Реклама / Ads
21| 10769 |30.03.2011 ЪNDERGROUND

Разиграват ни с горивата като в цирк на ужасите

.
Пътуването на Валентин Златев до ЛУКойл в Москва е просто театър
 
Тотална проверка на Нефтохим Бургас и ЛУКойл как се формират цените на петролните продукти. За това настояват депутати и браншови организации. Недоволните искат да заработят ефективно и комисии за защита на конкуренцията и на потребителите. В същото време шефът на ЛУКойл – България триумфално заяви, че е издействал от централата в Москва замразяване на цените на горивата за месец. Така той изпълни молбата на премиера Бойко Борисов, който дори нахока министъра на икономиката Трайчо Трайков, че изразява съмнения относно ценообразуването в Нефтохим – Бургас и се отнася непочтително към ЛУКойл.

Решението не е отбелязано в официалния сайт на ЛУКойл в Русия, очевидно не е от важно значение за компанията. Всъщност в централата няма и за какво да се безпокоят, тъй като разликата в цените заради „замразяването” се поемат от българския бюджет, тоест от данъкоплатците. Компаниите за петролни продукти у нас, сред които ЛУКойл е монополист, с дял около 80 на сто от пазара, изчисляват, че ако за това време цените нараснат със 7-8 долара, то петролните компании биха губили около 4 млн. долара на ден. Точно тези 4 млн. Дневно, или около 120 млн. за месец, ще плати българският данъкоплатец. Което пък прави напълно излишна мярката, коментират смаяни специалисти. Още повече че след подобна мярка винаги следва шоково повишение на същите тези „замразени” цени. Единствено приложимата мярка в момента за някакво намаление на цените на бензина и дизела е тази да отпадне временно изискването за биодобавка към горивото. Това обаче ще позволи цената му да падне с около 8 ст., пресметнал е вицепремиерът Симеон Дянков.


Премиерът Борисов не може да смята


Бойко Борисов твърди, че държавният бюджет се държи на милиарди приходи от ЛУКойл-Нефтохим. Ако компанията спре за неколкомесечен ремонт, бюджетът на държавата ще се издъни.


На пръв поглед това изглежда вярно - наистина, ЛУКойл внася значителни суми акцизи и ДДС. Това обаче е само на пръв поглед. Всъщност с акциз и ДДС се облагат горивата, които се реализират на вътрешния пазар - независимо дали са произведени от ЛУКойл или са внесени от чужди рафинерии. Ако ЛУКойл затвори, ще има повече внос. Т.е. приходите от акцизи и ДДС от ЛУКойл ще намалеят, но приходите от акцизи и ДДС от вносителите на горива ще се увеличат. Нетният ефект ще е нулев. Нито един бюджетен приход няма да намалее.
Георги Ангелов, Блогът за икономика, Ikonomika.org


Путин бесен на високите цени


Владимир Путин неотдавна размаха пръст на ЛУКойл за необоснованото вдигане на цените. От централата разчетоха светкавично гнева на руския премиер и моментално понижиха цените, започвайки от Нижний Новгород, където се надигна вълна от протести. В същото време Верена Дитхелм от в. The Financial Times Deutschland описва събитията в Северна Африка и Близкия Изток по следния начин: „Кризата се оказа златен дъжд от петродолари за руската хазна.
Ако цената на нефта от марката Urals се запази, каквато е в момента, то Москва ще спечели допълнително до края на годината над 38 млрд. евро.” Според вестника тези огромни пари сигурно ще помогнат на Русия в кризата, но немалка част ще отидат за предизборна кампания. Голям процент от въпросните милиарди идват от ЛУКойл. Нали никой не се съмнява, че дъщерната фирма в България спазва стриктно стила на действие на своята „майка”?
Апропо, преди време в Либия тайните служби на Муамар Кадафи арестуват представителя на ЛУКойл в Триполи Александър Циганков. Причината е обвинение в промишлен шпионаж.



Петролни мародери


Федералната служба за борба с монопола на Русия (ФАС) съобщава за космически глоби на ЛУКойл. Причина са завишените цени на дизеловото гориво от края на миналата и началото на тази година. Това съобщава сайтът corrupcia.net. По данни на ФАС от октомври 2010 до края на януари 2011 г. цените на дизела са скочили с цели 53%, а на авиогоривото с 30 на сто. Липсвали каквито и да било аргументи за повишението. Шефът на ФАС Игор Артемиев е категоричен, че ще гони до дупка монополистите и заплашва ЛУКойл (също "Роснефт" и „Газпром нефт”) с рекордна глоба. Първенството и в момента се държи от ЛУКойл . За 2009 година компанията е глобена с 6,5 млрд. рубли, което прави около 180 млн. евро. Глобата е наложена по т.нар. „втора вълна” от проверки. В момента се провежда „трета вълна” и глобите ще бъдат още по-жестоки, защото нарушението се превръща в рецидив. От ФАС твърдят, че ЛУКойл се опитва да пречи на проверките по всякакъв начин, включително като укрива документи или представя такива с невярно съдържание. Поради тази причина са заведени 15 административни дела.


Трилър по български с офицер от Алфа

Преди време в централата на ЛУКойл в Москва постъпват сигнали, че в българския клон на фирмата се случват странни неща. Става дума за периода след убийството на сикаджията Стоил Славов, шеф на „Интерпетролиум”. Шефовете на Валентин Златев моментално ангажирали специализирана фирма със седалище в Швейцария да извърши проверка в Нефтохим и ЛУКойл България. У нас пристигнал известният в средите Беленкий, бивш офицер от елитната секретна част „Алфа”, специалист по разкриване на корпоративни далавери. Посрещнали го със скъпи вечери, купони и манекенки за разтуха на душата и тялото, което трябвало да приспи бдителността на спеца. Наколенките обаче не помогнали и скоро Беленкий започнал да надушва нередностите. Тогава срещу него бил пуснат т.нар. „отряд за бързо реагиране”, ръководен по онова време от верния страж на Златев ген. Красимир Петров (шеф на СДВР Бургас, а след това и шеф на Гранична полиция). В акцията по дискредитиране на Беленкий се включил и Румен Петков от БСП, който осигурявал подкрепата на тогавашния вътрешен министър Георги Петканов. Главен секретар на МВР е ген. Бойко Борисов. С дружни усилия и след неколкократни срещи с боса на ЛУКойл Вагит Алекперов „кожата” на Златев е спасена въпреки упоритите слухове, че ще бъде уволнен или преместен другаде.

Момчил Краев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 14517 |13.12.2010 Човек на Яне засмука СУ като виме . 8| 5975 |03.05.2010 Свободното слово като печен мозък . 36| 16770 |15.04.2010 Нима искате да сте бедни като българите? . 8| 6467 |08.12.2009 Докато някои си веят диковете в Столична община

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads