което поражда въпроси за пълнотата и задълбочеността на данъчната проверка, извършена в рамките на проведената процедура за допуск до класифицирана информация.

В писмото е направен анализ на отделните стъпки на процедурата за даване на достъп до класифицирана информация ниво „Строго секретно“ според Закона за защита на класифицираната информация, което включва задължителни етапи като попълване на въпросник, проверка по местоживеене от всички адреси, ползвани от проверявaния, проверка по месторабота, проверката на банковите сметки, проучване в данъчните регистри, интервю с проучването лице и с три посочени от него лица. Изложени са аргументи за необходимостта от проверка и са приложени писмени доказателства под формата на декларации, справки, съдебни документи и медийни публикации.

С оглед на факта, че самата процедура от юни 2013г. е извършена за едва четири работни дни, в писмото се настоява за бърз и задълбочен отговор от министерството и ресорните ведомства – ДАНС и ДКСИ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8607 |15.10.2014 „Килърите” се гласят ВКС да ги оправдае или да върне делото им . 19| 19855 |14.10.2014 Скандал в МВР! Докато лежи в болница със световъртеж, полицейски шеф ходи на лов . 15| 22971 |10.10.2014 Сумиста от „Килърите” изпадна в паника, насрочиха делото му за декември . 5| 10439 |09.10.2014 Жоро Водката e крал на скимингите в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads