Реклама / Ads
123| 8341 |06.02.2012 ЪNDERGROUND

ЕС разследва Софарма за монопол на лекарствата в България

.
За пореден път българската фармацевтична компания Софарма попада във фокуса на европейското издание NewEurope, отново във връзка с монополното положение, което компанията чрез собственика си Огнян Донев и бившата служителка Гергана Павлова е установила в страната.
 
Предишните статии са съответно Traps and pitfalls for Borisov (New Europe, 30 October 2011),Conflict of interest: Bulgaria sets new record  (13 November 2011), Petty interests downgrade image of Bulgaria and Borisov (9 December 2011).
Жалко е, че Бългрия попада в авторитетното издание основно по тези поводи. По-долу представяме поредната статия, чийто оригинал може да видите тук, пише в сайта novini24.info.

„Софарма, която се контролира от Огнян Донев, който от своя страна допреди година беше член на Надзорния съвет на Национална здравноосигурителна каса, е успяла да монополизира доставките на над 70% от лекарствата, изисквани от (държавните) болници и над 50% от предписваните лекарства – изключително печеливш бизнес, за който Донев заслужава поздравления, но тъй като България не е член на АС (Африкански съюз), а на ЕС (Европейския съюз), тази ситуация трябва да бъде прекратена, тъй като тя е в грубо нарушение на законодателството на ЕС.
Редакцията на NewEurope научи, че ЕК е вече в България и разследва случая „на място”, и сме убедени, че ще бъде направено всичко възможно да се възстанови свободния пазар в страната. Често сме критикували комисията по различни поводи, често с право, понякога и погрешно, но трябва да признаем, че служителите от ЕС са достатъчно упорити и няма да се поддадат на политически натиск от определени страни-членки или кабинети.

Ключови за Софарма са две фигури. Първата е Огнян Донев – собственикът на фирмата, който поставя нещата по начин, подходящ за монополизиране на фармацевтичния пазар в България по времето, когато е член на ръководството на структурата, наблюдаваща пазара – Националната здравноосигурителна каса, което е неетично (и незаконно) дори и в страните членки на АС (Африканския съюз).

Втората фигура е настоящия заместник здравен министър Гергана Павлова, която е бивша служителка на ръководен пост в Софарма, а в момента е и политически съветник в кабинета на Бойко Борисов, отговарящ за лекарствата и доставките за болниците.

Павлова успя да прокара закон, който, по чисто съвпадение, осигурява огромни ползи и предимства за бившия й работодател. Освен другите неща, новият закон на Павлова разрешава директните покупки на лекарства от болниците, след което на практика в над 80% от случаите цените на лекарствата плащани на Софарма са по-високи.
Който се интересува да разбере какви допълнителни разходи носи това за българския държавен бюджет по време на рецесия, може просто да си избере няколко случайни малки болници, да поговори с директорите им, и после да умножи получения резултат по общия брой болници, засегнати от промените с новия закон.

Друг аспект на закона на Павлова е дадената възможност на медицинските центрове да водят клинични изпитания на лекарства. Такива правомощия до момента бяха ограничени само за държавните болници, но Софарма вече провежда няколко клинични тестове с медицински центрове.

Още повече, и това е много важно, новият закон на Павлова лиши Висшият съвет по лекарствата от правото да издава лекарствени лицензи, и даде тези правомощия на един човек – директорът на Българската агенция по лекарствата, Алекс Янков.
Има и много други аспекти на българския фармацевтичен мега-скандал включващ спецификациите на оборудване, купувано от здравното министерство, и определен доставчик, както и унищожаването (но не защото е минала датата им за продажба) на ваксини на стойност 1 млн. евро, които са били много необходими за децата.

Това са въпроси, които ще бъдат анализирани в бъдещите ни броеве, тъй като те не само нарушават общностния закон, но афектират негативно общественото здраве в страна, пълноправен член на ЕС.“ (https://www.neurope.eu)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 15738 |18.03.2011 Разследват Октопода за екзекуцията на Георги Стоев . 11| 19856 |07.12.2010 Коко Динев монополизира нелегалния хазарт . 8| 13983 |24.11.2010 Разследват скандална адвокатка за имотни измами

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads