Реклама / Ads
42| 15728 |18.03.2011 ЪNDERGROUND

Разследват Октопода за екзекуцията на Георги Стоев

.
Девет дни след разкритията, че Алексей Петров се занимава с проституция, хроникьорът е убит
 
Името на Алексей Петров отново изплува в зациклилото разследване по убийството на хроникьора на подземния свят Георги Стоев. Нов тайнствен свидетел дал показания срещу бившия съветник в ДАНС и настоящ кандидат за президент, потвърдиха пред „Торнадо” източници от обвинението. Това, от своя страна, раздвижва отново позабравеното дело. Новите данни могат да предизвикат поредно обвинение срещу доцента от УНСС Петров. Свидетелят описал действията на Алексей Петров през първите дни и седмици като съветник в ДАНС. Тогава Петров бил доста изнервен от твърденията на Георги Стоев по негов адрес, че се занимавал с проститутки. Петров подозирал, че някой нарочно е накарал Георги Стоев да извади тези неща за търговията с женска плът, за да навреди на имиджа му и провали кариерата му в родното ФБР.

Близо три години след показния разстрел на Стоев до х-л „Плиска” в столицата версията отново изплува в публичното пространство, въпреки че и тогава бе коментирана, но не бе доказана. Девет дни преди да бъде убит, Георги Стоев участва в предаването „Сеизмограф” на bTV с водещ Светла Петрова. Пръв за това писа в. „Уикенд”, един от съсобствениците на който тогава е Недялко Недялков. Същият по-късно продаде своя дял в изданието и създаде вестник „Ретро”. Пенсионерското издание се помещава в една сграда с в. „Галерия”, но Недялков неистово отрича да има нещо общо с медията, превърнала се в рупор срещу управлението на ГЕРБ и тясно специализирала се в дискредитирането на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Пред 1 млн. зрители Георги Стоев разказва пред Светла Петрова, че е имал неприятен сблъсък с Алексей Петров още през 1996 г. Действието се развило в нощен бар в комплекса „Замъка Хранков” край София. Заведението държал Поли Пантев, който по-късно бе екзекутиран на екзотичния остров Аруба, когато излизаше от хотелския асансьор. Като причина за сблъсъка Стоев изтъкна, че Алексей Петров, без да си плаща, вкарвал проститутки в заведението, което било извън правилата дори на подземния свят. Различни медии писаха тогава, че връзката ставала още по-пряка, ако припомним, че изпълнителят на мократа поръчка е Марио Васев, който бил част от силовата застрахователна компания „Аполо и Болкан”, собственост някога на Алексей Петров и Златомир Иванов-Баретата, а впоследствие само на Петров, след като Баретата е принуден да напусне. Попитан от водещата Светла Петрова дали познава Алексей Петров, Георги Стоев отвърна: „Имахме сблъсък с Алексей Петров през 1996 г. Тогава хората на Поли Пантев държаха нощния бар „Хранков” в Драгалевци. Алексей вкарваше проститутки в бара, без да си плаща, и имахме търкания с него. Тогава в СИК не знаехме, че е офицер под прикритие – мислехме си, че вече е напуснал службите. След това Петров се загуби от полезрението ми и нямам актуална информация за него”.

Различни медии тогава си задават въпроса, дали пък тези думи на Георги Стоев не са коствали живота му? Версията така и не намери потвърждение и доказателства от разследването. Анализатори обаче припомнят, че убийството на Стоев бе обявено от някои политици като опит да се атакува вътрешният министър Румен Петков и той да бъде свален от поста. Всъщност то така и стана, но доказателства в подкрепа на тезата не бяха открити. Странно е обаче, че именно по същото време Ваньо Танов, който бе напуснал поста като шеф на НСБОП, във вътрешната комисия на парламента бе разказал за прословутата среща на Румен Петков, Алексей Петров и „братя“ Галеви от Дупница на басейна „Спартак”. Танов бе обвинен, че е осветил агента под прикритие Петров. Самият Петров ловко се възползва от ситуацията и започна да гради имидж на голям борец срещу престъпността и кристално чист бизнесмен. Случайно или не, но дни преди да бъде убит писателят на мутрите, както някои наричат Стоев, в ДАНС като съветник на шефа на агенцията Петко Сертов официално е назначен Алексей Петров, с одобрението на премиера Сергей Станишев и президента Георги Първанов. Това става на 1 април 2008 г. Георги Стоев е разстрелян на 7 април.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 10440 |16.03.2011 „Търговия с хора” предлага Македония на България . 10| 13012 |14.03.2011 Гробищна мафия граби опечалени . 36| 11373 |10.03.2011 Али Юзеиров: 1 000 000 лв. рушвет на властта . 30| 18687 |07.03.2011 Заради „АБВ” цепят ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads