Реклама / Ads
18| 13610 |10.10.2011 ЪNDERGROUND

Съдия Луков превърна делото „Килърите” в цирк!

.
Защитници и обвиняеми безобразничат в съдебната зала, но никой не ги наказва и гони. Още три убийства поема Темида, Сумиста май замесен и в екзекуцията на Кюлев.
 
Делото „Килърите” е пред провал и се превърна във фарс, алармираха „Торнадо” участници в него. Причината за това е все по-странното поведение на съдия Димчо Луков. Наблюдателите и журналистите са изумени от безобразията на обвиняемите и техните адвокати в залата, без Луков да се намеси. Подвиквания, обидни реплики към прокурорите и свидетелите, смях, самоволно напускане на залата, тряскане на врати, демонстративно ритане на бутилки с минерална вода – това са само част от действията, които съдия Луков се прави, че не забелязва. Сред журналистите, които скандално са изолирани от съдебната зала и наблюдават делото от тв екран, както и сред свидетелите все по-често се обсъжда дали Луков не се е поддал на натиск от високостоящи „авторитети” в съдебната система и политическите среди или е заплашван.

Изключително странни са и почивките, които той си дава за размисъл. Да не би да се съветва по телефона какво да прави, питат се представителите на медиите. Предстои повдигане на нови обвинения към част от обвиняемите. Става дума за убийствата на банкера и близък приятел на президента Първанов – Емил Кюлев,  собственика на „Софийска баница” Александър Занев и самоковския бизнесмен Юри Галев.

По този начин двама близки съветници на държавния глава се оказват замесени в делото за брутални убийства, побоища, палежи и отвличания. Банкерът Емил Кюлев като жертва, а Петър Стоянов – Пешо Сумиста като обвиняем. Това е уникална ситуация, която може да извади на бял свят връзки на мафията с най-високите етажи на властта, прогнозират разследващи. Очаква се в съдебната зала скоро да бъде изправена вдовицата на банкера – Весела Кюлева. Според запознати с екзекуцията има съмнения и за нейно съучастничество. Това, разбира се, е само версия, но в такива заплетени дела са излизали и по-невероятни неща.

Все още не е ясно ще бъде ли разпитван президентът Георги Първанов. В момента той се ползва с имунитет като държавен глава, но след януари, когато напуска „Дондуков” 2 поради изтичане на мандата, е възможно да го видим и в съдебната зала до „веселата вдовица”, както наричат някои Кюлева. В същото време започналият вече процес срещу „Килърите” се влачи и буксува заради безбройни процедурни хватки на адвокатите, които така хем отлагат присъдите, хем си гарантират високи хонорари за по-дълго време.

Ако съдия Луков е притискан или заплашван, да обяви това публично или да си направи отвод, ядосват се свидетели и жертви на „Килърите”. За повечето свидетели разпитите в съдебната зала се превръщат в истинска инквизиция. Адвокатите ги атакуват с безсмислени въпроси часове и дни наред. Това е психически тормоз, който съдията позволява, жалват се участници в делото.

Димчо Луков е много принципен човек, но и много мек. По време на заседания Пешо Сумиста обижда прокурорите, но не следва никаква санкция. Това е безобразие, коментират магистрати. Според тях има предостатъчно доказателства обвиняемите да получат тежки присъди, но няма воля това да се случи.


Адвокати газят паметта на колега
Една от жертвите на „Килърите“ е адвокат Петър Лупов. На 25 март 2009 г. известният защитник е открит убит в колата си във Велико Търново. Година преди това Лупов е бил нападнат и пребит в кантората, а колата му била опожарена. Предполага се, че в наказателните акции срещу него е замесен и бивш полицай. В процеса срещу „Килърите” неговите колеги обаче всячески се стремят екзекуцията му да не бъде разкрита, а виновните наказани. Сигурно това е част от адвокатския морал, коментират жертви на обвиняемите по мегаделото в Шумен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 18607 |29.09.2011 Топ адвокати абдикират от делото „Килърите” . 32| 10211 |10.07.2011 Смут в редиците на „Октопода” преди делото . 10| 16446 |05.07.2010 Общински съветник в Луковит иска секс; тормози персонал в болница? . 1| 7502 |21.12.2009 Делото „Индиго” и 8 години страдание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads