Реклама / Ads
Frognews
15| 9919 |04.01.2013

Пушачът - престъпник или защо у нас полицаите не достигат

.
Отминаха коледните и новогодишни празници и всички ядоха, пиха и пушиха на воля. Но промоцията свърши.
Днес, по новините съобщиха, че са съставени първите актове на собственици на заведения и отделни пушачи за констатирани нарушения по измененията и допълненията в Закона за здравето, нарушили забраните за тютюнопушене на обществени места. Забележете – със съдействието на полицията! Актосъставители по закона са инспекторите от регионалните здравни инспекци. Каките и лелките, с бели престилки от бившето ХЕИ. Много ми е интересно, как въпросните каки ще направят дори забележка на някоя пушеща бабанка, или мутра, а камо ли да и съставят акт. В най-невинния случай, да отнесат някоя мазна псувня. И със заведенията е доста проблематично, като знаем, как излизат от магазини и ресторанти с пълните торби. Все пак това е контингента, от който си вадят хляба, плюс сиренцето.

Всъщност това е пореден епизод на чиновническа вакханалия и неистов стремеж за запълване с глоби и санкции на отънелите бюджети на неимоверно набъбналите държавни институции. Скоро излезе статистика, че само за мандата на ГЕРБ тези хрантутници са се увеличили с нови 30 000 души. То не бяха министерства,  агенции,  централни и регионални дирекции, отдели, инспекции, областни управи, данъчни, митници и т.н. – всички с директори, началник кабинети, “PR”- и, технически и „секс” секретарки. Цели ята от хищни калинки. Подобен астрофизичен стремеж към „разширяваща се вселена” има и в общинските администрации, но кризата охлажда ентусиазма им. И това на фона на прогресивно свиващото се „обслужвано” население. Намаляло за 20 години с цели 2 милиона души.

 

Но няколко думи за ефективността в работата на вездесъщата ни бюрокрация. Оказва се, че в преобладаващите случаи тя е безпомощна като тригодишно детенце. Има нужда, някой да я изчишква или изаква и да и сваля и вдига гащичките. За детенцето, това се пада на мама и тате. Но в случая, тази роля е на родната полиция.     

 

Отваряйки Закона за МВР се вижда още в Глава 3-та и 4-та огромната претрупаност с неприсъщи дейности и задачи към основните за това министрество. Член 6 т. 11 е „оказване на съдействие на други държавни органи.” Чл. 7 т. 25  „осъществяване на сътрудничество с други държавни органи и организации”. И в този дух цели 40 членове, букви и алинеи. На практика - Министерство на всичкологията! И защо е така. Естествено, за да опази родните бюрократи от народната „любов”.

 

Да се учудваме ли, че наскоро бяха прекратени, поради изтичане на давност на 400 000 регистрирани престъпления. Че полицията се е превърнала в бодигард на родните канцеларисти, които не могат да направят и една крачка без активното и съдействие. А по улиците и в селата не можеш да видиш жив полицай. Съвсем закономерно разкриваемостта и доверието са паднали под всякакакщъв минимум.

 

С настъпване на „демокрацията”, започна масово неподчинение на народонаселението на местната и централна власт. Изникнаха и се развиха непознати форми на криминална и икономическа престъпност. Често поощрявани от липса на правни форми на  противодействие, или широки и умишлени пробойни в законодателството. Социалното разслоение достигна застрашителни размери. Някои персони просто са неподвластни на законите, въпреки изобличаващите ги факти и данни. Лежерното и избирателно отношение на т.н. „правосъдие”  още повече засилва тази тенденция. Държавата се видя в чудо. Не се плащат данъци, мита, акцизи, осигуровки. Всячески се отбягват различните форми на облагане.

 

Поради яростния отпор на обществото, почти всички държавни институции ежедневно изискват съдействие и физическо присъствие от полицаи в провежданите рутинни или специализирани акции и мероприятия. Така е от страна на митниците, НАП, РДНСК, РЗИ, почти всички останали контролни държавни и общински служби на всички нива. Ежедневно значителен брой квалифицирани полицейски служители, вместо да изпълняват специализираните си функции, са на практика пазванти, опазващи проверяващите от проявите на физическо насилие или неподчинение.

 

Вярвам, никой не може да си и помисли за проникване на общински и държавни служители в ромско гето, без осигурителен полицейски щит. Но нашествието им за помощи в социалните и общински служби е безпрепятствено. Изпадам в телешко умиление при представата си, как социални работници ще работят по семейно насилие, тормоз над съпруги и деца в ромската общност.

 

Та от всичко казано до тук, цялата ни държавна машина е в невъзможност да изпълнява функциите си без въоръженото присъствие на полицията. За това съкращенията в МВР са само „на книга”, т. е. - никакви.  Виждате, че горката ни бюрокрация не е в състояние да си вдигне сама гащите. До като дорасне, сама да си върши работата, МВР ще изпълнява майчинската си функция.

 

И докато престъпниците вилнеят на воля, ще виждаме малтретирани и оковани в белезници съвестни и законопослушни граждани - пушачи и ресторантьори. А може би скоро и готвачи, и любители на шкембе чорба и ястия от обявените за вредни и забранени в ЕС субпродукти. Вече и това е на ход.

 

Светослав Атаджанов

Djani.blog.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Защо Алексей Петров мрази Бойко Борисов 69| 37856 |12.12.2011 . Защо Христос e говорел с притчи 14| 10343 |03.04.2010 . Защо да търсим извънземни? Те са си тук! 24| 10923 |27.11.2009 . Звездна карта или защо Хитлер почна войната, а Джон Ленън бе убит 16| 12631 |13.10.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ